Vikings: 9 λόγοι για να ξεκινήσετε την πιο hot σειρά

Επικές μάχες, ίντριγκες, απλή αλλά όχι απλοϊκή πλοκή, ανατροπές, γοητευτικοί πρωταγωνιστές. Έχουμε 9 καλούς λόγους για δείτε μια… ιστορική σειρά.
Vikings: 9 λόγοι για να ξεκινήσετε την πιο hot σειρά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι; Vikings; Άσε με ρε φίλε, εγώ βλέπω μόνο Game of Throne τώρα. Στο History Channel; Τι δηλαδή ντοκιμαντέρ φάση; Βαριέμαι.

Η νέα σειρά του History Channel δεν συγκρίνεται με το Game of Thrones. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει και λόγος να συγκριθεί, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Από την άλλη πλευρά δεν είναι ντοκιμαντέρ, όμως έχει όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία για να μας κρατήσει κολλημένους και τα εμπλουτίζει με αρκετή μυθοπλασία για να μας κρατήσει… ακόμα πιο κολημμένους.
Αν δεν ξέρετε τι εστί Vikings, έχουμε δέκα καλούς λόγους για να ξεκινήσετε μια σειρά η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα.

Οι ίδιοι οι Vikings

Αν υπάρχει μια αρχαία φυλή που ιντριγκάρει περισσότερο με την ιστορία και – ακόμα περισσότερο – με την μυθολογία της αυτή είναι σίγουρα οι ξανθομπάμπουρες γαλανομάτηδες με τα κερατένια κράνη. Η φυλή των Vikings πλέει προς άγνωστα εδάφη με σκοπό να σκοτώσει, να βιάσει και να… γυρίσει σπίτι με τα λάφυρα ανά χείρας. Λατρεύει τους θεούς της Νορβηγίας (Θορ, Οντίν, Φρέια κ.ο.κ), τρώει με τα χέρια, οι άνθρωποί της πάνε στην Valhala όταν πεθάνουν και συνηθίζουν να καταναλώνουν παραισθησιογόνα μανιτάρια στο δάσος. Όμως, πέρα από αιμοσταγείς βάρβαροι, οι Vikings είναι πιστοί, τίμιοι και ένθερμοι υποστηρικτές της οικογένειας και των προγόνων τους. Η σειρά τους παρουσιάζει χωρίς περιττές… φανφάρες και το παράδοξο είναι ότι παρά την καφρίλα τους, καταλήγεις να τους αγαπήσεις ή τουλάχιστον να τους εκτιμήσεις.

Η πένα του Michael Hirst

Αν το όνομα δεν σας… χτυπάει καμπανάκι τότε οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μάλλον δεν «το’χετε» και πολύ από σειρές και πως ο εν λόγω κύριος είναι υπεύθυνος για δύο από τις καλύτερες ιστορικό-δραματικές σειρές των τελευταίων χρόνων: το The Tudors και το Borgias, ενώ υπήρξε και σεναριογράφος του επικού Elizabeth. O Hirst ξέρει πολύ καλά το σενάριό του, φαίνεται πως έλιωσε στο διάβασμα για να κατανοήσει πλήρως τα χούγια της βαρβαρικής φυλής και – σε γενικές γραμμές – μένει πιστός στα ιστορικά γεγονότα δίνοντάς τους όμως και την απαραίτητη δόση μυθοπλασίας. Το αποτέλεσμα; Ένα ιδανικό μείγμα ιστορίας και περιπέτειας στην πιο απολαυστική του μορφή, χωρίς τις πομπώδεις γαρνιτούρες που ίσως θα περίμενε κανείς από μια τέτοια ιστορική σειρά.

Ο Ragnar Lothbrok

Η σειρά βασίζεται στον διάσημο – για τους Σκανδιναβούς - μύθο του βασιλιά των Viking Ragnar Lodbrok, ο οποίος ξεκίνησε από αγρότης για να μεταμορφωθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ένας από τους πλέον ολοκληρωμένους ανδρικούς χαρακτήρες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε τηλεοπτική σειρά, ο Ragnar τη στιγμή που υπόλοιποι της φυλής του μένουν «κολημμένοι» στις παλιές μεθόδους πλεύσης και γενικά σε παλιές αντιλήψεις, έχει το θάρρος και την εξυπνάδα να σκεφτεί διαφορετικά. Να βρει νέους τρόπους να κουμαντάρει τα πλοία και, χάρη στην περιέργειά του, να επεκτείνει τη δράση της φυλής σε νέους και άγνωστους κόσμους. Δεν λεηλατεί απλά, μαθαίνει από τους λαούς που… επισκέπτεται, γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμά τους και προσπαθεί να καταλάβει τον μάταιο τούτο κόσμο λίγο παραπάνω. Οι «σειροφάγοι» τον παρομοιάζουν αρκετές φορές με τον Jax Teller του εξαιρετικού Sons of Anarchy, ενώ τον υποδύεται…

Ο Travis Fimmel

Τι παλικάρι αυτός ο τύπος! Ο Αυστραλός ξανθομπάμπουρας με τα γαλάζια μάτια ξεκίνησε σα μοντέλο της Calvin Klein (τα κορίτσια της παρέας θα τον θυμούνται), αλλά σε πείσμα όσων τον ήθελαν να μην μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα των μοντέλων που γίνονται – άθλιοι- ηθοποιοί κατάφερε αργά αλλά σταθερά να εξελιχθεί σε μια «τίμια» περίπτωση υποκριτικής, αρχικά στο πλευρό του Patrick Swayze στο The Beast και ύστερα ως Tarzan στην ομώνυμη σειρά. Στο Vikings υπέστη μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση και δίνει ρέστα στον ρόλο του Ragnar, τον οποίο υποδύεται με τσαχπινιά, χωρίς περιττές υποκριτικές φανφάρες και το κυριότερο χωρίς να αρκείται στην εντυπωσιακή του εμφάνιση. Ο Ragnar του Fimmel είναι μεν ένας βάρβαρος σαν όλους τους άλλους, σφάζει, μαχαιρώνει, όμως είναι και παράλληλα υπόδειγμα οικογενειάρχη, έχει κοφτερό μυαλό και ένα μονίμως ειρωνικό ύφος το οποίο σε κάνει να τον λατρέψεις από την πρώτη στιγμή.

