Γιατί βρήκαμε το Imitation Game συγκλονιστικό

Η συναρπαστική ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα έχει έξοχες ερμηνείες και βαθύτατα μηνύματα.
Γιατί βρήκαμε το Imitation Game συγκλονιστικό
Η μεγαλειώδης ιστορία του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις της επιστήμης της πληροφορικής όπως την ξέρουμε σήμερα, προβάλλεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Κι εμείς θυμόμαστε όλους τους λόγους για τους οποίους την βρήκαμε βαθιά συγκλονιστική.

Η ιστορία είναι συναρπαστική

Βρισκόμαστε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ακόμα οι δυνάμεις του γερμανικού άξονα κερδίζουν έδαφος. Ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ καλείται να ηγηθεί μιας ομάδας επιστημόνων που προσπαθούν να σπάσουν τον κώδικα της περίφημης μηχανής Enigma την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας τους, σώζοντας εκατομμύρια ζωές και κερδίζοντας –ουσιαστικά– τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για χάρη των Συμμάχων. Τον χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές Αρχές εισβάλουν στο σπίτι του και τον συλλαμβάνουν για «απρεπή συμπεριφορά». Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ομοφυλόφιλος κι η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα στην τώρα πια προοδευτική –αλλά τότε καθόλου– Μεγάλη Βρετανία.

Ο Τούρινγκ ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα

«…Μια ολόκληρη επιστήμη άφησε πίσω του. Αυτή που σήμερα λέμε Πληροφορική».
Όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους στην ταινία θα κλάψετε –και θα κλάψετε πολύ. Για το τι κάνει η ανθρωπότητα στους σπουδαίους ανθρώπους της, και για το πόσο ντροπιαστικό είναι το ότι δεν είχατε ούτε ακουστά το όνομα του Άλαν Τούρινγκ μέχρι να δείτε το Imitation Game.

Οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που αγαπήσαμε ως Σέρλοκ στην ομώνυμη σειρά του BBC, άξιζε με το παραπάνω το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου που του έκλεψε μέσα από τα χέρια ο Έντι Ρεντμέιν, απλώς και μόνο γιατί ο κόσμος ξέρει τον Χόκινγκ και όχι τον Τούρινγκ. Κακιούλα, το ξέρουμε, όντως ο Ρεντμέιν ήταν καλός στο ρόλο του Χόκινγκ –απλώς ο Κάμπερμπατς ήταν καλύτερος. Πέρα, όμως, από τον πρωταγωνιστή, η Κίρα Νάιτλι είναι σπαρακτική σαν τραγική ηρωίδα ερωτευμένη με τον Τούρινγκ που λέει κάποια στιγμή πως την αγαπάει, «απλά όχι με τον σωστό τρόπο». Και –για τους λάτρεις του Game of Thrones– ο Charles Dance, αλλιώς γνωστός ως Tywin Lannister, έχει έναν ρόλο ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε ξανά το παγωμένο του βλέμμα.

Τα ζητήματα που πραγματεύεται η ταινία είναι πολλά και ενδιαφέροντα

Δεν πρόκειται μόνο για την τραγική, αληθινή ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά του περασμένου αιώνα. Το Imitation Game μιλά για τα ανταγωνιστικά ένστικτα του ανθρώπινου είδους και τον κοινωνικό αποκλεισμό που προκαλεί ο φόβος μας για το διαφορετικό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ο Τούρινγκ είναι ομοφυλόφιλος, αλλά και με το ότι, ως διάνοια, είναι εκκεντρικός και μυστήριος, θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον δικό του τρόπο, γιατί κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα με την οποία τρέχει το μυαλό του, κι έτσι οι συνάδελφοί του τον παραγκωνίζουν, τον κοροϊδεύουν, τον φοβούνται και προσπαθούν να τον σαμποτάρουν.

Περισσότερη… τροφή για σκέψη έρχεται αυτή την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, που το Imitation Game προβάλλεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema. Και χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που μας παρέχει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+, θα το κρατήσουμε για πάντα στην ταινιοθήκη μας.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v