11 αγαπημένες ατάκες από ελληνικές σειρές

Το εβιάν της Ντένης Μαρκορά, ο Κωστάκης που τον γουστάρει η χωριάτισσα και άλλες 9 ατάκες της ελληνικής τηλεόρασης που… έγραψαν.
11 αγαπημένες ατάκες από ελληνικές σειρές
του Γιώργου Κόκουβα

Την δεκαετία του ’90 – έστω, και λίγο πιο μετά- βλέπαμε πολλή τηλεόραση. Τόση, ώστε οι τηλεοπτικές σειρές να αποτελούν συχνότατο θέμα συζήτησης στην καθημερινότητα και οι ατάκες των ηρώων τους να γίνουν μέρος της ομιλίας μας. Κάποιες από αυτές τις ατάκες επιβίωσαν μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας την δύναμη των σεναρίων, και τις συγκεντρώνουμε παρακάτω, μαζί με τα απολαυστικά video των σκηνών στις οποίες ακούστηκαν για πρώτη φορά, πριν μεταφερθούν στα στόματα όλων μας.

*Έ(ι)λα δεν το πιστεύω
(Τι Ψυχή θα παραδώσεις μωρή;)

Η Φωφώ Τσιντικίδου (Ελένη Καστάνη) παρέα με την υπόλοιπη θηλυκή συμμορία του «Τι Ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» παριστάνει την αριστοκράτισσα για να περάσει στην δεξίωση του υποψήφιου θύματός τους. Και το «διαβατήριό της» είναι η συγκεκριμένη φράση με την χαρακτηριστική προφορά. Στην ίδια σειρά, μία ακόμη αγαπημένη ατάκα της ίδιας ηρωίδας ήταν το περίφημο «συγγνώμη μου ‘πεσε», κάθε φορά που έριχνε «κατά λάθος» τα ρέστα σε όσους περνούσαν από τα διόδια.

*Προσκυνήστε το είδωλο
(Ο Κακός Βεζύρης)

Η Ναταλία Καποδίστρια μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες του «Κακού Βεζύρη» στην περσόνα της νύχτας Αννίτα Ρασιά, μια τραγουδίστρια γ’ διαλογής που τραγουδούσε το αμίμητο άσμα «Πιάστο μου πιάστο μου το κινητό μου» και θεωρούσε τον εαυτό της… προσκυνητέο είδωλο.

*Τι έγινε Κωστάκη, σε γουστάρει η χωριάτισσα;
(Το σημάδι του έρωτα)

Παρότι οι κωμικές σειρές έχουν το μερίδιο του λέοντος στις ατάκες, να που μια δραματική σειρά έκανε την έκπληξη και έμεινε στην ιστορία όχι για την παρουσία της Βάνας Μπάρμπα, ούτε για το τραγούδι του Γιάννη Πάριου, αλλά κυρίως για αυτή την… μεγάλη ατάκα της Τζένης Μπότση, που κατέφτασε στο χωριό του φίλου της, όπου διαπίστωσε πως η Μπάρμπα του έκανε τα γλυκά μάτια.

*Μαρούσκα, το εβιάν
(Δυο Ξένοι)

Δύσκολα μπορούν να χωρέσουν όλες οι ατάκες που έβαλαν οι Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου στο στόμα της Ντένης Μαρκορά (κατά κόσμον Ντίνα Κώνστα) σε ένα δημοσίευμα. Σίγουρα πάντως οι πιο απολαυστικές ήταν αυτές που εκτοξεύτηκαν προς την πιστή της Μαρούσκα, η οποία πάντοτε απαντούσε «ντα, κασπαζά».

*Εγώ πότε θα γίνω μάνα;
(Σ’ Αγαπώ-Μ’ αγαπάς)

Ψηφίστηκε από χιλιάδες τηλεθεατές ως η αγαπημένη ατάκα στα 20 χρόνια του Mega (από το 1989 ως το 2009) και ήταν η σχεδόν μόνιμη επωδός κάθε σκηνής της απολαυστικής σειράς της Δήμητρας Παπαδοπούλου, που τελικά στο φινάλε της «έκλεισε το μάτι» στους τηλεθεατές, με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στο τελευταίο πλάνο.

