11 ταινιάρες για να δεις στο Cinobo

Κωμωδία θέλεις; Δράμα θέλεις; Να κλάψεις, να γελάσεις, να μάθεις καινούρια πράγματα; Ό,τι και αν θέλεις, σε αυτή τη λίστα θα το βρεις.
11 ταινιάρες για να δεις στο Cinobo
Η αγαπημένη μας πλατφόρμα streaming (και η μοναδική που είναι ελληνική, μην ξεχνιόμαστε) ανανεώνεται διαρκώς με αριστουργηματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και με ανάλαφρα διαμαντάκια απ’ αυτά που ταιριάζουν πολύ σε θερινό σινεμά. Σου συγκεντρώσαμε μόνο μερικά απ’ όσα μας ενθουσίασαν τον τελευταίο καιρό, για να τα βάλεις στη watchlist σου.

Η Ιστορία 52 είναι η πρώτη ταινία του Αλέξη Αλεξίου (του πολύ αγαπημένου νουάρ Τετάρτη 4.45) ένα σούπερ ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου που κέρδισε επάξια μια θέση στο top-10 μας των ελληνικών ταινιών.

Το Αριστούργημά Μου είναι μια σπαρταριστή κωμωδία - απόδειξη πως ο ισπανικός κινηματογράφος δεν τελειώνει (ούτε αρχίζει) με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Από τον Γκαστόν Ντουπράτ, σκηνοθέτη του επίσης εξαιρετικού Επιφανούς Πολίτη, αυτή εδώ είναι μια πανέξυπνη σάτιρα του εμπορίου της τέχνης –και ταυτόχρονα μια γλυκύτατη ιστορία για την ανδρική φιλία.

Ο Λευκός Θεός του Κορνέλ Μουντρούτσο (που έφτασε φέτος ως τις οσκαρικές υποψηφιότητες με το Pieces of a Woman) είναι μια αλληγορική ιστορία ιδωμένη από τη ματιά του… σκύλου πρωταγωνιστή της, που δίκαια πήρε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες το 2014.

Το Κάποτε στην Ανατολία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν είναι από τις ταινίες εκείνες που έχουν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις. Θα χρειαστείς λίγο χρόνο για να μπεις στο κλίμα του, από τη στιγμή όμως που θα αφεθείς να παρασυρθείς από τα υπέροχα πλάνα του θα σε πάει ένα ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό που δεν έχει προηγούμενο. Και οι σχεδόν τρεις ώρες του θα περάσουνε νεράκι.

Τα Χελιδόνια της Καμπούλ είναι μακράν το πιο στενάχωρο animation που έχεις δει. Είναι, όμως, επίσης και υπέροχο και επίκαιρο, μιλά για τις φρικαλεότητες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μέσα από ονειρικά σκίτσα που κάνουν την αντίθεση με τον τρόμο που απεικονίζουν ακόμα πιο σπαρακτική.

Το Babyteeth της Σάνον Μέρφι είναι η γλυκύτατη μεν, σπαραξικάρδια δε ιστορία μιας ετοιμοθάνατης έφηβης που ερωτεύεται τον έμπορο ναρκωτικών της γειτονιάς της, και των γονιών της που έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να την προστατεύσουν ή να την αφήσουν να ζήσει ευτυχισμένη όσο καιρό της απομένει.

Ο Σύντροφος Δράκουλιτς του Ούγγρου Μαρκ Μποτζάρ, είναι μια ξεκαρδιστική παρωδία των κατασκοπικών ταινιών, που εκτυλίσσεται εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, και έχει για πρωταγωνιστές… βαμπίρ.

Η Άκρη του Ουρανού του μοναδικού Φατίχ Ακίν είναι από τις ταινίες εκείνες που περιγράφονται δύσκολα, επειδή πρέπει να τις ζήσεις για να τις καταλάβεις. Ας πούμε απλά ότι είναι ένα μια βαθύτατα πολιτική ιστορία για έξι χαρακτήρες οι ζωές των οποίων συναντιούνται με τον πιο απροσδόκητο τρόπο –και συχνά χωρίς εκείνοι να το καταλαβαίνουν καν.

Η ατμοσφαιρική Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο καλύτερο ίσως από τα μυθιστορήματα της Ιωάννας Καρυστιάνη, αφηγείται μια ιστορία έρωτα και αδερφικής αγάπης, με φόντο τα ανεμοδαρμένα τοπία της Άνδρου.

Οι Δεσμοί Αίματος του Γκρίμουρ Χακόναρσον έρχονται από την παγωμένη Ισλανδία και τις τοπιάρες της να μιλήσουν, κυρίως μέσα από τις σιωπές τους, για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αδερφική αγάπη –αυτή που επιβιώνει κάτω από την έχθρα.

Οι Δονήσεις του Χάιρο Μπουσταμάντε είναι μια συγκλονιστική ιστορία από την Γουατεμάλα, που θα μπορούσε κάλλιστα να εκτυλίσσεται δίπλα μας: Μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια επιμένει να «θεραπεύσει» τον μονάκριβο γιό της από την… ομοφυλοφιλία του, και μέσα από την ιστορία τους ο Μπουσταμάντε μιλά για την θρησκεία, τον συντηρητισμό που απλώνει τις ρίζες του παντού, αλλά και την ανάγκη όλων μας για αποδοχή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v