Κρουαζιέρα θα... με πάω!

Έχετε βαρεθεί τη ”ρουτίνα” των ασφυκτικά γεμάτων θερινών προορισμών, την αγωνιώδη αναζήτηση δωματίου και ξαπλώστρας στην παραλία; Μήπως τελικά όλα αυτά θυμίζουν συνήθειες... πόλης; Η λύση ”ακούει” στο όνομα ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους και χρειάζεται να ξέρετε τα... χούγια του Αίολου. Βρείτε την κατάλληλη σχολή (πού, πώς, πότε, και με πόσα), βγάλτε το δίπλωμά σας και... φύγαμε!
Κρουαζιέρα θα... με πάω!

της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί η ιδέα του να ανακαλύψετε ερημικές, απάτητες παραλίες, άγνωστη φυσική ομορφιά και νέους προορισμούς, να καθορίσετε εσείς το καθημερινό πρόγραμμα των διακοπών ή των μίνι αποδράσεών σας και να χρειαστείτε από ελάχιστο έως καθόλου προγραμματισμό να φαντάζει... όνειρο θερινής νυκτός, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα νοικιασμένο σκάφος, ένα δίπλωμα ιστιοπλοΐας, λίγη καλή παρέα και πολλή όρεξη.

Η εποχή που διανύουμε είναι η καταλληλότερη για να πάρετε τη μεγάλη απόφαση για τις φετινές διακοπές σας, δεδομένου ότι τα μαθήματα για το εν λόγω δίπλωμα διαρκούν δύο μήνες, με αποτέλεσμα τα νέα τμήματα αρχαρίων των περισσότερων σχολών να ξεκινούν πολύ σύντομα.

Η διαδικασία για την απόκτηση του ”μαγικού εισιτηρίου” που θα σας απαλλάξει από τη συνηθισμένη καλοκαιρινή ταλαιπωρία είναι πολύ απλή. Αρκεί να γραφτείτε σε μία από τις σχολές που διαθέτουν οι περισσότεροι ναυτικοί όμιλοι, να παρακολουθήσετε οκτώ θεωρητικά και οκτώ πρακτικά μαθήματα, να μελετήσετε την ύλη των βιβλίων και να δώσετε τις απαραίτητες εξετάσεις (εφόσον, βέβαια, έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας).

Αν επιτύχετε σε αυτές, θα αποκτήσετε το δίπλωμα που θα σας επιτρέπει να νοικιάζετε σκάφη μήκους έως 20 μέτρων, χωρίς πλήρωμα.

Τμήματα εκμάθησης για αρχάριους, ή αλλιώς σχολές ανοιχτής θαλάσσης, σε συνδυασμό με προετοιμασία για τις εξετάσεις, παρέχουν αρκετοί ναυτικοί όμιλοι στην Αθήνα και την επαρχία. Συνήθως απαιτείται η εγγραφή ως μέλος του αντίστοιχου ομίλου για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα –το κόστος εγγραφής στις περισσότερες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των μαθημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα στο Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου, τηλ.: 210 9849201, 6944-313474) θα σας κοστίσουν 400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, της εγγραφής στον Όμιλο και των εξετάσεων. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ενώ τα πρακτικά κάθε Σάββατο ή Κυριακή. Εκτός από το τμήμα αρχαρίων, διατίθεται και ένα προχωρημένου επιπέδου, για την απόκτηση εμπειρίας. Το επόμενο τμήμα αρχαρίων ξεκινά αρχές Μαΐου.

Στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ, Ακτή Δηλαβέρη 3, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ.: 210 4123357 και 210 4113201) ο επόμενος κύκλος μαθημάτων ξεκινά στις 8 Μαΐου, με τα θεωρητικά να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, από τις 19.00 έως τις 22.30 και τα πρακτικά κάθε Σάββατο ή Κυριακή από τις 10.00 έως τις 18.00. Το κόστος του προγράμματος, συμπριλαμβανομένης της συμμετοχής στις εξετάσεις, είναι 400 ευρώ.

Για τους πιο... βιαστικούς, ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ειρήνης και Φιλίας (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Νέο Φάληρο, τηλ.210 4823234) ξεκινά το νέο τμήμα αρχαρίων του στις 29 Μαρτίου. Το κόστος των μαθημάτων είναι 300 ευρώ, μαζί με τη συμμετοχή στις εξετάσεις, ενώ τα βιβλία, η αγορά των οποίων δεν είναι υποχρεωτική, κοστίζουν 20 ευρώ.

Στο Ναυτικό Όμιλο Νέου Κάβου Ελληνικού (ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, προσωρινές εγκαταστάσεις Ακτή Δηλαβέρη 2, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ.: 210 8041166, 6972 799779 και 6979 982197) ο νέος κύκλων μαθημάτων για τους αρχάριους ξεκινά στις 10 Απριλίου. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα βράδυ, ενώ τα πρακτικά κάθε Σάββατο ή Κυριακή από τις 10.00 έως τις 16.00. Το κόστος παρακολούθησης, εγγραφής στον Όμιλο και συμμετοχής στις εξετάσεις είναι 330 ευρώ.

Στα ίδια, περίπου, επίπεδα κυμαίνεται και το πρόγραμμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου (Λεωφ. Ποσειδώνος, 2η στάση Καλαμακίου, Μαρίνα Αλίμου, τηλ.: 210 9602186, 210 9829878 και 6977256179), το επόμενο τμήμα αρχαρίων του οποίου ξεκινά στις 8 Απριλίου.

Όσοι προτιμούν την πράξη από τη θεωρία μπορούν εδώ να ”γλιτώσουν” θεωρητικά μαθήματα, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ πρακτικά, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο ή Κυριακή από τις 10.00 έως τις 16.00, και έξι θεωρητικά μαθήματα –κάθε Τετάρτη, από τις 20.00 έως τις 22.00.

Οι τιμές για την ίδια την ενοικίαση των ιστιοπλοϊκών σκαφών ποικίλλουν, αλλά όσοι βιαστούν να κλείσουν θα απολαύσουν ως συνήθως τις προσφορές. Το in2life ετοιμάζει αφιέρωμα για την ενοικίαση ιστιοπλοϊκών σκαφών και τις επιλογές που προσφέρει η αγορά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v