Ο ”δεκάλογος” του αντι-στρες

Ποιους καταβάλλει το στρες; Όσους επωμίζονται πολλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις και φυσικά, τους φιλόδοξους. Για όσους δεν είναι... μοναχοί στο Θιβέτ, αλλά αισθάνονται απειλητικές τις επιπτώσεις του άγχους, το in2life προτείνει 10 απλούς τρόπους για να ξαναδώσουν στην καθημερινότητά τους ”φοιτητική” ανεμελιά.
Ο ”δεκάλογος” του αντι-στρες

Είναι δεδομένο ότι όσο πιο επιτυχημένος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις έχει. Ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτος στην κατασταλτική δύναμη του στρες. Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Με μοναδική ίσως εξαίρεση τους βουδιστές μοναχούς, το στρες υπάρχει στη ζωή όλων μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Στο σχολείο είναι το κρίσιμο διαγώνισμα, η άνοδος στην κοινωνική ιεραρχία του σχολείου και οι γυναίκες. Στο πανεπιστήμιο είναι όλα τα ανωτέρω, συν την αγωνία του στρατού και της αξιοπρεπούς δουλειάς αμέσως μετά. Όμως, ενώ όλα αυτά φαίνονται πολύ αγχωτικά τη στιγμή που τα βιώνουμε, αργότερα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μόλις η πρώτη μας γνωριμία με το στρες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, χρειάζονται λίγο στρες στη ζωή τους, καθώς τους κρατά ενεργούς και σε εγρήγορση. Όμως, μια συνεχής κατάσταση στρεσαρίσματος δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το στρες οδηγεί σε παραγωγή υψηλών επιπέδων κορτιζόνης, κάτι που θεωρείται ότι εξασθενεί τις λειτουργίες της μνήμης και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι νόημα έχει να είναι κανείς επιτυχημένος, εάν είναι να ζει μια ζωή μέσα στο άγχος, να διώχνει από κοντά του αγαπημένα πρόσωπα που δεν τον αντέχουν και να πεθαίνει σε πρώιμη ηλικία από καρδιακή προσβολή;

Ως εκ τούτου, το ιδανικό είναι να έχει κανείς τόσο στρες, όσο χρειάζεται για να παραμένει προσηλωμένος στους στόχους του, αλλά να μπορεί να το αποδιώχνει κατά το δοκούν.

Όμως, πώς μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο;

Πιεσοθεραπεία

Αντί για τη χρήση βελόνων, όπως στο βελονισμό, η πιεσοθεραπεία βασίζεται στην υποκίνηση των ίδιων θερεπευτικών σημείων στο σώμα, αλλά με τη χρήση χειρωνακτικής πίεσης. Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετική για χαλάρωση και για την ανακούφιση από την ένταση.

Η πιεσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του βραδινού ύπνου, κάτι που συμβάλλει και σε λιγότερη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ φέρεται να δίνει στον άνθρωπο μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Οι γιατροί λένε ότι οι πελάτες που δοκιμάζουν την πιεσοθεραπεία συνήθως κατανοούν καλύτερα τη σημασία του διαλογισμού και του ξεκαθαρίσματος του μυαλού από τις αρνητικές σκέψεις.

Άσκηση

Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση του στρες, καθώς κινητοποιεί τους μυς, το αίμα ρέει πιο γρήγορα και ανοίγει τους πνεύμονές μας για να λάβουν περισσότερο οξυγόνο. Είναι απαραίτητο να έχει κανείς έναν δραστήριο τρόπο ζωής για να αποφεύγει τα περιττά κιλά και να απολαμβάνει τα οφέλη της άσκησης, όπως την καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

Η έκρηξη της ενέργειας που βιώνει κανείς μετά από μια καλή γυμναστική δεν αποτελεί σύμπτωση, καθώς προέρχεται από το σώμα που παράγει περισσότερες ενδορφίνες - ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι.

Χόμπι

Όταν κάποιος αισθάνεται εκνευρισμό, ένας καλός τρόπος να απομακρύνει το στρες είναι με μια διέξοδος, όπως ένα χόμπι. Καλύτερα είναι τα χόμπι που περιλαμβάνουν κοινωνική δραστηριότητα, καθώς συμβάλλουν σε έναν υγιή κοινωνικό τρόπο ζωής. Η συμμετοχή στις εργασίες μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, για παράδειγμα, δίνει μια θετική προοπτική στη ζωή σας, λόγω του αισθήματος της ολοκλήρωσης που συνοδεύει την προσφορά.

