Eurovision 2015: Όσα θα δούμε φέτος

Τα φαβορί, η επέλαση της Αυστραλίας, η θέση της Ελλάδας, η μάχη της μπαλάντας και όλα όσα θα ξεχωρίσουν στη φετινή διοργάνωση της Eurovision.
Eurovision 2015: Όσα θα δούμε φέτος
του Γιώργου Κόκουβα

Σε χρονιά της μπαλάντας εξελίσσεται η φετινή Eurovision, αφού ανάμεσα στα 40 φετινά υποψήφια τραγούδια, τα χορευτικά κομμάτια μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παρ’ όλα αυτά, ένα τέτοιο καταφέρνει να γίνει το απόλυτο φαβορί, ενώ δεν λείπουν και οι συμμετοχές-έκπληξη ή αυτές που αναμένεται να συζητηθούν. Ήδη άλλωστε τα γραφεία στοιχημάτων έχουν δώσει το έναυσμα για τον ανεπίσημο πόλεμο των εντυπώσεων, ενώ τα πρώτα video από τις γενικές πρόβες στη Βιέννη δίνουν μια σαφέστερη ιδέα για την τελική εικόνα και τη δυναμική κάθε συμμετοχής.

Ποια είναι λοιπόν τα φαβορί σύμφωνα με τα στοιχήματα; Ποιοι καλλιτέχνες ξεχωρίζουν, πού «κινείται» η Μαρία Έλενα Κυριάκου με το “One Last Breath” και τι άλλο θα δείτε στις οθόνες σας στους ημιτελικούς της 19ης – 21ης Μαΐου και φυσικά στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 23 Μαΐου;

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Με μπαλάντα αγωνιζόμαστε φέτος, διαγωνιζόμενοι στον α’ ημιτελικό της Τρίτης για μια θέση στο show του Σαββάτου. Η Μαρία Έλενα Κυριάκου, νικήτρια του περσινού The Voice, μετά την πρώτη της πρόβα στη Βιέννη (δείτε απόσπασμα στο παρακάτω video), ανέβηκε αισθητά στους πίνακες των στοιχημάτων και πλασαρίστηκε στην πρώτη εικοσάδα – τα ποσοστά μάλιστα την θέλουν να περνά σχεδόν άνετα στον τελικό. Στα φωνητικά (που δεν είναι καθόλου άσχημα) ποντάρει η συμμετοχή της Ελλάδας, ενώ όπως θα δείτε, η σκηνική παρουσία είναι η δοκιμασμένη συνταγή: Ανεμιστήρας, μπλε χρώμα και δυνατά κυκλικά φώτα για φόντο.


Τα μεγάλα φαβορί

Παραπάνω βλέπετε το κομμάτι της Σουηδίας, που «δίνουν» όλα τα στοιχηματικά πρακτορεία ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την φετινή νίκη. Πρόκειται για ένα από τα λίγα (σχετικά) uptempo κομμάτια της χρονιάς, χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Η συμμετοχή έχει ήδη συζητηθεί όμως και για παλιότερες ομοφοβικές δηλώσεις του νεαρού καλλιτέχνη, που δεν αναμένεται να… συγκινήσουν το σαφώς πιο gay oriented κοινό του θεσμού.


Η συμμετοχή της Ιταλίας από την άλλη, που φλερτάρει φέτος με την νίκη, αποτελεί έναν συνδυασμό Ραμαζότι και… Παβαρότι, στη συσκευασία ενός εφηβικού boy band που γίνεται trend στα περί Eurovision φόρα, ανεβαίνοντας συνεχώς στις προτιμήσεις.


Πολύ ψηλά στα στοιχήματα μαζί τους «παίζει» και η νέα άφιξη στον θεσμό, η μακρινή Αυστραλία. Στα 60 χρόνια της διοργάνωσης, η EBU αποφάσισε να «ανοιχτεί» κι άλλο, και να προσκαλέσει τιμητικά την Αυστραλία να συμμετάσχει απευθείας στον τελικό για μία και μόνο φορά, και η Αυστραλία έστειλε τον Guy Sebastian με ένα χαρούμενο (άλλα μάλλον αδιάφορο) κομμάτι.


Εναλλακτικό και φρέσκο, το ντουέτο της Εσθονίας ακούγεται ευχάριστα και αναμένεται επίσης να διεκδικήσει καλή θέση στην πεντάδα φέτος.

Θα συζητηθούν επίσης…

…Η συμμετοχή της Φινλανδίας, με το… hard pop συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipäivät, που αποτελείται από άτομα με σύνδρομο Down.


…Η Ρωσία με την φρέσκια (αλλά στην πεπατημένη της μπαλάντας με μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης) παρουσία της Polina Gagarina.


…Η Νορβηγία με μια συμμετοχή που φλερτάρει με τον χαρακτηρισμό hipster – εκεί άλλωστε ποντάρει, παρά στο φοβερό της κομμάτι.


…Το Αζερμπαιτζάν με έναν καλλιτέχνη που επιστρέφει για δεύτερη φορά στη σκηνή της Eurovision με μία αργή μπαλάντα που ποντάρει στα ωραία φωνητικά.

Θα δούμε επίσης…

…το Ηνωμένο Βασίλειο να χορεύει με ρετρό και σουίνγκ διαθέσεις, και επιτέλους να ξεκολλά από τον πάτο της κατάταξης, σύμφωνα με τα στοιχήματα.

…την Ισπανία να στέλνει μια γνωστή στα μέρη της καλλιτέχνιδα, η οποία βγάζει κραυγές με επική αλά Game Of Thrones αισθητική.


…το Ισραήλ, στη μοναδική ανατολίτικη (παύλα-ντιριντάχτα) συμμετοχή της χρονιάς, που παραδόξως παίζει χαμηλά στα στοιχήματα.
…και την Κοντσίτα Βουρστ, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη νίκη της, να γίνεται η οικοδέσποινα στο green room της Βιέννης. Οι παρουσιάστριες της βραδιάς θα είναι (για πρώτη φορά στον διαγωνισμό) τρεις, οι Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler και Arabella Kiesbauer. Το επίσημο σύνθημα του διαγωνισμού θα είναι Building Bridges που σημαίνει Χτίζοντας γέφυρες. Το σύνθημα ήταν ιδέα της Κοντσίτα Βουρστ και του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF. Από την πλευρά της Ελλάδας, σχολιαστές της βραδιάς θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου, ενώ τους βαθμούς της ελληνικής ψηφοφορίας θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v