Οι γυναίκες
Αν κάτι μας νευριάζει στις περισσότερες ιστορικές σειρές των τελευταίων χρόνων είναι ο γραφικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το γυναικείο φύλο: αδύναμο, υποχείριο, έρμαιο των σεξουαλικών ορέξεων, εν πολλοίς, αδιάφορο. Οι άνδρες των πρόσφατων τηλεοπτικών σειρών είναι αυτοί που βγαίνουν, κυνηγούν, σφάζουν και παίρνουν όλη τη δόξα, ενώ οι γυναίκες κάθονται σπίτι, μαγειρεύουν και ξεσκατίζουν τα μωρά. Ε, στους Vikings οι γυναίκες είναι δυναμικές, έξυπνες και δραστήριες χωρίς να χάνουν τη θηλυκότητα τους. Μάλιστα μία εξ’ αυτών, πρωταγωνιστεί εδώ και αρκετό καιρό στα ανδρικά όνειρα των θεατών της σειράς και δεν είναι άλλη από την…

Katheryn Winnick

Η καναδή ηθοποιός υποδύεται τη δυναμική γυναίκα του Ragnar Lagertha και είναι από τους πιο «καυτούς» και γοητευτικούς γυναικείους ρόλους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε τηλεοπτική σειρά. Και όχι, δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την ξενέρωτη και ραδιούργα Sersei Lannister του Game of Thrones. Η Lagertha της Winnick είναι πανέξυπνη, πανέμορφη και δε θα διστάσει να σφάξει και να μαχαιρώσει οποιονδήποτε βρεθεί στον δρόμο της ενώ πολεμά σαν κανονικός άνδρας στο πλευρό του συζύγου της. Επίσης, δεν θα πει ποτέ όχι σε ένα τρίο με… ιερέα. Τι άλλο θέλετε από μια γυναίκα πια;

Η πλοκή
Χωρίς να θέλουμε να μπούμε στο μάτι των φαν του Game of Thrones, το Vikings δεν αναλίσκεται σε πισώπλατα μαχαιρώματα, ραδιουργίες και αιωνόβιους διαλόγους. Η πλοκή του είναι γραμμική, αλλά όχι προχειροφτιαγμένη, κάθε επεισόδιο έχει αρχή, μέση και τέλος και παρά το γεγονός ότι η πλοκή εξελίσσεται πολύ πιο αργά από τις…. έντεκα παράλληλες πλοκές του Game of Thrones, δεν κουράζει ούτε λεπτό και σε κρατάει συνεχώς στις επάλξεις. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια «φρέσκια» oldschool προσέγγιση της παραδοσιακής τηλεοπτικής πλοκής, η οποία μας πάει αρκετά χρόνια πίσω σε εποχές όπου η τηλεόραση βασιζόταν περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Και, μην ανησυχείτε, κατά τη διάρκεια των δύο σεζόν της σειράς, θα φτάσετε σε αρκετές περιπτώσεις να πείτε «Ωχ!» από τις ανατροπές, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξετε στη Wikipedia για να θυμηθείτε ποιανού θείος ή αδερφός είναι ο τάδε και για ποιον λόγο έκανε ό,τι έκανε στον δείνα.

Οι μάχες

Για ορισμένους από εμάς, δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να παρακολουθούν μια σειρά η οποία είναι γεμάτη μάχες με τύπους που κραδαίνουν σπαθάρες και φορούν πανοπλίες σφάζοντας κόσμο και κοσμάκη – κυρίως τους ξενέρωτους Άγγλους - με περίσσιο τσαμπουκά και στιλ. Στους Vikings δεν χωρούν ραδιουργίες και πισώπλατα μαχαιρώματα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: γιατί να σπαταλήσεις χρόνο και φαιά ουσία για να συνωμοτήσεις εναντίον του αντιπάλου ενώ μπορείς άνετα να του ανοίξεις το κεφάλι στα δύο με ένα τσεκούρι; Βέβαια, ούτε οι… συνωμοσιολόγοι θα μείνουν παραπονεμένοι από τη σειρά, καθώς υπάρχει μπόλικη ίντριγκα, ιδιαίτερα μεταξύ του τοπικού άρχοντα, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο «πολύς» Gabriel Burn, και του Lothbrok.

Τα τοπία
Η παραγωγή του Vikings δεν είναι παίξε γέλασε και αυτό είναι εμφανές από τα εντυπωσιακά πλάνα των καταπράσινων βουνών της Ιρλανδίας στα οποία έχει γυριστεί η πλειοψηφία των σκηνών της σειράς. Ο διευθυντής φωτογραφίας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας έναν καμβά πάνω στα πανέμορφα τοπία της Ιρλανδίας τα οποία με τη σειρά τους μοιάζουν… βγαλμένα από τα νορβηγικά φιορδ.


Info: Η σειρά προβάλλεται στο History Channel, έχει ήδη ολοκληρώσει τις δύο πρώτες σεζόν, ενώ η τρίτη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2015.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v