Όμως οποιοδήποτε χόμπι έχει ευεργετικές χαλαρωτικές ιδιότητες, καθώς απομακρύνει το μυαλό από τα όσα προκαλούν το στρες.

Ενυδάτωση

Ενώ κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι αυτό που απομακρύνει το στρες είναι ένα ποτήρι κρασί ή ουίσκι, στην πραγματικότητα είναι ένα ποτήρι νερό. Σίγουρα ένα ή δύο ποτήρια κρασί είναι χαλαρωτικά, αλλά οι γιατροί λένε ότι μόλις εξασθενήσει η επίδραση του αλκοόλ, είναι πιθανό να ξυπνήσει κανείς μέσα στη νύχτα.

Αντ’ αυτού, είναι καλύτερο να ενυδατώνεται το σώμα επειδή η αφυδάτωση προκαλεί κούραση, η οποία στη συνέχεια δυσκολεύει τη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων.

Μασάζ

Εάν η χαλάρωση είναι το κλειδί στην απομάκρυνση του στρες, τότε ανάψτε αρωματικά κεριά και αφεθείτε στις ευεργετικές επιδράσεις ενός καλού μασάζ. Όχι μόνο ηρεμεί το μυαλό και το πνεύμα μετά από μια αγχωτική ημέρα, αλλά βοηθά και στη χαλάρωση των μυών και στην κυκλοφορία του αίματος. Ακόμη και ένα ελαφρύ μασάζ από ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει τα οφέλη του και βοηθά στον καλύτερο ύπνο.

Διαλογισμός

Οι γιατροί λένε ότι το ισχυρότερο εργαλείο θεραπείας του στρες είναι ο διαλογισμός. Συγκεκριμένα, καθαρίζει το μυαλό και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση. Έχει αποδειχθεί ότι δεκαπέντε λεπτά διαλογισμού ξεκουράζουν περισσότερο από μια ώρα ύπνου, αλλά ακόμη και η αρχή της ημέρας με δυο λεπτά διαλογισμού μπορεί να είναι ευεργετική. Καθίστε με τη σπονδυλική στήλη σας κάθετη και απλώς σταματήστε να σκέφτεστε. Ίσως σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε μια μόνο λέξη. Ο διαλογισμός βοηθά κάποιον να ξεχάσει σκέψεις και ανησυχίες που συμβάλλουν στο στρες.

Θρεπτική διατροφή

Όταν ο άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος, είναι φυσική αντίδραση να στρέφεται στο junk food. Όμως, οι υδατάνθρακες που βρίσκονται κατά κόρον στο πρόχειρο φαγητό αυξάνουν επίσης την ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αναγκάσει το σώμα να κουραστεί, αφήνοντάς σας με ένα αίσθημα εξάντλησης ή με κακή διάθεση.

Η θρεπτική διατροφή και τα κανονικά γεύματα είναι ένας καλός τρόπος να καταπολεμηθεί το στρες, καθώς εξισορροπούνται τα επίπεδα ζάχαρης στον οργανισμό. Εάν περάσουν 4-5 ώρες χωρίς γεύμα, είναι πολύ πιθανό να στραφεί κανείς στο junk food.

Σεξ

Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε ήδη, το σεξ είναι μια καλή θεραπεία σχεδόν για τα πάντα. Βοηθά και στην απομάκρυνση του στρες. Οι γιατροί λένε ότι είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απελευθερωθεί η μαζεμένη οργή ή η κακή ενέργεια που συνδέεται με το στρες. Εάν συνοδεύεται από μια σχέση αγάπης, λειτουργεί ακόμη πιο ευεργετικά, καθώς δίνει την αίσθηση ότι αξίζει.

Ύπνος

Όταν κάποιος αισθάνεται κουρασμένος, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει αγχωτικές καταστάσεις. Η στέρηση ύπνου έχει επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ημέρας μας και μπορεί να κάνει οποιοδήποτε πρόβλημα να φανεί χειρότερο από ό,τι είναι πραγματικά. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αυτό ενδέχεται να σχετίζεται άμεσα με το στρες. Δοκιμάστε να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Θεραπεία

Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεχωρίσει τα προβλήματα που του δημιουργούν το στρες. Οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι επίσης ευεργετικές, επειδή δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Ένας ειδικός έχει τη δυνατότητα να δώσει συμβουλές χαλάρωσης και οδηγίες θετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v