10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Imitation Game

Η συγκλονιστική ιστορία του Άλαν Τούρινγκ κάνει πρεμιέρα στα κανάλια Novacinema και εμείς ανακαλύπτουμε 10 άγνωστες πληροφορίες για αυτή.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Imitation Game

Η σοκαριστική ιστορία του πολυμήχανου ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις της επιστήμης της πληροφορικής όπως την ξέρουμε σήμερα, προβάλλεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Μάλιστα, χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που μας παρέχει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+, θα το κρατήσουμε για πάντα στην ταινιοθήκη μας.

Με αφορμή την αναμενόμενη πρεμιέρα της λοιπόν, ανακαλύπτουμε δέκα εν πολλοίς άγνωστες άλλα άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Imitation Game.

Το σενάριο της ταινίας είναι και αυτό ένα…παζλ

Ένας από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ταινίας είναι η δομή της: ο χρόνος «πηδάει» μπρος και πίσω στην περίοδο που ο Τούρινγκ βρισκόταν στο Bletchley, στις τελευταίες ημέρες του πριν τον θάνατο και στην παιδική του ηλικία, όπου ερωτεύεται τον Κρίστοφερ και την κρυπτογραφία. Η δομή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να δώσει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του Τούρινγκ, και να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Η μηχανή του Τούρινγκ δεν λεγόταν στην πραγματικότητα Christopher

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ταινίας, είναι όταν ο Τούρινγκ λέει στην Τζοάν ότι ονόμασε τη μηχανή Christopher από τον πρώτο του έρωτα. Το πραγματικό όνομα της μηχανής όμως ήταν Bombe (ή «Victory»). Το όνομα Christopher ήταν «επινόηση» του σεναριογράφου, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει την αγάπη του πρωταγωνιστή για τους υπολογιστές, αλλά και για τον παιδικό του φίλο ο οποίος πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Οι μόνες σκηνές της ταινίας που γυρίστηκαν στο Bletchley Park είναι εκείνες στην Pub

Μόλις το 1/3 από την ταινία λαμβάνει χώρα στην αποθήκη του Bletchley, όπου ο πραγματικός Τούρινγκ και η ομάδα του δούλευαν για να σπάσουν τον κώδικα. Η πλειοψηφία των σκηνών γυρίστηκε σε ειδικά στούντιο και παραδόξως οι μοναδικές σκηνές που οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στο Bletchley είναι εκείνες που διαδροματίζονται στην pub. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί «δεν μπορούσαμε να μη γυρίσουμε τουλάχιστον μερικές σκηνές στην αυθεντική τοποθεσία».

Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε. Ή μήπως όχι;

Αν και η απόφαση για το θάνατο του Τούρινγκ «έδειξε» αυτοκτονία, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να συνηγορούν σε αυτή την άποψη. Δεν υπήρξε σημείωμα αυτοκτονίας, ο Τούρινγκ είχε κυάνιο στο σπίτι του και ήταν γνωστός για την αμέλειά του στο να διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες. Η μητέρα του μάλιστα επίμονα υποστήριξε ότι η κατάποση οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών.

Οι σκηνές στο σχολείο του Τούρινγκ γυρίστηκαν σε πραγματική τοποθεσία

Οι σκηνές από τις ημέρες που πέρασε ο Τούρινγκ στο Sherborne είναι τραβηγμένες στην αυθεντική τους τοποθεσία. Όπως αναφέρει ο σεναριογράφος της ταινίας, η εμπειρία ήταν συγκλονιστική, καθώς στους τοίχους μπορούσε κανείς να δει φωτογραφίες από τις παλαιότερες τάξεις του 1920, σε αρκετές από τις οποίες βρισκόταν και ο ίδιος ο Τούρινγκ μικρός μαζί με τον παιδικό του φίλο (και έρωτα) Κρίστοφερ.

Ο σεναριογράφος της ταινίας επηρεάστηκε από τον Ίαν Φλέμινγκ

Από τη στιγμή που τα περισσότερα στοιχεία της συνεργασίας του Τούρινγκ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παραμένουν… μυστικά, ο σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ αναγκάστηκε να ψάξει αρκετά για να βρει πληροφορίες. Παραδόξως, η καλύτερή του πηγή υπήρξαν τα ημερολόγια του Ίαν Φλέμινγκ, δημιουργού του Τζέημς Μποντ.

Ο αστυνομικός που ανακρίνει τον Τούρινγκ είναι ο μοναδικός χαρακτήρας με ψεύτικο όνομα

Ο Νοκ, ο αστυνομικός που ανακρίνει τον πρωταγωνιστή δεν είναι αληθινός χαρακτήρας. Σύμφωνα με τον σεναριογράφο, συμβολίζει την «ομοφοβία εκείνων των ημερών». Για να προστατεύσει μάλιστα τον πραγματικό αστυνομικό που ανέκρινε τότε τον Τούρινγκ, ο σεναριογράφος άλλαξε το όνομά του, μιας και ο αστυνομικός αυτός ζει ακόμα και έχει οικογένεια.

Στην ταινία… παραλίγο να γίνει αναφορά στον αστικό θρύλο του μήλου της Apple

Για πολλά χρόνια στην κοινότητα των «κομπιουτεράδων» κυκλοφορούσε η φήμη ότι το logo της Apple με το δαγκωμένο μήλο αναφέρεται στον θάνατο του Τούρινγκ. Η φήμη αυτή… ταλαιπώρησε αρκετά τους σεναριογράφους, οι οποίοι συζητούσαν για το αν θα την ενσωματώσουν ή όχι στην ταινία. Εν τέλει κατέληξαν στο ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να το κάνουν.

Ο Τούρινγκ δεν ήταν ο πρώτος που «έσπασε» τον κώδικα

Αρχικά, μια ομάδα πολωνών μαθηματικών κατάφερε να «σπάσει» τον Enigma. Οι γερμανοί μετά από αυτό άλλαξαν τον μηχανισμό του, όμως οι πολωνοί είχαν ήδη δώσει στους συμμάχους τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονταν. Η ευφυία του Τούρινγκ έγκειται στο ότι κατάφερε να αυτοματοποιήσει την αποκωδικοποίηση του κώδικα, έτσι ώστε να μπορέσει να «σπάει» πολλά περισσότερα μηνύματα ανά μέρα.

Το μηχάνημα αποκρυπτογράφησης δεν ήταν μόνο ένα

Στην ταινία ο Τούρινγκ φαίνεται να δουλεύει πάνω σε ένα και μόνο μηχάνημα αποκωδικοποίησης. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν εκατοντάδες μηχανήματα Bombe σε Αμερική και Αγγλία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v