Οι ιστορικές cult εκπομπές της ελληνικής TV

Ερωτοδικείο, Παιδιά της Νύχτας, Τηλέ-Φτυάρι, Παρατράγουδα, Το ζευγάρι της χρονιάς. Μια cult ανασκόπηση στις κορυφαίες trash εκπομπές της ελληνικής TV.
Οι ιστορικές cult εκπομπές της ελληνικής TV
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν κάποια στιγμή, σε κάποια χώρα, μια επιτροπή αποφάσιζε να βραβεύσει τις πιο trash τηλεοπτικές εκπομπές σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε πιθανότατα η Ελλάδα θα βρισκόταν στο Top 10.

Ο τηλεοπτικός πλούτος του trash στην ελληνική TV δεν είναι κάτι που θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί με εκείνον άλλων χωρών. Εντάξει, η Αμερική είχε το θεϊκό Jerry Springer show με τις επικές μονομαχίες ον σετ, αλλά εμείς είχαμε Παρατράγουδα και Ερωτοδικείο. Beat that USA! Στην Ιταλία οι παρουσιάστριες γδύνονται, αλλά τι να πουν μπροστά στην Πέπη Τσεσμελή ή την Πάολα; Γατάκια.

Κιτς, cult, trash, retro. Πείτε την όπως θέλετε, εμείς οφείλουμε να τιμήσουμε την trash ελληνική τηλεόραση που γαλούχησε δύο ολόκληρες γενιές (90s και 00s) και γνωρίζοντας τις επιπτώσεις (καμένα εγκεφαλικά κύτταρα, μάτια που πονάνε, αυτιά που βουίζουν) παραθέτουμε τις δικές μας αγαπημένες εκπομπές.

Ερωτοδικείο – Αυτόφωρο
«Κυρίες και κύριοι άρχεται η συνεδρίαση του διαρκούς ερωτοδικείου Αθηνών» (ήχος από καμπανάκι). Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτήν την «ανατρεπτική και ερωτική» μεταμεσονύκτια εκπομπή του New Channel με την Βίκυ Μιχαλονάκου σε ρόλο δικαστή, να πλαισιώνεται από ένα αλμοδοβαρικό σύμπαν στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Εθνικός μας Σταρ, ο Μίστερ Εθνικά Μπούτια, ο Πέτρος Λεωτσάκος, η Ελένη Λουκά και μια τραβεστί έκπληξη: Τα επικά μπουνίδια μεταξύ Εθνικού Σταρ και Mr. Εθνικά Μπούτια; Τα Αντικαλλιστεία ’97; Την τραβεστί Αλόμα; Τον ετεροθαλή αδερφό του Ανδρέα Παπανδρέου; Την Τζένη Χειλιουδάκη; Τα βίντεο μιλούν από μόνα τους.


Ειδική μνεία αξίζει φυσικά και στο μεταγενέστερο «Αυτόφωρο» με την - άλλο Πέπη και άλλο πρέπει – Τσεσμελή σε ρόλο συντονίστριας του ανεκδιήγητου πάνελ να παρεμβαίνει πετώντας ατάκες όπως «Συγγνώμη Διονύση, δε σερβίρουμε πατσά!» και τον ήδη καταξιωμένο Πέτρο Λεωτσάκο σε ρόλο δικαστή με το σφυρί ανά χείρας. Εξαιρετική η αντιπαράθεση της Ελένης Λουκά και του Διδάσκαλου Λάσκο για το «που πηγαίνουν τα μούλικα μετά την έκτρωση».



Τα Παιδιά της Νύχτας
Το μεταμεσονύχτιο talk show με τον Κώστα Μυλωνά, θύμιζε κάτι από ατμόσφαιρα ραδιοφώνου και υπήρξε φοβερή συντροφιά για τις μοναχικές εφηβικές μας νύχτες. Ο παρουσιαστής πλαισιωμένος από την Ελένη Παγουρά, φορώντας το χαρακτηριστικό μαύρο του γυαλί και καπέλο που έκρυβε το... σκαλπ του, καπνίζοντας σα φουγάρο και πίνοντας ουίσκι, άνοιγε κουβέντα με τους ξενύχτηδες τηλεθεατές για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Στους guest star της εκπομπής συγκαταλέγονταν ο Λάσκος με τις αριθμολογίες του, ο Εθνικός Σταρ, ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός, ο Μέγας Ιερέας Παναγιώτης Τουλιάτος, ο μάνατζερ Ρέβης και αρκετές «επαγγελματίες» χορεύτριες.



Τηλε-φτυάρι
Στα πρώτα του τηλεοπτικά βήματα, ο Εθνικός Σταρ Ανδρέας Ευαγγελόπουλος υπήρξε παρουσιαστής στην εκπληκτική αυτή εκπομπή με θέμα το «θάψιμο» διάσημων σταρ και τις χωρίς νόημα συζητήσεις για τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες. Μεγάλο κομμάτι της εκπομπής τα τηλεφωνήματα- φάρσες του κοινού, τα οποία ξεκινούσαν συνήθως με ατάκες τύπου: «Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκπομπή σας/ Είστε πολύ ταλαντούχος/ Χαιρετισμούς στο πάνελ σας» για να καταλήξουν σε δίχως προηγούμενο μπινελίκια. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Εθνικός Σταρ άφηνε τους τηλεθεατές να τα… πουν, χωρίς να κλείνει τη γραμμή, ενώ τα σχόλιά του μετά το βρισίδι ήταν μοναδικά: «Προφανώς τα παιδάκια αυτά βιάζουν τις μητέρες τους». 

