Ανακαλύψτε την... αθηναϊκή Ανατολή!

Η Αθήνα, επιρρεπής στις ηδονές, φοράει τα κόκκινά της, δοκιμάζει γεύσεις με... φερετζέ, λικνίζεται με τσιφτετέλια και κάνει ”ζόρικη” βόλτα στις αραβικές γειτονιές. Το in2life την ακολουθεί κατά πόδας και σας ”μαρτυρά” τα μυστικά της ανατολίτικης ζωής στην πρωτεύουσα. Γιατί ”Ανατολή” σημαίνει πάθος και διασκέδαση...
Ανακαλύψτε την... αθηναϊκή Ανατολή!

Επιμέλεια αφιερώματος: Δημήτρης Γλύστρας - Ηρώ Κουνάδη

Αντιδρώντας στα δυτικά πρότυπα που θέλησε να της επιβάλει η παγκοσμιοποίηση, η Ανατολή πήρε την εκδίκησή της εξάγοντας τη δική της κουλτούρα και αρχίζοντας να κατακτά τη Δύση σε επίπεδο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, και, κυρίως, γαστριμαργικό. Μεγάλο μέρος των house ρυθμών των 90s έδωσε τη θέση του στον, ομολογουμένως πιο κεφάτο, ethnic αραβικό ήχο, η εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον ταμπουλέ και το φελάφελ και οι ναργιλέδες απενοχοποιήθηκαν, κατακτώντας τη θέση που τους άξιζε απέναντι στα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια oriental εστιατόρια και clubs όχι μόνο έκαναν την εμφάνισή τους στις σύγχρονες δυτικές μητροπόλεις, αλλά κατάφεραν να κατακτήσουν και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, καθιερώνοντας τη δική τους ”μόδα”. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού οι περισσότερες από τις πόλεις αυτές φιλοξενούν πλέον ολόκληρες κοινότητες Ανατολιτών;

Η Αθήνα περισσότερο... θέσει και λιγότερο... φύσει δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ”κοινότητα της Ανατολής” που, θέλει, δεν θέλει, είναι πλέον μέρος της. Αλλωστε η ανταλλαγή τρόπων διασκέδασης και… κουσουριών ανάμεσα σε Ελληνες και Ανατολίτες, μόνο καινούργια δεν είναι.

Το αθηναϊκό νυχτερινό τοπίο πολλαπλασίασε τις oriental επιλογές του, ακολουθούμενο από την καθημερινή ζωή, στην οποία εντάχθηκαν αντικείμενα που μέχρι στιγμής φάνταζαν ”εξωτικά” όπως οι ναργιλέδες, που, βγαίνοντας από τα παραδοσιακά ”τουρκικά” καφενεία, άρχισαν να πωλούνται και σε καταστήματα με είδη Ανατολής. Οι σοφράδες, οι οντάδες και τα χρυσοποίκιλτα υφάσματα διακοσμούν, πλέον, όχι μόνο τα oriental clubs, αλλά και πολλά σπίτια.

Το ”χαλαρό” πνεύμα που χαρακτηρίζει τον ανατολίτικο τρόπο ζωής, όπως και οι έντονοι ρυθμοί που ακολουθεί όσον αφορά τη διασκέδαση, ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία της πλειονότητας των Ελλήνων, που συχνά νιώθουν να καταπιέζονται από τα δυτικά πρότυπα του αυστηρού και αγχωτικού προγραμματισμού και της ”τυποποιημένης” διασκέδασης.

Ακολουθήστε μας, λοιπόν, στην αναζήτηση των σημείων όπου η Ανατολή έχει εισβάλει στην Αθήνα, τόσο στο νυχτερινό όσο και στο… καθημερινό τοπίο, για να γνωρίσετε (και να αναγνωρίσετε) τη διασκεδαστική, χαρούμενη πλευρά της παγκοσμιοποίησης –αυτή που ξέρει να χορεύει μέχρι το πρωί, να απολαμβάνει καλό φαγητό και να ”αράζει”, με ή χωρίς ναργιλέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v