Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, καλά δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά φιλέτα, τα ταρτάρ και τους πουρέδες του Master Chef 2, αλλά ο μεγάλος τελικός του πιο δημοφιλούς show του Mega είναι ακόμη «στον αέρα» και κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Ποιος όμως;
Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;
του Γιώργου Κόκουβα

Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν τα τηλεοπτικά δρώμενα και τις φαρμακόγλωσσες που τρέφονται από αυτά την εβδομάδα που διανύουμε. Το ένα δεν μας ενδιαφέρει καν, γιατί εμπεριέχει μία «ελληνίδα πανελίστρια που κάνει βίζιτες στην Βουλγαρία», εξώφυλλα σε φυλλάδες και πολλές φήμες που κάνουν μοντέλα στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη να κλαίνε στον αέρα επειδή το όνομά τους συγκαταλέγεται στις κυριότερες υποψήφιες για την θέση της φωτογραφίας με το ερωτηματικό.

Το άλλο ζήτημα, που επισκιάζει ακόμη και τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες των νέων ελληνικών σειρών του Mega, είναι το πολύκροτο φινάλε του Master Chef 2. Κι αυτό γιατί συνεχίζουμε να αγνοούμε την τύχη του, αφού έχουμε φτάσει στην τελική εβδομάδα του προγράμματος – την Πέμπτη τελειώνουν τα επεισόδια που έχουν γυριστεί, από τα οποία αναδεικνύονται οι δύο φιναλίστ- και το κανάλι τηρεί ακόμη και τώρα σιγή ιχθύος περί του τελικού.

Όπως έγινε γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, οι απλήρωτοι τεχνικοί της παραγωγής αρνούνται να δουλέψουν για τα γυρίσματα του μεγάλου τελικού. Στην αρχή, ακούσαμε ότι το Mega θα αναλάβει με δικά του έξοδα να οργανώσει τον τελικό. Στην συνέχεια, ακούσαμε πως μπορεί να δούμε τον τελικό αρκετά αργότερα. Και τελικά, ακούσαμε ότι δεν θα δούμε ποτέ τον τελικό, απόρροια (και αντιπροσωπευτικότατο σημάδι) της τηλεοπτικής οικονομικής κρίσης.

Το Mega δείχνει να έπεσε στην παγίδα που έχτισε με τις επιλογές του. Προφανώς και δεν γύρισε τον τελικό μαζί με τα υπόλοιπα επεισόδια, για να μην διαρρεύσει το όνομα του νικητή και χάσει το κοινό το ενδιαφέρον του. Και τώρα που κανένας από τους τεχνικούς δεν θέλει να επιστρέψει στο στούντιο, κατάφερε ακριβώς αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει. Γιατί με τι ενδιαφέρον μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ένα πρόγραμμα που έχει τελικό του σκοπό να αναδείξει τον «επόμενο Έλληνα master chef», όταν γνωρίζει πως αντ’ αυτού θα αρκεστεί στο να μάθει ποιοι δύο έφτασαν μέχρι την ημιτελικό; Ποιον ενδιαφέρει αν η Barcelona και η Bayern κέρδισαν στην φάση των τεσσάρων, αν καμιά τους δεν θα πάρει το τρόπαιο, και μάλιστα όταν ο λόγος είναι επειδή χάλασε το γρασίδι του Wembley; Άλλωστε, όλοι οι τηλεθεατές του Master Chef 2 γνωρίζουν ήδη πολύ καλά ποιοι είναι οι δύο φιναλίστ, αφού τα ονόματά τους διέρρευσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Βέβαια, το Mega δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη – για την ακρίβεια δεν έχει πει ούτε μία λέξη, ούτε καν στο δίδυμο που διεκδικεί το «χρίσμα» ή στην κριτική επιτροπή. Κι αυτό ίσως να σημαίνει πως όλα θα πάνε καλά. Από την άλλη, όμως, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσουμε την ειρωνεία του πράγματος: Μετά από φιλέτα σολομού με φινόκιο και λάδι τρούφας, μετά από black angus, χτένια σοτέ, πουρέ από χουρμάδες, πάπιες με γκρέιπφρουτ κονφί και μυλοκόπι με φλαν από μανιτάρια, το Master Chef βγάζει από τον φούρνο για τους τηλεθεατές του μία ζεστή κι αφράτη χυλόπιτα.

Ίσως από την άλλη, να μην χάνουμε και τίποτα, πέρα από μια βραδιά μαγειρικού σασπένς. Ίσως όλη αυτή η διαδκασία γλιτώνει τον νικητή από μια πορεία ανάλογη του πρώτου «Master Chef», που περιλαμβάνει στήλη σε πρωινάδικο και συμμετοχή στην διαφήμιση του έμπλαστρου Λέοντος. Άλλωστε η Ιστορία των reality shows και talent games μας διδάσκει ότι λίγες σεζόν αργότερα, δεν θυμόμαστε κανέναν εκ των νικητών ή εξ όσων αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μαγειρική – από την θρυλική Ρέα του Big Brother 1 που εξαργύρωσε την δημοσιότητα με την κυκλοφορία περιοδικού μαγειρικής μέχρι τον νικητή του περσινού Top Chef που πιθανότατα κανείς δεν θυμάται ποιο είναι το όνομά του.

Ίσως μέχρι την επόμενη εβδομάδα σας έχουμε νεότερα. Μέχρι τότε, δείτε τα νούμερα της προηγούμενης:

Το Top10 των προγραμμάτων για την εβδομάδα 4-10/3/2013


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v