Netflix, Amazon ή Cinobo; Τι συνδρομές να κάνεις

Ποιος έχει τις καλύτερες σειρές; Πού θα βρω ψαγμένες ταινίες; Πόσα θα πληρώνω αν γραφτώ στα πάντα; Όλες οι απαντήσεις για τον… χαμό του streaming.
Netflix, Amazon ή Cinobo; Τι συνδρομές να κάνεις
Εν αρχή ήταν το Netflix. Και μετά ήρθαν και προστέθηκαν κι άλλες πλατφόρμες, και μετά ακόμα λίγες, κι ύστερα δεν ήταν μόνο οι σειρές, αλλά και οι ταινίες, και μετά οι πιο ψαγμένες ταινίες, και όσο διαβασμένος και αν ήσουν κάπου έχασες την μπάλα. Τι να πάρεις και τι να αφήσεις; Τι είναι για σένα και τι όχι; Τι θα σε βοηθήσει να βγάλεις όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα το κόμπο λοκντάουν και επικείμενος χιονιάς;

Εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε γραφτεί στα πάντα (και μετά ξεγραφτεί από μερικά) για να σου μεταφέρουμε το απόσταγμα σοφίας του streaming εν έτει 2021.

Netflix, ο βασιλιάς

Πόσο κάνει; Ξεκινά από 7,99€ τον μήνα για να βλέπεις σε μία οθόνη την φορά (τηλεόραση, PC, tablet, όπου θέλεις) και φτάνει τα 13,99€ τον μήνα για την premium συνδρομή, που τη μοιράζεσαι αν θες με άλλους τρεις φίλους σου και βλέπετε ταυτόχρονα σε τέσσερις οθόνες. Υπάρχει και ενδιάμεσο, με 10,99€ για να βλέπεις εσύ και άλλος ένας. Το premium έχει ανάλυση ultra HD, και κάποιες ταινίες και σειρές διαθέσιμες σε 4Κ.

Το θέλεις αν: Είσαι λάτρης της ποπ κουλτούρας, θέλεις να έχεις άποψη για ό,τι συζητιέται στα σόσιαλ μίντια, βλέπεις περισσότερες σειρές απ’ ό,τι ταινίες, αγαπάς ρομαντικές κομεντί και χολιγουντιανή ελαφράδα, δεν λες όμως όχι και σε κανένα οσκαρικό πού και πού, θέλεις και τον Ταραντίνο σου και τον Στάνλεϊ τον Κιούμπρικ (απλά όχι τα πολύ βαριά του).

Προσπέρνα το αν: Δεν θέλεις ταινίες και σειρές για να περνά η ώρα, βλέπεις κατά βάση ευρωπαϊκό σινεμά και κορεατική πρωτοπορία, είσαι φαν του Αντρέι Ταρκόφσκι. Βασικά, γράψου για ένα μήνα, δες όλο το Bojack Horseman και τις ταινίες του Τσάρλι Κάουφμαν, και μετά φύγε.



Cinobo, το ελληνικό

Πόσο κάνει; 7,99€ τον μήνα, με 14 μέρες δωρεάν δοκιμή.

Το θέλεις αν: Αγαπάς τον κινηματογράφο με πάθος, βλέπεις πολύ περισσότερες ταινίες απ’ ό,τι σειρές, θέλεις να κάνεις catch up σε αριστουργήματα της έβδομης τέχνης που είναι δύσκολο να βρεις στην παρανομία (από Κισλόφσκι μέχρι Τριφό και από Ντολάν και Φαραντί μέχρι Κιαροστάμι και Ζβιάγκιντσεφ), αλλά και να δεις τα ανάλαφρα γαλλικά και αργεντίνικα ταινιάκια που βλέπουμε τα καλοκαίρια στα θερινά. Επίσης, σε ενδιαφέρει να στηρίξεις τη μία και μοναδική εγχώρια πλατφόρμα μας, και να δεις και όλο τον ελληνικό κινηματογράφο της τελευταίας εικοσαετίας.

Προσπέρνα το αν: Δεν ψήνεσαι για ταινίες, βλέπεις μόνο σειρές (δεν έχει καθόλου).

Apple TV, το outsider

Πόσο κάνει; 4,99€ τον μήνα, με 7 μέρες δωρεάν δοκιμή.

Το θέλεις αν: Σου τη σπάει το μονοπώλιο του Netflix και θέλεις να στηρίξεις τον (εν δυνάμει) ανταγωνισμό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα περιορίσεις τις επιλογές σου σε σειρές –έχει προς το παρόν λίγες και καλές, με τα Τεχεράνη και Ted Lasso να ξεχωρίζουν.

