10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Game of Thrones

Τι κοινό έχουν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και ο Γκάνταλφ; Συναντιούνται όλοι τους στο Game of Thrones. Κι εσείς δεν το είχατε προσέξει.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Game of Thrones
Η σειρά-φαινόμενο που επέστρεψε στις οθόνες μας αυτή την εβδομάδα, μετά από μια ατελείωτη αναμονή ολόκληρων μηνών, κρύβει ενδιαφέροντα μυστικά και μικρές χαριτωμένες λεπτομέρειες. Συγκεντρώσαμε δέκα από αυτές, για να θυμούνται οι παλιοί (τις προηγούμενες σαιζόν) και να μαθαίνουν οι φρεσκο-μυημένοι.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 άνθρωποι στον πλανήτη που ξέρουν το τέλος

Ο 65χρονος σήμερα συγγραφέας, George RR Martin, άκουσε τις ανησυχίες των fans ότι –με τον ρυθμό που γράφει και τον μάλλον ανθυγιεινό τρόπο ζωής του– υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει πριν προλάβει να τελειώσει τα βιβλία. Σε μια κίνηση ανωτερότητας (αντί να εξοργιστεί που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μελετούσαν τον θάνατό του) εμπιστεύτηκε στους παραγωγούς της σειράς, DB Weiss and David Benioff, το τέλος της επικής του ιστορίας, ώστε να εξασφαλιστεί πως ό,τι και αν γίνει, εμείς θα μάθουμε τι γίνεται στο τέλος.

Σύντομα, μια ολόκληρη γενιά θα έχει ονόματα από το GoT

Ο Martin έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις πως λαμβάνει συχνά γράμματα από γονείς που του λένε ότι έδωσαν στα παιδιά τους ονόματα από τα βιβλία του. Μόνο το 2012, περισσότερα από 250 νεογέννητα κορίτσια ονομάστηκαν Καλίσι. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα (πολύ πιο εύηχα) Άρια και Κέιτλιν, αλλά και τα Τύριον, Τάιγουην και Μπραν για τα αγόρια. Όσο και αν δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, έχουν επίσης υπάρξει και μερικοί Τζόφρι.

Η καρδιά του αλόγου έχει γεύση… μαρμελάδα

Σε μια από τις πιο δύσκολες να τις ξεχάσεις σκηνές της πρώτης σαιζόν, η έγκυος Ντενίρις Ταργκάρυεν τρώει αηδιασμένη την καρδιά ενός αλόγου ωμή, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αξία της ως βασίλισσα των Ντοθράκι. Η καρδιά που είδαμε στην οθόνη ήταν φτιαγμένη από ενάμισι κιλό παγωμένης μαρμελάδας, ανακατεμένη με κόκκινο σιρόπι ζάχαρης και ξηρά ζυμαρικά. «Ήταν μια από εκείνες τις σκηνές που δεν απαιτούν καμία υποκριτική ικανότητα. Αυτό το πράγμα ήταν πραγματικά αηδιαστικό. Μου είχαν πει ότι θα είχε γεύση Gummy Bear, αλλά δεν είχε καμία σχέση. Στα φιλμ που υπάρχουν από το τέλος της σκηνής, μπορείς να με δεις να τρέχω σε έναν κουβά».

Οι γλώσσες δεν δημιουργήθηκαν από τον συγγραφέα, αλλά για τις ανάγκες της σειράς

Ο γλωσσολόγος David J Peterson από την Language Creation Society προσελήφθη από τους παραγωγούς της σειράς για να γράψει τη γλώσσα των Ντοθράκι. Εκείνος ήταν που δημιούργησε μια ολόκληρη ιστορία για την φυλή, πριν «χτίσει» ένα λεξιλόγιο τριών χιλιάδων λέξεων, μαζί με γραμματικούς κανόνες, από το μηδέν. Ο Peterson έγραψε επίσης και τη γλώσσα της Βαλύρια, που δεν είναι ακόμα τόσο εκτεταμένη, αλλά μετρά ήδη 667 λέξεις.

Οι τίτλοι της αρχής είναι εμπνευσμένοι από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Οι βραβευμένοι με Emmy τίτλοι αρχής του Game of Thrones είναι εμπνευσμένοι από τις φανταστικές μηχανές του Ντα Βίντσι. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τους συνηθισμένους στις σειρές φαντασίας χάρτες, κι έτσι σκεφτήκαμε τον κόσμο μέσα σε μια σφαίρα» λέει ο creative director της σχεδιαστικής εταιρείας Elastic, Angus Wall. Οι εντυπωσιακοί 3D χάρτες αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα και το κλίμα κάθε βασιλείου, ενώ τα γρανάζια συμβολίζουν τις πολιτικές μηχανορραφίες και τον αγώνα για εξουσία κάθε οικογένειας. Ο χάρτης αλλάζει από επεισόδιο σε επεισόδιο, καθώς νέοι οίκοι κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ κάθε όνομα ηθοποιού που εμφανίζεται στην οθόνη συνοδεύεται από εικονογράφηση που αντιστοιχεί στον οίκο του.

