Πόσα ξέρεις για τις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές;

Πού έμεναν οι Απαράδεκτοι; Ποιος ήταν ο Ευλογήτος; Πώς τέλειωσε το Ρετιρέ; Σας προκαλούμε σε ένα κουίζ μέτρησης… των τηλεοπτικών σας γνώσεων.
Πόσα ξέρεις για τις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές;
του Γιώργου Κόκουβα

Πόση τηλεόραση παρακολουθήσατε την χρυσή εποχή των ‘90s; Πόσο καλά ξέρετε τα παρασκήνια της tv, τα ρεκόρ τηλεθεάσεων και μικρές λεπτομέρειες από σειρές-θρύλους; Σας προκαλούμε σε ένα κουίζ… τηλεοπτικών γνώσεων μέσα από έντεκα ερωτήσεις για γνωστά ελληνικά σίριαλ.

1. Πού έμεναν οι τηλεοπτικοί «Απαράδεκτοι»;
α
. οδός Ακάμαντος 33, στο Θησείο
β. οδός Αδάμαντος 4, στον Λυκαβηττό
γ. οδός Σπύρου Λούη 45, στο Μαρούσι



2. Ποια σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης τηλεθέασης;
α
. Οι «Ψίθυροι Καρδιάς», η σειρά του Μανούσου Μανουσάκη που μας «έμπασε» στο τσαντίρι της Ερατώς
β. Το «Παρά Πέντε» και συγκεκριμένα το επεισόδιο στο οποίο η Ζουμπουλία μπαίνει στο νοσοκομείο
γ. Οι «Δυο Ξένοι» - το φινάλε της θρυλικής κομεντί των Ρήγα-Αποστόλου άγγιξε το 70% σε τηλεθέαση

3. Ποια ήταν η πρώτη σκέψη του Χάρη Ρώμα για τον ρόλο της «Ελένης Βλαχάκη» στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», πριν τελικά τον αναλάβει η Ελένη Ράντου;
α
. Η Τζόυς Ευείδη – είχαν ήδη συνεργαστεί με επιτυχία στους «Μεν και Δεν»
β. Η Εβελίνα Παπούλια – το «αντράκι» που υποδυόταν ως Μαρίνα Κουντουράτου στους «Δύο Ξένους» είχε δελεάσει τον σεναριογράφο
γ. Η Δήμητρα Παπαδοπούλου – τα αρχικά σενάρια είχαν γραφτεί με την «απαράδεκτη» Δήμητρα στο μυαλό των σεναριογράφων



4. Ποια ελληνική σειρά έχει γραφτεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες;
α
. Οι Τρεις Χάριτες, ως η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση αναλογικά με τον πληθυσμό, παγκοσμίως, για το 1990
β. Η Λάμψη, ως η σειρά με τον μεγαλύτερο αριθμό επεισοδίων
γ. Η Αίθουσα του Θρόνου, ως η σειρά με το μεγαλύτερο budget για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

5. Γιατί ο ΑΝΤ1 απέρριψε τους «Απαράδεκτους» της Δήμητρας Παπαδοπούλου;
α
. Λόγω «ακαταλληλότητας των σεναρίων»
β. Επειδή ο χαρακτήρας του ομοφυλόφιλου Γιάννη θεωρήθηκε προσβλητικός για την ελληνική κοινωνία
γ. Επειδή οι ιθύνοντες του ANT1 ζήτησαν από την Δήμητρα να… πληρώσει αντί να πληρωθεί, για να προβληθεί η σειρά

6. Τι συνέβη στο τέλος του «Ρετιρέ»;
α
. Η Κατερίνα χωρίζει και ξαναπαντρεύεται τον φαρμακοτρίφτη, ενώ η Χαρούλα Πεπονάκη αρραβωνιάζεται τον καφετζή Φοίβο
β. Δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι ένα άλυτο μυστήριο της ανθρωπότητας
γ. Ένας αγανακτισμένος πελάτης της ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΕ βάζει βόμβα στα γραφεία της εταιρείας και όλοι οι ήρωες, που είχαν μαζευτεί εκεί για να ζητήσουν ρουσφέτι από την Πετράκη-Λεχράκη, σκοτώνονται