 

Θύρα 7 – 'Η στην Α' ή στη Β' όλοι παν για τη μαρμίτα
Ο απόλυτος τηλεοπτικός εκφραστής των Ολυμπιακών φρονημάτων και της Πειραιώτικης μαγκιάς δεν είναι άλλος από τον Τάκη Τσουκαλά, ο οποίος μέσα από την εκπομπή «Θύρα 7» μας χάρισε – άθελά του- αμέτρητες στιγμές γέλιου, δίνοντας άλλα τόσα «Άντε Γεια» σε «βαζελάκια» και «ΑΕΚτζήδες». Θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα την φοβερή συζήτηση για τον Σωτήρη, την αγγουροκολοκύθα και το «σουρωτήρι στον έχω κάνει».

Εξίσου αγαπημένη και η εκπομπή του σαλονικιού αθλητικογράφου Κωστή Ραπτόπουλου, ο οποίος συμπράττοντας στο πλατό με το Αρειανό δίδυμο Μπουγάτσα/Ζάχου, τον ΠΑΟΚτζή Τρέγια και τον Μάριο Ασλαμά μας χάρισαν (και συνεχίζουν να μας χαρίζουν) μεγάλες οπτικοακουστικές εμπειρίες.


Παρατράγουδα
Οι εκπομπές της Ανίτας Πάνια από την εποχή που έκανε πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση με το «Χρυσό Κουφέτο» ήταν η μία καλύτερη από την άλλη, όμως αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία αυτή θα ήταν τα θρυλικά «Παρατράγουδα». Τι να πρωτοθυμηθούμε από τους… καλλιτέχνες που πέρασαν από το πλατό; Τον Κατέλη; Τον Ταμπάκη; Την Γυναίκα- Μαραντόνα ή τον Παρασκευά; Μήπως τις ανεκδιήγητες ιστορίες αγάπης/μίσους που εξελίσσονταν στο πλατό από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της Ανίτας; «Είσαι αντιπρόσωποςςςςςς… Λλλλλέρρρραααααα!».



Το ζευγάρι της Χρονιάς
Ό,τι και να πει κανείς για την tv περσόνα εν ονόματι Σία Λιαροπούλου θα είναι λίγο. Η παρουσιάστρια που κατάφερε να συνδυάσει στις εκπομπές της το ανελέητο trash με σοβαροφάνεια που θα ζήλευε και η Όλγα Τρέμη, αναδείχτηκε μέσα από εκπομπές – θρύλους όπως το Ζευγάρι της Χρονιάς. Η εκπομπή όχι μόνο σάρωσε τα πρόστιμα από το ΕΣΡ, παρά το γεγονός ότι προβαλλόταν μετά τα μεσάνυκτα, αλλά μας χάρισε και μερικές από τις πιο what the fuck τηλεοπτικές στιγμές όλων των εποχών. Αποκορύφωμα το επεισόδιο με την Αργυρώ, καθώς και η ατάκα που στιγμάτισε την ελληνική cult τηλεόραση «θέλω το γουνάκι σου».



Δεν ξεχνάμε φυσικά και την έτερη, παλαιότερη εκπομπή της Σίας με τίτλο «Τελική Απόφαση» με κορυφαίο επεισόδιο εκείνο με την Χρισσσσστίνα (επίτηδες τονίζεται το «σ») και την ερωτική διαμάχη που ξέσπασε για τα… μάτια της.


Βελτιώστε την υγεία σας
Λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε για τον μεγαλύτερο «γιατρό» της ελληνικής TV Ανδρέα Φικιώρη που να μην τα έχει πει ο ίδιος μέσα από τις εκπομπές του δίνοντας το ένα ρεσιτάλ μετά το άλλο. Η εκπομπή του στο EXTRA 3, το όνομα της οποίας δεν έχει και τόση σημασία, αποτελεί μια συρραφή ιατρικών συμβουλών για πάσης φύσεως νόσους και απαντήσεις σε μηνύματα τηλεθεατών, στους οποίους συνήθως προτείνεται η χρήση της συσκευής αντίθετης όσμωσης – οζονοποίησης.


Τιμητικές διακρίσεις:

* Στην άγνωστη για πολλούς εκπομπή της Τζούλιας Παπαδημητρίου (ναι, αυτή του Τόλη) «Τελευταία Ελπίδα», η οποία μπορεί να μέτρησε ελάχιστα επεισόδια στο New Channel όμως μας χάρισε στιγμές ανθολογίας όπως αυτή.


* Στον «στρατιώτη» Λιακόπουλο και την ευφάνταστη εκπομπή του, στην οποία παρουσιάζονταν βιβλία όπως το «Τελευταίο ηλεκτρόνιο και ο πολέμαρχος του Θεού», «Ο πολέμαρχος γαρ εγγύς» και «Γη ο πλανήτης των Ελλήνων - πολύτομος έκδοση». Επίσης, ανέπτυσσε συχνά πυκνά την θεωρία του για το πώς η ρωσική τεχνολογία θα ήταν ικανή για να ξαναφέρει την Ρωσία (το «Ξανθό Γένος» όπως το ονομάζει) πίσω στο προσκήνιο, ως μια από τις κυριαρχούσες δυνάμεις στον κόσμο, ηγούμενη από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ό,τι έπρεπε για τις μεταμεσονύκτιες αϋπνίες.


* Στον δημοσιογράφο Αργύρη Καμπούρη και το «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες», μια αξιέπαινη προσπάθεια να αναβιώσει το trash κλίμα των 90’s σήμερα. Από το πάνελ του πέρασαν θρύλοι όπως η Εύα Κουμαριανού, η Βέρα Λάμπρου, ο Εθνικός Σταρ (εμφανώς γερασμένος), ο Mr. Εθνικά Μπούτια, ο Λάσκος και δεκάδες ακόμα τηλεπερσόνες της παλιάς καλής εποχής.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v