Τι συνδρομές να κάνεις ανάλογα με τη φάση σου

Να βάλεις Netflix ή Cinobo; YouTube Music ή Spotify; Αξίζει τα λεφτά ο premium λογαριασμός στον Guardian; Πόσες συνδρομές να κάνει πια ένας άνθρωπος;
Τι συνδρομές να κάνεις ανάλογα με τη φάση σου
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν ξέρουμε αν το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, αλλά πλέον φαίνεται καθαρά πως όλοι εκείνοι που φώναζαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι το ίντερνετ θα σκοτώσει τον κινηματογράφο/ τη μουσική/ κάθε βιομηχανία της τέχνης που φτιάχτηκε ποτέ σπρώχνοντάς μας όλους στην παρανομία προκειμένου να έχουμε τα πάντα δωρεάν, δεν θα δικαιωθούν. Η τάση που πλέον εδραιώνεται είναι οι συνδρομές παντού, αφενός γιατί η παρανομία έχει μανούρα και αφετέρου γιατί, καθώς το ίντερνετ αποβάλλει τις παιδικές του ασθένειες, οι χρήστες του ωριμάζουν μαζί του και συνειδητοποιούν ότι όποιος δουλεύει για κάτι που απολαμβάνουμε πρέπει να πληρώνεται γι’ αυτό.

Ποιον όμως να πρωτοπληρώσεις, αν δεν έχεις διαθέσιμα μια 50αριά ευρώ τον μήνα μόνο για συνδρομές; Εξαρτάται από τα γούστα σου, την ηλικία σου, την κατάσταση στην οποία σε βρίσκει ο δεύτερος χρόνος πανδημίας… αυτό που λέμε με δυο λόγια «τη φάση σου».

Αν θέλεις να βλέπεις κυρίως σειρές…

…και να είσαι «μέσα στα πράγματα», να καταλαβαίνεις τα meme που κυκλοφορούν και να συμμετέχεις στις σχετικές συζητήσεις στα social media, δεν το συζητάμε, το Netflix το χρειάζεσαι. Εκτός από σειρές, έχει ως γνωστόν και ταινίες, κυρίως ρομαντικές κομεντί και χολιγουντιανή ελαφράδα, δεν λέει όμως όχι και σε κανένα οσκαρικό πού και πού, σου δίνει και τον Ταραντίνο σου και τον Στάνλεϊ τον Κιούμπρικ (απλά όχι τα πολύ βαριά του).

Πόσο κάνει; Ξεκινά από 7,99€ τον μήνα για να βλέπεις σε μία οθόνη την φορά (τηλεόραση, PC, tablet, όπου θέλεις) και φτάνει τα 13,99€ τον μήνα για την premium συνδρομή, που τη μοιράζεσαι αν θες με άλλους τρεις φίλους σου (*) και βλέπετε ταυτόχρονα σε τέσσερις οθόνες. Υπάρχει και ενδιάμεσο, με 10,99€ για να βλέπεις εσύ και άλλος ένας. Το premium έχει ανάλυση ultra HD, και κάποιες ταινίες και σειρές διαθέσιμες σε 4Κ.
(*) Αυτή η πολιτική άλλαξε πρόσφατα σε «μέλη του νοικοκυριού σου», που σημαίνει ότι κανονικά δεν επιτρέπεται να μοιράζεσαι την συνδρομή με άτομα που δεν μένετε στο ίδιο σπίτι.

Αν προτιμάς τις ταινίες…

Δεν το συζητάμε, Cinobo θα βάλεις. Και θα χορτάσει η ψυχούλα σου έβδομη τέχνη, από αριστουργήματα τεράστιων σκηνοθετών που είναι δύσκολο να βρεις στην παρανομία (Κισλόφσκι, Τριφό, Ντολάν, Φαραντί, Κιαροστάμι, Λόουτς, Μπονγκ Τζουν-Χο και Ζβιάγκιντσεφ), μέχρι ανάλαφρα γαλλικά και αργεντίνικα ταινιάκια απ’ αυτά που βλέπουμε τα καλοκαίρια στα θερινά, συν όλο τον ελληνικό κινηματογράφο της τελευταίας εικοσαετίας. Χώρια που θα στηρίξεις τη μία και μοναδική ελληνική πλατφόρμα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Πόσο κάνει; 7,99€ τον μήνα, με 14 μέρες δωρεάν δοκιμή.

Με τη μουσική τι γίνεται;

Δύο είναι οι βασικοί ανταγωνιστές, με το Spotify να παίρνει μέχρι στιγμής τη μερίδα του λέοντος και το YouTube Music να ακολουθεί από κοντά. Εδώ σου έχουμε μια αναλυτικότατη σύγκριση για να διαλέξεις ποιο από τα δύο σου ταιριάζει καλύτερα. Αν θέλεις να συνοψίσουμε, καλύτερη ποιότητα ήχου έχει το Spotify, το οποίο δίνει και περισσότερα από τα λεφτά σου στους καλλιτέχνες. Η ποικιλία τους είναι σχεδόν η ίδια, αλλά το YouTube διατηρεί το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα σε τραγούδια που δεν είναι επίσημες κυκλοφορίες –σκέψου επανεκτελέσεις, covers, περίεργα remix, λαϊβάκια παγκοσμίως άγνωστων καλλιτεχνών που παίζουν σε υπόγεια της Μασαχουσέτης και καλτιές επιπέδου «Παπαθεμελή Παπαθεμελή, απόψε ένας ναύτης το κορμί μου αμελεί».

Πόσο κοστίζουν; Ακριβώς τα ίδια: 6,99€ τον μήνα η βασική συνδρομή, με ένα μήνα δωρεάν δοκιμή, και 10,99€ το Family για μέχρι πέντε άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι, κι έχουν ο καθένας τις δικές τους λίστες. 

Κανένα ρεπορτάζ της προκοπής, πού θα διαβάσω;

Αν τα αγγλικά σου είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, και θέλεις να βάλεις λίγη ποιοτική δημοσιογραφία στη ζωή σου και/ή να ενημερώνεσαι για τις διεθνείς εξελίξεις, σίγουρα αξίζει να κάνεις μια συνδρομή στους New York Times, που δεν είναι άλλωστε και ακριβή (2€ τον μήνα κοστίζει) ή στον New Yorker (5,30€ το τρίμηνο). Μοναδική περίπτωση είναι ο βρετανικός Guardian, που ό,τι δημοσιεύει είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση από συνδρομητές και μη, αν όμως κάνεις συνδρομή (7,49€ τον μήνα) στηρίζεις την ανεξάρτητη δημοσιογραφία που γενικά σπανίζει στις μέρες μας, και έχεις πρόσβαση σε ένα live feed ειδήσεων που ανανεώνεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Δεν σου φτάνει, θέλεις κι άλλο; Εδώ έχουμε συγκεντρώσει λεπτομέρειες για πλατφόρμες… outsider όπως το Mubi και το Apple TV, αλλά και τις δύο μεγάλες δορυφορικές τηλεοράσεις εν Ελλάδι, Nova και Cosmote TV .
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v