Οι ξένες σειρές που βλέπαμε μανιωδώς στα ‘90s

Οι ναυαγοσώστες του Baywatch, τα μαθητικά χτυποκάρδια στο Beverly Hills, οι κραυγές της Ζήνα και άλλες επτά αγαπημένες τηλεοπτικές συνήθειες των ‘90s.
Οι ξένες σειρές που βλέπαμε μανιωδώς στα ‘90s
του Γιώργου Κόκουβα

Υπήρχε μια εποχή που δεν είχαμε τις θεαματικές παραγωγές του HBO να περιμένουμε κάθε εβδομάδα. Μια δεκαετία που δεν είχε περίπλοκες σειρές εκατομμυρίων όπως το Lost, που τα σενάρια δεν ήταν τόσο προσεγμένα και μελετημένα όσο του Homeland ή του Scandal και που τα εφέ και η επική ατμόσφαιρα απείχαν έτη φωτός από τα επίπεδα του Game of Thrones. Κι όμως, ανελλιπώς στηνόμασταν μπροστά στην μικρή οθόνη γιατί μας εντυπωσιάζαν απλά, αλλά τόσο εθιστικά πράγματα.

Όπως το αν θα τα φτιάξουν επιτέλους η Kelly με τον Brandon. Ή πόσο γρήγορα θα τρέξει η Πάμελα Άντερσον ως την παραλία. Ή πότε θα κραυγάσει τσιριχτά η Ζήνα, ορμώντας στη μάχη, και πότε θα ξεκαρδιστεί με το χαρακτηριστικό της γέλιο η νταντά Φράνι.

Λίγο καιρό πριν, σας θυμίσαμε τις κορυφαίες ‘90s σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Τώρα, συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας ξένες σειρές της ίδιας καλτ δεκαετίας, για να διαπιστώσουμε όχι μόνο πόσο άλλαξαν τα standards της μικρής οθόνης μέσα σε δύο δεκαετίες, αλλά και πόσο διασκεδάζαμε με αυτές τις, ρετρό πλέον, απολαύσεις στην εποχή της τηλεοπτικής αθωότητας.

Χτυποκάρδια στο Beverly Hills

Η παρέα του Μπέβερλι Χιλς, η οποία μας έμαθε απ’ έξω κι ανακατωτά τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής και μας συντρόφευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας δεν ήταν άλλη από την Κέλι, τον Στιβ, τον Ντέιβιντ, την Ντόνα, τον Μπράντον, τον Ντίλαν και τη Βάλερι, που φρόντισαν μέχρι να αποφοιτήσουν από το σχολείο και το κολλέγιο να τα φτιάξουν σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Η σειρά ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2000.

Ζήνα

Η πριγκίπισσα του πολέμου με το σκοτεινό παρελθόν έμπλεκε κάθε φορά σε μικρές περιπέτειες κόντρα στους ολύμπιους θεούς και μαζί με την Γαβριέλα φρόντιζαν να «βιάζουν» την ελληνική μυθολογία με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Ηρακλής

Την ίδια περίπου περίοδο, στα μισά της δεκαετίας, αποδείχθηκε πως η αρχαιοελληνική μυθολογία είχε πολλή πέραση, αφού ξεκίνησαν να προβάλλονται και τα «Θρυλικά ταξίδια του Ηρακλή», που μαζί με τον Ιόλαο ανέλαβαν να αποτελέσουν το ανδρικό ηρωικό αντίβαρο στις περιπέτειες της Ζήνας, γεμάτες ψεύτικα εφέ, μανδύες και μυθικά τέρατα που υποκλίνονταν στην ιδιότητα του ημίθεου.

Dawson’s Creek

Ενώ το Beverly Hills 90210 πλησίαζε στη δύση του, ανέτειλε το άστρο του Dawson’s Creek, που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Νεανικές Ανησυχίες» και γέμιζε τα κυριακάτικά μας μεσημέρια με μαθητικές έγνοιες, φοιτητικούς έρωτες, μυστικά υιοθεσίας και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ο Ντώσον, η Τζόι, η Τζεν, ο Πέισι και τ’ άλλα παιδιά.

Baywatch

Ξεκίνησε το 1989 αλλά μας κράτησε παρέα για όλη την δεκαετία του ’90, μεταφέροντάς μας στις αμερικανικές ακτές, εκεί που ο Μιτς Μπιουκάναν έσωζε ανυποψίαστους λουόμενους από βέβαιο πνιγμό, η πληθωρική CJ έβαζε στη θέση τους άτακτους σέρφερ και όλοι μαζί οι καλλίγραμμοι ναυαγοσώστες έτρεχαν συνεχώς σε αργή κίνηση στην αμμουδιά με τα χαρακτηριστικά τους κόκκινα σωσιβιάκια.

X-Files

Δύο πράκτορες του FBI, οι Μόλντερ και Σκάλι, ερευνούν σκοτεινές και περίεργες υποθέσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με εχθρούς, από μανιακούς δολοφόνους μέχρι εξωγήινους και γίνονται η τρομακτική μανία των ελλήνων τηλεθεατών που συντονίζονταν στο Star αργά τα βράδια.

Friends

Τα «Φιλαράκια» μας συστήθηκαν για πρώτη φορά το 1994 και μας κράτησαν καλή παρέα για δέκα ολόκληρους και απολαυστικούς κύκλους (τους οποίους έκτοτε παρακολουθούμε αδιάλειπτα σε επανάληψη κάθε σαββατοκύριακο), έχοντας πλέον μάθει απ’ έξω όλες τις ατάκες του Τζόι, του Τσάντλερ, της Μόνικα, της Ρέιτσελ, της Φοίβης και του Ρος.

Η Νταντά

Από το 1993 ως το 1999 προβαλλόταν η θρυλική κωμική σειρά με την nanny Fran, που εισέβαλε στο σπίτι ενός πλούσιου χήρου για να αναλάβει τα παιδιά του, αλλά κατέληξε να γίνει ο άνθρωπός τους – με ό,τι κωμικοτραγικό αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα του σπιτιού. Η σειρά την δεκαετία του 2000 διασκευάστηκε και στα ελληνικά με την Μαρία Λεκάκη στη θέση της Fran Drescher.

Παντρεμένοι με Παιδιά

Ένας μισάνθρωπος οικογενειάρχης ζει με την τεμπέλα γυναίκα του, τον δυσλειτουργικό γιο του και την καπάτσα κόρη του, και γίνεται το κορυφαίο σύμβολο του άντρα των ‘80s και των ‘90s, καθώς και εκείνος που καθιέρωσε την κλασική στάση «αραχτός στον καναπέ με το χέρι μέσα στο παντελόνι».

The Fresh Prince of Bel Air

Ο Will Smith αναγκάζεται να φύγει από το γκέτο όπου ζει και να μείνει με τους πλούσιους συγγενείς του στην Καλιφόρνια. Το σχέδιο του θείου του είναι να τον μετατρέψει από αλητάκο σε υπεύθυνο και ώριμο έφηβο, αλλά οι περιπέτειες στις οποίες μπλέκει με τα ξαδέρφια του και τους συμμαθητές του μάλλον εξανεμίζουν τις ελπίδες του θείου. Θρυλικοί για την καλτίλα τους θα μείνουν οι τίτλοι αρχής της σειράς, με τον Will Smith να ραπάρει στα πρώτα του βήματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v