Fine Arts: Δερβίσηδες και καρτούν σε μια έκθεση!

Δύο κόσμοι διαφορετικοί και συνάμα με πολλαπλά κοινά στοιχεία. Δύο κόσμοι γεμάτοι από ήρωες και φανταστικές μορφές, ο ζωγραφικός κόσμος του Ευγένιου Σπαθάρη και του Robert Compas, συναντώνται για πρώτη φορά για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, τους δερβίσηδες με τα καρτούν.

Η κοινή έκθεση των δύο δημιουργών, που αναδεικνύει το ζωγράφο Ευγένιο Σπαθάρη και γνωρίζει στους Έλληνες το Γάλλο καταξιωμένο εικαστικό καλλιτέχνη Robert Compas (Ρομπέρ Κομπά), φιλοξενείται από τις 22 Μαρτίου στην ΑίθουσαFine Arts-Καπόπουλος”.

Οι γνώριμες φιγούρες του Ευγένιου Σπαθάρη, που εκτός από κορυφαίος καραγκιοζοπαίκτης είναι και ένας ζωγράφος που έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια εντελώς προσωπική γλώσσα, αναδίδουν απλότητα και αρμονία. Οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης ζωντανεύουν. Έντονα χρώματα, πρωτοφανής ρεαλισμός, αμεσότητα και ζωντάνια.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης διατηρεί έντονα τα χαρακτηριστικά της λαϊκής μας ζωγραφικής. Αντλεί τα θέματά του από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, από τα δημοτικά τραγούδια, αλλά και από διάφορες άλλες σκηνές εμπνευσμένες από τον σύγχρονο κόσμο ή τον κόσμο του παραμυθιού. Τοποθετεί στο επίκεντρο τους ήρωες της επανάστασης, τις καθημερινές εικόνες της ελληνικής παλιάς αθηναϊκής ζωής και δημιουργεί ελληνικά λαϊκά πορτρέτα.

Τα έργα του Romber Compas, ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντλούν τη θεματολογία τους από τα τέσσερα σημεία του κόσμου, από αρχέγονους μύθους και εξωτικές ιστορίες, από μεσαιωνικά έπη και εικονογραφημένες περιπέτειες του Μίκι Μάους, από την Art Brut και τα ανεξάντλητα στερεότυπα που μας περιτριγυρίζουν.

O καλλιτέχνης, ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ, προσθέτει αδιάκοπα λαίμαργες γραμμές και αδηφάγα σχήματα, όπου πολύ συχνά το μαύρο συγχέεται με το χρωματιστό και όπου πολλές από τις κρυμμένες φιγούρες δημιουργούν στο θεατή μικρούς γρίφους.

Αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η μέθοδος του καλλιτέχνη να ανασκάπτει την αλήθεια της ζωγραφικής, γυρεύοντάς την στις αρχέτυπες εικόνες, αντλώντας το κουράγιο του από την αχαλίνωτη ελευθερία της έκφρασης, όπου οι χειρονομίες του φαντασιακού και του παράδοξου διαδέχονται εκ του φυσικού η μία την άλλη.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό της: ”Είναι εξαιρετική συγκυρία, πιστεύω, η συνύπαρξη του Robert Combas με τον αγαπημένο μου Ευγένιο Σπαθάρη, που, όπως κάθε άνθρωπος που αγαπά την περιπέτεια, δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να εμπιστευτεί την πρόταση αυτή”.

”Στην κοινή έκθεση των έργων τους συναντιούνται δυο κόσμοι διαφορετικοί και αλλόκοτα όμοιοι: Η Δύση συναντά την Ανατολή, τα καρτούν τους δερβίσηδες. Χάρτινες φιγούρες και δισδιάστατες επιφάνειες, έντονα και πλακάτα χρώματα, ήρωες της καθημερινότητας και της ιστορίας, δράκοι και νεράιδες των παραμυθιών, σαρκοβόρα φυτά και πολυόμματα φίδια, γιαταγάνια και καουμπόικα περίστροφα, πλέκουν πυκνές αφηγήσεις και γητεύουν τα χορτάτα μάτια του θεατή”.

Η κοινή έκθεση των δύο σημαντικών ζωγράφων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαρτίου, στις 20.00, διαρκεί ως τις 6 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 ως 15.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-21.00.

Αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος, Λεωφ. Ποσειδώνος 62, Άλιμος, τηλ. 2109835303

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v