7. Γιατί τελοσπάντων διακόπηκε άδοξα το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή»;
α
. Τσακώθηκαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριες μεταξύ τους
β. Οι δημιουργοί της σειράς, και κυρίως ο Αλέξανδρος Ρήγας, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την επιτυχία της
γ. Υπήρξαν πιέσεις από την Εκκλησία προς το Mega να διακοπεί η σειρά, καθώς ο χαρακτήρας του παπα-Λάμπρου (Παύλος Χαϊκάλης) παρωδούσε έντονα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

8. Ποια είναι η μοναδική σειρά για την οποία έχει γράψει το τραγούδι τίτλων ο Φοίβος;
α
. Το Λαβ Σόρρυ, με τους αμίμητους στίχους «πάει κι η Σούλα κι η Μπία κι η Λίτσα/Κύριε Σάκη πού πάει η βαλίτσα;»
β. Το «Τζιν και Τσέρρι» του Mega, τους μινιμαλιστικούς στίχους του οποίου άδει η Καίτη Γαρμπή
γ. Η «Πρόβα Νυφικού» - πρόκειται για το πρώτο και τελευταίο τραγούδι στο οποίο συνεργάστηκε ο Φοίβος με την Μαρινέλλα



9. Ποιος ήταν τελικά ο θρυλικός «Ευλογητός»;
α
. Ο Γιάγκος Δράκος, που εκείνη τη σεζόν είχε γίνει διχασμένη προσωπικότητα
β. Ο αρραβωνιαστικός της Τάνιας Δράκου, κόρης του Γιάγκου
γ. Ο αρχηγός της αστυνομίας, που αποφάσισε πως από την θέση του στη ΓΑΔΑ δεν καταπολεμούσε επαρκώς το έγκλημα

10. Ποια σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης αποτέλεσε ριμέικ αντίστοιχης της ΥΕΝΕΔ;
α
. Το «10» - διασκευή του βιβλίου του Καραγάτση είχε επιχειρηθεί και στα ‘70s από τον Γιάννη Δαλιανίδη
β. Ο «Απών» - η σειρά με τον Γιάννη Μπέζο αποτελεί ριμέικ της ομότιτλης σειράς του Γρηγόρη Γρηγορίου
γ. Το «Εκείνες κι εγώ» - η σειρά με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του ώριμου καρδιοκατακτητή είχε γυριστεί για πρώτη φορά το 1976 σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη

11. Για ποια σειρά ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης τιμωρήθηκε με τσουχτερό πρόστιμο από το ΕΣΡ;
α
. Για το Δυο μέρες μόνο, για μια σκηνή σεξ
β. Για το Κλείσε τα μάτια, για ένα φιλί
γ. Για το Ντόλτσε βίτα, για τον χορό του Gangsta’s Paradise



Οι απαντήσεις

1.β
Οι Απαράδεκτοι φυσικά και έμεναν στον Λυκαβηττό, στο 4 της οδού Αδάμαντος, στην πολυκατοικία διαχειριστής της οποίας ετύγχανε ο Βασίλης Χαλακατεβάκης. Η διεύθυνση αυτή είναι φανταστική, αλλά η πολυκατοικία με την πολύχρωμη όψη και τις καμπύλες που χρησιμοποιήθηκε για τα εξωτερικά πλάνα της σειράς βρίσκεται όντως στον Λυκαβηττό, στην συμβολή των οδών Συνεσίου Κυρήνης και Κοσμά Μελωδού.

2.α
Οι Ψίθυροι Καρδιάς του Μανουσάκη είχαν προφανώς καθηλώσει πολλά εκατομμύρια Έλληνες στις οθόνες τους το 1997, και μάλιστα, η τηλεθέαση άγγιξε μέχρι και το 76,7% σε συγκεκριμένα επεισόδια. Σύμφωνα με την επετειακή εκπομπή του Mega, “The Twenty”, μετά τους Ψίθυρους Καρδιάς σε τηλεθέαση ακολουθούν το «Παρά Πέντε», το «Ραντεβού στα Τυφλά», οι «Απαράδεκτοι» και η «Αναστασία».

3.γ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάρης Ρώμας δήλωσε πως η πρώτη του σκέψη για τον ρόλο της συμπρωταγωνίστριάς του στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» ήταν η Δήμητρα Παπαδοπούλου και έχουμε μεγάλη περιέργεια για το πώς θα ήταν η σειρά με εκείνη αντί για την επίσης ταιριαστή για τον ρόλο Ελένη Ράντου.

