Ανασκόπηση της τηλεοπτικής σεζόν 2013-2014

Οι νικητές και οι χαμένοι, οι σειρές που είδαμε ή αυτές που μισήσαμε, οι πιο πολυσυζητημένες εκπομπές και όλα τα highlights της τηλεοπτικής σεζόν 2013-2014.
Ανασκόπηση της τηλεοπτικής σεζόν 2013-2014
του Γιώργου Κόκουβα

Αποκτήσαμε νέα δημόσια τηλεόραση, ξαναζήσαμε στιγμές Euro 2004, διαφωνήσαμε σε πηγαδάκια για τη νίκη της Κοντσίτα Βουρστ, γελάσαμε με νέες σειρές και αγανακτήσαμε με την για άλλη μια φορά ανεπαρκή ποιότητα με την οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί διαχειρίστηκαν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτά «ζήσαμε» την σεζόν που μόλις τελείωσε, τουλάχιστον τις ώρες που περάσαμε στον καναπέ μας. Και αναθαρρήσαμε ελαφρώς, μιας και ήταν μια καλύτερη χρονιά, σε σχέση με τον πάτο που έπιασε το βαρέλι της ελληνικής tv την προηγούμενη διετία. Δείτε συνοπτικά όσα συνέβησαν την περασμένη σεζόν.

*Η Δημόσια Τηλεόραση σε νέα(;) εποχή
Το καλοκαίρι του 2013 αποχαιρετήσαμε την ΕΡΤ, καθόλου ελαφρά τη καρδία, και αναμέναμε την εκπλήρωση της κυβερνητικής υπόσχεσης για άμεση λειτουργία νέου φορέα. Τελικά, αφού μείναμε όλο το καλοκαίρι με «μαύρο», περάσαμε στην αδιάφορη εποχή της «ΔΤ» και μόλις τον Μάιο δέησε η συχνότητα να λειτουργήσει ως ΝΕΡΙΤ. Από την οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έλειψαν οι καλές καινούριες παραγωγές, αλλά και τα πρώτα υψηλά ρεκόρ τηλεθέασης, με την Eurovision που έστεψε νικήτρια την Κοντσίτα και το Μουντιάλ που «τσίμπησε» ως και 90% στον τελευταίο αγώνα της Εθνικής.



*Επιτέλους ελληνικές σειρές
Όχι πάντα με τις καλύτερες περγαμηνές, αλλά τουλάχιστον είδαμε την εγχώρια παραγωγή να ανακινείται. Και παρά τα αδιάφορα έως κάτω του μετρίου «Το Σπίτι της Έμμας» (με τον Γιάννη Μπέζο), «Διά Ταύτα» (του Λάκη Λαζόπουλου), «Καλές Δουλειές» (με τον Πέτρο Φιλιππίδη), «Μοντέρνα Οικογένεια» και «Με τα παντελόνια κάτω» (διασκευές των αντίστοιχων ξένων σειρών), υπήρξαν δύο δείγματα εξαιρετικής γραφής που μας δίνουν ελπίδες για την επόμενη σεζόν. Το «Κάτω Παρτάλι» του αγαπημένου σεναριογράφου Λευτέρη Παπαπέτρου (Mega) και το «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα» (ALPHA) ήταν με διαφορά οι καλύτερες κωμωδίες που μας κράτησαν καλή παρέα και έδωσαν το μήνυμα στους υπεύθυνους προγραμμάτων πως η επένδυση στην ελληνική μυθοπλασία αποδίδει. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και ο «πρωτάρης» ΣΚΑΪ τόλμησε με δύο νέες σειρές, το «Μεζεδοπωλείο» με τον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη και το «Ευτυχίας 22». Να αναφέρουμε, τέλος, και την δυναμική επιστροφή της σαπουνόπερας στα απογεύματα της ελληνίδας νοικοκυράς, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα ήρθαν ισόπαλες, αφού και οι τούρκικες σειρές όπως τα Karadayi και Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής αλλά και οι ελληνικές όπως τα Κλεμμένα Όνειρα και το Μπρούσκο σημείωσαν δυσθεώρητα νούμερα, παρά την κάτω του μετρίου ποιότητά τους.



*Στο γήπεδο των shows
O ΑΝΤ1 χρίστηκε μεγάλος νικητής στο φετινό θέαμα, καθώς ήταν το μόνο κανάλι που πόνταρε στα κατάλληλα shows παίρνοντας την πρώτη θέση στα live της Παρασκευής και της Κυριακής. Τα μηχανάκια «έπιασαν» κόκκινο με το πρώτο ελληνικό “The Voice”, όπου επιστρατεύτηκαν Βανδή, Ρέμος και Ασλανίδου, αλλά και στο δεύτερο Your Face Sounds Familiar με παρουσιάστρια την Μαρία Μπεκατώρου. Αντίθετα, ούτε η Ζέτα Μακρυπούλια, ούτε η επιστροφή της Ρούλας Κορομηλά στους δέκτες μας στάθηκε ικανή να ανεβάσει τα νούμερα του Mega με το απαράδεκτο «Just The 2 Of Us» - ευτυχώς για το κανάλι, απέδωσε καρπούς η ανάθεση του “Celebrity Game Night” στην Σμαράγδα Καρύδη. Μεγαλύτερη πάντως ήταν η «νίλα» του Νίκου Μουτσινά που θέλησε να γίνει prime time showman με το «Νικ Ο Κλοκ», χαρίζοντάς μας χασμουρητά για μισή σεζόν.