Οι ανταρόλυκοι κάποτε υπήρχαν

Οι τεράστιοι, πανέξυπνοι λύκοι της σειράς είναι ένα είδος θηλαστικού που όντως έζησε στον πλανήτη μας, περίπου 10.000 χρόνια πριν. Είχαν μήκος 1,5 μέτρο, βάρος 76 κιλά και δόντια δυνατότερα από ενός κοινού γκρίζου λύκου. Για τις ανάγκες της σειράς, χρησιμοποιήθηκαν χάσκι για τον ρόλο των ανταρόλυκων –το μεγάλο τους μέγεθος είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας που έγινε στο post production.

Τον Τζόφρι πιθανότατα δεν θα τον ξαναδείτε στην οθόνη μετά το GoT

Ο εκπληκτικά ταλαντούχος 21χρονος ηθοποιός Jack Gleeson ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι θα παρατήσει την υποκριτική όταν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της σειράς, για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και να αφοσιωθεί στο ανθρωπιστικό έργο –πέρυσι ταξίδεψε στην Αϊτή για να δουλέψει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. «Ξεκίνησα να παίζω σε ταινίες όταν ήμουν επτά χρονών και πραγματικά το λάτρευα» δήλωσε. «Όταν όμως έγινε λιγότερο χόμπι και περισσότερο επάγγελμα, η πίεση το έκανε λιγότερο απολαυστικό».

Το απαγχονισμένο κεφάλι του George W. Bush

Στο φινάλε της πρώτης σαιζόν, ένα κεφάλι που έμοιαζε ανησυχητικά με αυτό του George W. Bush είναι καρφωμένο στο κοντάρι ενός βάρβαρου. Οι δημιουργοί της σειράς, David Benioff και DB Weiss, μετά την κατακραυγή που ακολούθησε την προβολή του επεισοδίου στις ΗΠΑ, ομολόγησαν: «Το κεφάλι του George W. Bush εμφανίζεται σε κανα-δυο σκηνές αποκεφαλισμών. Δεν είναι επιλογή. Δεν είναι πολιτική δήλωση. Είναι απλά ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι κεφάλι είχαμε πρόχειρο. Χρησιμοποιούμε πολλά προσθετικά μέλη (χέρια, κεφάλια και άλλα) για τα γυρίσματα, τα οποία δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάζουμε από το μηδέν. Τα νοικιάζουμε, λοιπόν, μαζικά, ειδικά για τις σκηνές που χρειάζονται πολλά. Η HBO απολογήθηκε επίσημα για το περιστατικό, και αφαίρεσε την επίμαχη σκηνή από τα DVD της πρώτης σαιζόν.

Τα σπαθιά έχουν κατασκευαστεί με απίστευτη λεπτομέρεια

Ο οπλοποιός Tommy Dunne (το βιογραφικό του οποίου περιλαμβάνει ταινίες όπως το Braveheart, το Saving Private Ryan και το Gladiator) μελέτησε χιλιάδες σπαθιά από την Ευρώπη, την Αίγυπτο και την Μογγολία, πριν καταλήξει στα σπαθιά του κάθε οίκου και του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Μόνο για το σπαθί του Ned Stark χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να σφυρηλατηθεί στο χέρι, σε όλη του τη μεγαλειώδη λεπτομέρεια. Το σπαθί του Jeor Mormont έχει στη λαβή του έναν λύκο, ο οποίος επίσης έχει σκαλιστεί στο χέρι, ενώ το σπαθί του Gregor Clegane είναι βασισμένο στα σχέδια των αρχαίων κέλτικων όπλων. Τα σπαθιά των Ασπροβατών μπορεί να μοιάζουν με ψηφιακά επεξεργασμένο πάγο, αλλά είναι εντελώς πραγματικά. Τέλος, δύο από τα σπαθιά που συναποτελούν τον Σιδηρούν Θρόνο είναι αναφορές σε άλλες επικές ιστορίες: Το ένα είναι το original σπαθί από τα γυρίσματα της ταινίας Robin Hood, ενώ το άλλο είναι μια ρέπλικα του σπαθιού του Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Το GoT δημιούργησε τον τηλεοπτικό/κινηματογραφικό όρο sexposition

Το sexposition είναι η τεχνική με την οποία η σειρά μας κρατά «αγκιστρωμένους» συνδυάζοντας περίπλοκους διαλόγους που είναι σημαντικοί για την εξέλιξη της πλοκής με σεξουαλικού περιεχομένου σκηνές. Συχνά, ο διάλογος ή ο μονόλογος που ακούγεται και η εικόνα που βλέπουμε δεν συμβαδίζουν χρονικά –η σκηνή με το γυμνό είναι κατά κανόνα ένα flash back. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε εν συνεχεία και από άλλες σειρές, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται ετεροχρονισμένα για να περιγράψει την τεχνική αυτή και σε παλαιότερες σειρές, όπως οι sopranos.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

(*) Το Game of Thrones προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στα κανάλια NovaCinema, κάθε Κυριακή ταυτόχρονα με την Αμερική (στις 4.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) και στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v