4.β
Όταν η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου έριξε αυλαία το 2005, ο ANT1 εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου μιλούσε για τα 3.457 επεισόδια και τις 150.000 σελίδες διαλόγων που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου πλάνου της σαπουνόπερας-θρύλου. Για αυτό τον «όγκο» επεισοδίων μάλιστα, η Λάμψη κατέχει ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες.

5.α
Κι όμως, στην αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, όταν η Δήμητρα Παπαδοπούλου προσέγγισε τους ιθύνοντες του ANT1 με τα ευφυή στην απλότητά τους σενάρια των αγαπημένων Απαράδεκτων, εκείνοι θεώρησαν πως ήταν «ακατάλληλα». Το Mega είχε αντίθετη άποψη – και δικαιώθηκε.

6.β
Ποτέ δεν δόθηκε οριστικό φινάλε στις περιπέτειες των ηρώων του Ρετιρέ. Κι αυτό γιατί η σειρά θα συνεχιζόταν και την επόμενη χρονιά, όταν ξαφνικά εν μέσω θέρους αποφασίστηκε πως το Ρετιρέ εγκαταλείπεται και ανατέθηκε στον Γιάννη Δαλιανίδη η δημιουργία ενός κλώνου του, των «Μικρομεσαίων». Έτσι, στο τελευταίο επεισόδιο του Ρετιρέ που προβλήθηκε, έχουμε αφήσει την Κατερίνα και τον Χρήστο χωρισμένους – ποτέ δεν μάθαμε αν τα ξαναβρίσκουν.

7.β
Παρέμεινε για 13 χρόνια ένα από τα «μυστήρια» της mainstream ελληνικής τηλεόρασης. Για το άδοξο και πρόωρο τέλος του «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» κυκλοφόρησαν πολλές φήμες, από τους τσακωμούς των πρωταγωνιστριών μέχρι τον «δάκτυλο» της εκκλησίας. Η πρώτη ξεκάθαρη απάντηση όμως έφτασε μόλις φέτος, το 2013, σε πρόσφατη συνέντευξη της Ελένης Ράντου, η οποία δήλωσε πως ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η διαχείριση του δημιουργού Αλέξανδρου Ρήγα, καθώς υπήρξε πολλή πίεση από το κανάλι την οποία δεν μπόρεσε να την διαχειριστεί.

8.β
Μία από τις πιο αδιάφορες (αλλά ελαφρώς καλτ) σειρές του Mega είχε την «τιμή» να ντυθεί μουσικά από τον Φοίβο και την φωνή της Καίτης Γαρμπή, που δεν τραγουδά τίποτε άλλο παρά τον τίτλο της σειράς και μερικά «να να να».

9.β
Ο αστυνομικός – αρραβωνιαστικός της Τατιάνας Δράκου (που ήταν επίσης μπατσίνα) ήταν τελικά ο τιμωρός «Ευλογητός» που έβαζε στη θέση του κάθε κατακάθι του υποκόσμου. Αποκαλύφθηκε από την ίδια την αρραβωνιαστικιά του σε μια εκστατική σκηνή καταδίωξης – μάλιστα η Τατιάνα τον σκοτώνει πριν του βγάλει τη μάσκα. Ο ίδιος ηθοποιός, πάντως, λίγες σεζόν αργότερα, επέστρεψε στη Λάμψη ως «Ίωνας» και τελικά… παντρεύτηκε την Τατιάνα.

10.γ
Ο Ζάχος Δόγκανος, δημιούργημα του σεναριογράφου Κώστα Πρετεντέρη δεν «λανσαρίστηκε» φυσικά από τον Γιάννη Μπέζο το 1996 – δύο δεκαετίες νωρίτερα, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδύθηκε τον ίδιο μπον βιβέρ, στα δεκαπεντάλεπτα επεισόδια που προβλήθηκαν το 1976-77 από την ΥΕΝΕΔ.

11.β
Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην σειρά «Κλείσε τα μάτια» για την προβολή ομοφυλοφιλικού φιλιού που θεωρήθηκε πως «βλάπτει την νεολαία» και τα χρηστά ήθη. Αρκετά χρόνια αργότερα, το κανάλι δικαιώθηκε δικαστικά, η απόφαση επιστράφηκε στο ΕΣΡ, το οποίο όμως δεν αναίρεσε ποτέ την δική του απόφαση, όπως μας αποκάλυψε σε συνέντευξη η κ. Εύη Δεμίρη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v