*Οι νικητές και οι χαμένοι των εκπομπών
Τα εύσημα αξίζει χωρίς αμφιβολία ο ALPHA, που παρουσίασε το πιο αξιόλογο και «φρέσκο» πρόγραμμα, με ουκ ολίγες εβδομαδιαίες εκπομπές: Ελληνοφρένεια, Αλ τσαντίρι νιουζ, Αυτοψία, 60’ Ελλάδα, 360 μοίρες, Πάμε Πακέτο, Φως στο Τούνελ, Αννίτα SOS, World Party κ.α., σε ένα από τα πληρέστερα προγράμματα της Ιστορίας του. Το Mega έχασε ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του, τους «Πρωταγωνιστές» που έμειναν χωρίς «πατέρα» όταν στα μισά της σεζόν ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να πολιτευτεί, ενώ στον ΑΝΤ1 οι Αρβύλα, Αναστασιάδης-Περρής, η ομάδα των Καρντάσιανς και η Ναταλία Γερμανού κούρασαν το κοινό επικίνδυνα. Στο «μέτωπο» του ΣΚΑΪ, η πιο πολυσυζητημένη εκπομπή ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος πόνταρε στα προκλητικά και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, με highlight τον Ponzi που έκανε την ανάγκη του στο πλατό.

Στις καθημερινές εκπομπές απ΄ την άλλη, από τα «πρωινάδικα» επικράτησαν οι Λιάγκας-Σκορδά, το μεσημέρι η Ελένη Μενεγάκη διατήρησε τον «θρόνο», η Τατιάνα Στεφανίδου επέζησε μετακινούμενη στην απογευματινή ζώνη, ενώ οι Δέστε τους και Φώτης+Μαρία συνέχισαν την κλασική τους συνταγή χωρίς εκπλήξεις.

*Η ενημέρωση… σε εισαγωγικά
Το Star έδειξε τα δόντια του στον τομέα της ενημέρωσης, αλλάζοντας το lifestyle προφίλ του και αναθέτοντας τον ενημερωτικό τομέα σε πρόσωπα όπως οι Μάρα Ζαχαρέα, Τάσος Τέλλογλου, Νίκος Χατζηνικολάου και Πόπη Τσαπανίδου. Μάλιστα, την βραδιά των εκλογών για πρώτη φορά το STAR αναδείχτηκε πρώτο σε τηλεθέαση. Από την άλλη, το δελτίο ειδήσεων του Mega έχασε την πρωτιά από την Μαρία Χούκλη και το δελτίο του ΑΝΤ1, το οποίο όμως έχασε στα μάτια μας μεγάλο μέρος σοβαρότητας και αντικειμενικότητας με την απαράδεκτη κυβερνητική προπαγάνδα του τις παραμονές των εκλογών.



*Μια οθόνη γεμάτη… φαΐ
Οι εκπομπές μαγειρικής συνεχίζουν ακάθεκτες να μας χορταίνουν, τουλάχιστον οπτικά. Αυτή τη χρονιά, εκπομπές με συνταγές είδαμε από τα «χεράκια» των –πάρτε βαθιά ανάσα- Σκαρμούτσου (Χωρίς Συνταγή), Λουκάκου (Dr. Cook), Εκμεκτσίογλου (Από την Πόλη έρχομαι), Ναταλία Δραγούμη (Μ.Α.Μ.), Κόχυλα (Τι θα φάμε σήμερα μαμά;), ερασιτέχνες μάγειρες (Κάτι Ψήνεται), Ψιχούλη (Chef στον Αέρα), Δρίσκας (Γεύσεις στη Φύση), Νικολάου (Ελλήνων Γεύσεις), Τσανακλίδης (Άριστη Κουζίνα), Καλλίδης (Νόστιμη Γη), Παρλιάρος (Γλυκές Αλχημείες).



*Και τι θα δούμε την επόμενη χρονιά;
Έχουμε και λέμε: Θα έχουμε καινούριες σειρές - πέρα από τις φετινές που πήραν το «πράσινο φως» για νέα σεζόν – από τους Γιώργο Καπουτζίδη (Σαββατογεννημένες, Στο Παρά Πέντε), Γιώργο Φειδά (S1ngles), Πάνο Κοκκινόπουλο (Δέκατη Εντολή), Δημήτρη Αρβανίτη (Κλεμμένα Όνειρα). Η Ζέτα Μακρυπούλια θα παρουσιάσει καθημερινή απογευματινή εκπομπή στο Mega, ενώ η Φαίη Σκορδά ετοιμάζεται για εκπομπή με τον Γιάννη Λάτσιο στο πλευρό της. Καινούρια σεζόν θα δούμε και για τα The Voice και The Voice Kids, ενώ στο Mega μάλλον «κλειδώνει» το όνομα της Ντορέτας Παπαδημητρίου για το παιδικό μουσικό show “Music School”, ενώ αναζητούνται πυρετωδώς τα μέλη της νέας ομάδας για το πρωινό μαγκαζίνο μετά την αποτυχία των Κωστόπουλου-Μπαλατσινού. Σε συζητήσεις βρίσκεται με μεγάλα κανάλια και ο Μάρκος Σεφερλής για να επιστρέψει στις οθόνες μας με δική του εκπομπή.

Όσο για αυτούς που συνεχίζουν, στις τάξεις τους συγκαταλέγονται τα εξής προγράμματα: Κάτω Παρτάλι, Μοντέρνα Οικογένεια, Κλεμμένα Όνειρα, Μπρούσκο, Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα, ΟΛΑ, Ράδιο Αρβύλα, Πάμε Πακέτο, Φως στο Τούνελ, Ελένη, Το Πρωινό. Μόνιμα μας αποχαιρέτησαν οι εκπομπές Μες στην Καλή Χαρά, Δέστε τους, Πρωινό mou.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v