Τα 10 αγαπημένα μας sitcom

Ξεκαρδιστικές ατάκες, αστεία σκηνικά, ατελείωτα γκάγκς και αξιαγάπητοι πρωταγωνιστές. Αυτά είναι τα 10 αγαπημένα μας sitcom. 
Τα 10 αγαπημένα μας sitcom
Για να στηθεί ένα αξιοπρεπές sitcom (situation comedy το πλήρες όνομα όπως εδραιώθηκε στις ΗΠΑ) θα πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από αναγκαίες συνθήκες: το καστ να έχει χημεία, το σενάριο να σου κλείνει το μάτι, τα αστεία να μην βγαίνουν με το τσιγκέλι.

Τα παρακάτω θρυλικά – πλέον – sitcoms είχαν όλα τα παραπάνω σε γενναίες δόσεις και κάπως έτσι κατάφεραν να συγκαταλέγονται στη λίστα (μας) με τα κορυφαία όλων των τηλεοπτικών εποχών. 

Εσάς, ποιο ήταν το αγαπημένο σας; 

Φιλαράκια (1994-2004)
Τα «Φιλαράκια» μας συστήθηκαν για πρώτη φορά το 1994 και μας κράτησαν καλή παρέα για δέκα ολόκληρους και απολαυστικούς κύκλους (τους οποίους έκτοτε παρακολουθούμε αδιάλειπτα σε επανάληψη κάθε σαββατοκύριακο), έχοντας πλέον μάθει απ’ έξω όλες τις ατάκες του Τζόι, του Τσάντλερ, της Μόνικα, της Ρέιτσελ, της Φοίβης και του Ρος.


Παντρεμένοι με Παιδιά (1987-1997)
Από τους τίτλους αρχής καταλαβαίνεις ότι το «Παντρεμένοι με παιδιά» δεν θα είναι μια ακόμα τυπική οικογενειακή κωμωδία. Πως θα μπορούσε άλλωστε όταν πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον μισογύνη, τεμπέλη και μπυρόβιο Al Bundy, ο οποίος γυρνώντας κάθε μέρα στο σπίτι κατάκοπος βρίσκει παρηγοριά με το να αράξει στον καναπέ, να χώσει το χέρι του μέσα στο παντελόνι για να παρακολουθήσει αγώνες rugby στην τηλεόραση. Εμπόδια του στην… προσπάθεια αυτή η σύζυγός του Peggy, η bimbo ξανθομαλλούσα κόρη του Kelly και ο γυναικάς γιος του Bud.


Η Νταντά (1993-1999)
Από το 1993 ως το 1999 προβαλλόταν η θρυλική κωμική σειρά με την nanny Fran, που εισέβαλε στο σπίτι ενός πλούσιου χήρου για να αναλάβει τα παιδιά του, αλλά κατέληξε να γίνει ο άνθρωπός τους – με ό,τι κωμικοτραγικό αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα του σπιτιού. Η σειρά την δεκαετία του 2000 διασκευάστηκε και στα ελληνικά με την Μαρία Λεκάκη στη θέση της Fran Drescher. Πάντως, αν και όλη η σειρά περιστρεφόταν γύρω από την Fran Drescher, εμείς αγαπήσαμε τον Daniel Davis στον ρόλο του μπάτλερ με τις φαρμακερές ατάκες.


Ο Πρίγκηπας του Μπελ Αιρ (1990-1996)
Ο Will Smith αναγκάζεται να φύγει από το γκέτο όπου ζει και να μείνει με τους πλούσιους συγγενείς του στην Καλιφόρνια, αλλά οι περιπέτειες στις οποίες μπλέκει με τα ξαδέρφια του και τους συμμαθητές του μάλλον εξανεμίζουν τις ελπίδες του θείου. Θρυλικοί για την καλτίλα τους θα μείνουν οι τίτλοι αρχής της σειράς, με τον Will Smith να ραπάρει στα πρώτα του βήματα.
 
Mr. Bean (1990-1995)
Η βρετανική σειρά που καθιέρωσε τον Rowan Atkinson στο ευρύ κοινό – η αρχή είχε γίνει ήδη με το εξίσου επιτυχημένο Black Adder - αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό «μουγκού» χιούμορ και ευφυέστατων γκαγκ. Ο Mr. Bean πρωταγωνίστησε σε 14 ημίωρα επεισόδια, ενώ ενέπνευσε δύο κινηματογραφικές ταινίες και μια σειρά κινουμένων σχεδίων.

How I Met Your Mother (2005-2011)
Το έτος 2030, ο Τεντ Μόσμπι αποφασίζει να αφηγηθεί στον γιο και την κόρη του τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνάντησή του με τη μητέρα τους. Τα γεγονότα που ακολουθούν μίλησαν στην καρδιά εκατομμυρίων θεατών και η πενταμελής παρέα με κορυφαίο τον Barney έγινε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εμβληματική.

Alf ο εξωγήινος (1986-1990)
Το 1987, ένας μαλλιαρός και πεινασμένος για γάτες εξωγήινος κάνει πρεμιέρα στην ΕΤ2, και εμείς έχουμε την ευκαιρία (και τότε και κάποια χρόνια αργότερα) να απολαύσουμε ένα απολαυστικό… sci fi sitcom με έναν άκρως τριχωτό, σαρκαστικό, φασαριόζο, αλλά και γλυκούλη πρωταγωνιστή.


Big Bang Theory (2007-)
Αρκούν τέσσερα αμερικάνικα geeks και μια ξανθιά σεξοβόμβα για να βγάλει γέλιο μια σειρά; Στο Big Bang Theory όχι μόνο αρκούν, αλλά και περισσεύουν. Ευρηματικοί διάλογοι γύρω από την επιστήμη, απολαυστικοί χαρακτήρες (αποκορύφωμα ο «μουγκός» Ινδός) και 10 (μέχρι στιγμής) άκρως επιτυχημένες σεζόν για μια σειρά που μπορεί – και κάνει – την διαφορά.


The Simpsons (1989-)
Η “αγαπημένη μας οικογένεια” αποτελεί δημιούργημα του κομίστα Matt Groening και ξεκίνησε ως μικρό σκετσάκι στο The Tracey Ullman Show τον Απρίλιο του 1987. Τρεις σεζόν μετά, απέκτησαν το δικό τους ημίωρο show αριθμώντας μέχρι σήμερα παραπάνω από πεντακόσια επεισόδια και έχοντας αποκτήσει franchise εκατομμυρίων δολαρίων.


South Park (1997- )
Μπορεί στα 90’s o Bart Simpson να ήταν το «κακό παιδί» της μικρής οθόνης, αλλά κάπου στα τέλη της δεκαετίας τέσσερα πιτσιρίκια κατέφτασαν για να του κλέψουν την δόξα. Ο λόγος για τους Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman και Kenny McCormick, γυμνασιόπαιδα τα οποία βρίζουν χειρότερα και από λιμενεργάτη και ζουν σε μια πόλη η οποία αποτελεί μαγνήτη για κάθε λογής κοσμικές καταστροφές. Ξεκαρδιστικά βρισίδια, ατελείωτο κράξιμο celebrities από όλους τους χώρους σε 20 χορταστικές σεζόν.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v