Animfest: Η... άλλη όψη της 9ης τέχνης στην Αθήνα

Το Animfest 2006 - Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Animation ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται το πλέον ανήσυχο σινεφίλ κοινό της πόλης, στις 10, 11 και 12 Απριλίου, στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax Class. Με αφιερώματα που περιλαμβάνουν από διακεκριμένους Έλληνες δημιουργούς μέχρι τα βραβευμένα ως καλύτερα ευρωπαϊκά καρτούν του 2005, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και ημερίδες, το Animfest 2006 αναμένεται συναρπαστικό.
Animfest: Η... άλλη όψη της 9ης τέχνης στην Αθήνα

Η τέχνη του animation, έτσι όπως αναπτύσσεται και εξελίσσεται σήμερα, κυρίως μέσα από τις εφαρμογές των νέων ψηφιακών μέσων, επιτρέπει στον δημιουργό να εκφραστεί με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Το εύρος των αισθητικών κατακτήσεων, έτσι όπως προκύπτει από τη σύμμειξη των προηγούμενων παραστατικών τεχνών, δημιουργεί ένα αξιοπρόσεκτο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που συναρπάζει όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

Το AnimFest ΄06 – Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Animation θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 10 έως τις 12 Απριλίου στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax Class, απευθυνόμενο στο πλέον ανήσυχο κοινό της πόλης και με στόχο την προβολή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάπτυξη του διαλόγου με τα πολιτιστικά οπτικοακουστικά αγαθά τρίτων χωρών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής αφιερώματα.

- Μονίκ Ρενό (Monique Renault)

- Βασίλης Μαζωμένος

- Βουβούλα Σκούρα

- Aardman Animation (Όσκαρ 2006)

- Bolex Brothers

- The Bristol School of Animation, UWE

- Σύγχρονοι Ισραηλινοί Δημιουργοί

- Cartoon D’Or 2005 (τα καλύτερα ευρωπαϊκά καρτούν του 2005)

- Νέοι Έλληνες Δημιουργοί

- Time Lapse Pictures (το διεθνώς καταξιωμένο ελληνικό στούντιο animation)

- Oι περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέτ (προβολή της βουβής γερμανικής ταινίας του 1920, συνοδεία του μουσικού σχήματος Arc Duo)

- Πρόσφατες ευρωπαϊκές ταινίες animation μεγάλου μήκους

- Ταινίες animation της UNICEF για την προώθηση ανάλογων σκοπών.

- Προβολή ταινιών κινούμενων σχεδίων συνοδεία της Φιλαρμονικής Νέων Καλαβρύτων

Ενώ τα περισσότερα γεγονότα θα συμβούν επί της οθόνης, μέσω των ταινιών, δεν είναι λίγα τα συμβάντα που θα υποδεχτούν τους θεατές από την είσοδο κιόλας του κινηματογράφου, προετοιμάζοντάς τους για ό,τι πρόκειται να ζήσουν στη συνέχεια.

Δηλαδή, εκτός από τις προβολές, στο φετινό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί επιλεγμένες εικαστικές παρεμβάσεις νέων δημιουργών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας μεικτές τεχνικές θα επιχειρήσουν να εμψυχώσουν άψυχα αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ως εξής:

- Έκθεση της Μαρίας Κοντογιώργου και άλλων δημιουργών.

- Ημερίδα για σενάριο στη μικρού μήκους ταινία animation, με τη συνεργασία της Εταιρίας Σεναριογράφων της Ελλάδος.

- Συναντήσεις των ξένων προσκεκλημένων με φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και σπουδαστές σχολών animation.

Η Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από τους Μάριο Σπηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,

Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Παναγιώτη Κυριακουλάκο, διδάσκοντα στο Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας, τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Media Desk Ελλάς, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ξένων πρεσβειών και άλλων φορέων.

Απόλλων Filmcenter Cinemax Class, Σταδίου 19, Αθήνα, τηλ.: 210 3236811

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v