Οι ταινίες είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία: Το Apple TV στις smart τηλεοράσεις λειτουργεί και ως virtual video club, με πολλές ταινίες πρώτης προβολής (το χιτ του 2020, Τένετ, ας πούμε, ή το πολυσυζητημένο Lighthouse, επίσης του 2020) διαθέσιμες για ενοικίαση, προς 3€-4€ την καθεμία. Ενοικίαση σημαίνει ότι έχεις την ταινία διαθέσιμη για ένα μήνα, αλλά από τη στιγμή που θα πατήσεις το play έχεις 48 ώρες να την τελειώσεις, μετά εξαφανίζεται.

Όμως, πριν επιλέξεις να γραφτείς στο Apple TV μόνο και μόνο για την ενοικίαση ταινιών, να πούμε ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί τόσο στις smart τηλεοράσεις όσο και στο PC σου το Google Movies, το οποίο δεν έχει συνδρομή. Πληρώνεις μόνο για την ταινία που νοικιάζεις κάθε φορά (ή αγοράζεις, για να την έχεις διαθέσιμη για πάντα, πληρώνοντας γύρω στα 10€). Οι τιμές της ενοικίασης είναι πάνω-κάτω ίδιες στις δύο πλατφόρμες, με το Google Movies να κάνει ενίοτε καλύτερες προσφορές. Ελληνικούς υπότιτλους έχουν στις περισσότερες ταινίες και οι δύο (τσεκάρεις στην περιγραφή, πριν πατήσεις το κουμπί για την ενοικίαση). Ευρωπαϊκό κινηματογράφο δεν θα βρεις παρά ελάχιστο και στα δύο. Η φάση εδώ είναι Χόλιγουντ, άντε και Ταραντίνο/ Γουές Άντερσον/ Τάικα Γουαϊτίτι, το πιο ψαγμένο που φτάνουν.

Προσπέρνα το αν: Σε ενδιαφέρει να έχεις μεγάλη ποικιλία διαθέσιμη σε σειρές με την βασική συνδρομή, και θέλεις να αποφύγεις τον πειρασμό να νοικιάζεις μια καινούρια ταινία κάθε μέρα, εκτινάσσοντας το μπάτζετ σου στα ύψη (καθότι μιλάμε εύκολα για 30€ για δέκα ταινίες).



Amazon Prime, ο βασικός ανταγωνιστής

Πόσο κάνει; 5,99€ τον μήνα, με 7 ημέρες δωρεάν δοκιμαστική περίοδο.

Το θέλεις αν: Είσαι αυτό που λέμε «σειράκιας». Αν το συνδυάσεις με το Netflix, θα έχεις καλύψει το 90% των σειρών που συζητιούνται στο από δω ημισφαίριο του πλανήτη. Θα δεις και πολλές παλιότερες πλην δημοφιλέστατες που μπορεί να έχεις χάσει (σκέψου Good Omens, Fleabag, American Gods, The Man in the High Castle, The Office, Dr. House, Mr. Robot, Parks and Recreation) και κάμποσες χολιγουντιανές ταινίες, για να μην πήξεις στις σειρές.

Προσπέρνα το αν: Τα αγγλικά σου δεν είναι αρκετά καλά, και/ή σε κουράζει να τα βλέπεις όλα με αγγλικούς υπότιτλους. Ελληνικοί προστίθενται αργά και σταθερά (αυτή εδώ η σελίδα συγκεντρώνει ό,τι νεότερο υπάρχει σε αυτό το μέτωπο) όμως είναι ακόμα ελάχιστοι.

Mubi, για χάρντκορ σινεφίλ

Πόσο κάνει; 9,99€ τον μήνα, με 7 μέρες δωρεάν δοκιμή. Όταν πήγαμε να ξεγραφτούμε πριν τελειώσει το 7ήμερο, μας έδωσε άλλες 30 μέρες δωρεάν δοκιμή «να το ξανασκεφτούμε» και μίλησε στην καρδιά μας.

Το θέλεις αν: Γουστάρεις αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν arthouse films. Οι Κάννες σου φαίνονται πολύ mainstream, για να μη μας πεις ότι και το Sundance τελευταία σαν να έχει βάλει νερό στο κρασί του και να παραέχει πολύ διάλογο στα σενάρια. Πέρα από την πλάκα, εδώ θα βρεις πραγματικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, που δεν είναι διαθέσιμα πουθενά αλλού: Από Αλεχάντρο Χοντορόβσκι και Αριάν Λαμπέντ μέχρι Ερίκ Ρομέρ, Φεντερίκο Φελίνι και Φριτς Λανγκ. Και πολύ, μα πολύ, ασιατικό κινηματογράφο.

Προσπέρνα το αν: Δεν νιώθεις άνετα χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Αγγλικούς έχει στα πάντα, όπως και 5-6 άλλες γλώσσες σε κάποιες ταινίες (ισπανικά και γαλλικά, μεταξύ αυτών).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v