*Τι έγινε ρε παιδιά;
(Οι Απαράδεκτοι)

Μια δεκαετία πιο πριν, η Δήμητρα Παπαδοπούλου είχε σκαρφιστεί άλλη μια «κολλητική» ατάκα για λογαριασμό του απαράδεκτου Σπύρου Παπαδόπουλου. Δείτε την… σε όλες της τις εκδοχές στο παραπάνω video.

*Κύριε Κώσταααα, ανοίξτε καλέ!
(Πάτερ Ημών)

Στην νοσταλγική οικογενειακή κομεντί του ΑΝΤ1 με τον Κώστα Καρρά στον ρόλο του… Πατρός Ημών, ο πιο απολαυστικός β’ ρόλος ήταν αυτός της ενοχλητικής γειτόνισσας κας Κόλια (κατά κόσμο Τζέσσυ Παπουτσή) που κάθε τρεις και λίγο χτυπούσε την πόρτα της οικογένειας Στεργίου φωνάζοντας με την γνωστή… διακριτική φωνή της, «Ανοίξτε καλέ»!

*Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη
(Λαβ Σόρρυ)

Ο Σάκης ο υδραυλικός (Τάσος Χαλκιάς) είχε γίνει ο τηλεοπτικός χαρακτήρας της χρονιάς, όταν η Ελένη Μαβίλη παρουσίασε στο Mega τον αταίριαστο έρωτα μεταξύ αυτού του λαϊκού τύπου και μιας καθωσπρέπει επιστήμονος. Παρ’ όλα αυτά, ο Σάκης είχε αρχές: Δεν επέτρεπε σε κανέναν να μιλά για τα προσωπικά του ζητήματα – και φρόντιζε αυτό να το καταστήσει σαφές συχνά-πυκνά.

*Α πάαινε ρε
(Το ρετιρέ)

Η Χαρούλα Πεπονάκη είναι η πιο νευρική περσόνα της ελληνικής τηλεόρασης. Η τηλεφωνήτρια της Κόσμος ΕΠΕ στο δαλιανίδειο Ρετιρέ ήταν μονίμως εκνευρισμένη και φρόντιζε να διαολοστέλνει τους πάντες για κάθε πιθανό θέμα. Αν για παράδειγμα της έκανες τράκα ένα τσιγάρο, αν χρησιμοποιούσες μία ξένη λέξη αντί μιας ελληνικής, αν δεν της έλεγες κατευθείαν τι ήθελες στο τηλέφωνο, αν ήσουν ένας «υποανάπτυκτος βαλκάνιος», τότε πιθανότατα θα άκουγες τη φράση-κλειδί: Α πά(γ)αινε ρε!

*Όχι μέσα
(Δυο Μέρες Μόνο)

Περιλαμβάνεται επίσης στις 20 κορυφαίες ατάκες των 20 χρόνων του Mega, αλλά είναι ίσως η πιο… προκλητική – έως ακατάλληλη – φράση που ψήφισαν οι τηλεθεατές. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «Δυο μέρες μόνο», ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ξεμοναχιάζει τον παράνομο έρωτά του (Βίκυ Παπαδοπούλου) και είναι έτοιμος για όλα. Τι κι αν εκείνη ξεστομίζει την παραπάνω ατάκα – ο Χριστόφορος δεν σταματά πουθενά.

*Μετανοείτε
(Λάμψη)

Ο κορυφαίος «villain» του Νίκου Φώσκολου ήταν λαλίστατος κάθε φορά που σκότωνε τα κατακάθια/θύματά του. Έχει πει για παράδειγμα, λίγο πριν δολοφονήσει έναν διεφθαρμένο τελωνειακό: «Είμαι απεσταλμένος του Θεού και έχω την εντολή να καθαρίσω το ναό του από τους έμπορους των ψυχών και τους αργυραμοιβούς των συνειδήσεων», ατάκα που αν μη τι άλλο αξίζει να καταγραφεί στο πάνθεον των βαρύγδουπων δηλώσεων. Παρ’ όλα αυτά, τον θυμόμαστε όλοι για την μικρή φρασούλα που έγραφε με σπρέι μετά από κάθε εκτέλεση: «Μετανοείτε. Ευλογητός».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v