Πού πάνε τα λεφτά μέσα στον μήνα;

Αν φτάνεις στα μισά του μήνα, και το ΑΤΜ σου λέει ότι είσαι φτωχός και να φύγεις, ίσως κάνεις ένα απ’ τα παρακάτω λάθη. Ή και περισσότερα.

του Θοδωρή Διάκου

Τα λεφτά αγοράζουν άραγε την ευτυχία; Πολλοί λένε όχι. Άλλοι λένε ναι, επειδή με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις πράγματα, και ορισμένα πράγματα σε βοηθούν να είσαι πιο ευτυχισμένος.

Ωραία, αφού το λύσαμε αυτό το αιώνιο debate, πάμε να δούμε γιατί ποτέ δεν μας μένουν λεφτά στο τέλος του μήνα. Θα υποθέσουμε ότι τις σκόπιμες και συνειδητές σπατάλες τις έχεις ήδη κόψει (ή, έστω, υπολογίσει από το έλλειμμά σου) και ότι απλά αναρωτιέσαι πού χάθηκαν τα υπόλοιπα. Επειδή μάλλον λείπουν πολλά, και δεν μπορείς να θυμηθείς πού τα ξοδεύεις.

Πληρώνεις γυμναστήριο, αλλά δεν πηγαίνεις γυμναστήριο
Αν εκμεταλλεύτηκες την κλασική πλέον προσφορά πολλών γυμναστηρίων, με μειωμένες τιμές για έναν χρόνο, σίγουρα γλύτωσες πολλά χρήματα—αλλά και πάλι δεν δικαιολογείσαι να μην πηγαίνεις. Αν, πάλι, έχεις βάλει να πληρώνεις συνδρομή κάθε μήνα και δεν πατάς, τότε δεν ξέρουμε τι να σου πούμε. Εκτός του ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσεις να πηγαίνεις. Τόσα οφέλη έχει.

Έχεις λάθος πακέτα
Πότε ήταν η τελευταία φορά που τσέκαρες νέες προσφορές για κινητή και ίντερνετ; Επειδή υπάρχει η πιθανότητα να χρυσοπληρώνεις ένα πακέτο που πλέον μπορεί να είναι αρκετά απαρχαιωμένο, ενώ με λιγότερα λεφτά θα είχες καλύτερες υπηρεσίες. Μια μικρή έρευνα αγοράς δεν πρόκειται να σου κάνει κακό.

Το ξεφτιλίζεις με την κάρτα σου
Το να πληρώνεις με κάρτα είναι μια σύγχρονη ευλογία, το καταλαβαίνουμε. Οδεύουμε προς μια cyberpunk κοινωνία, λογικό είναι να θέλεις να προσαρμοστείς. Αλλά α) η cyberpunk κοινωνία δεν είναι το σωστό βήμα για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, β) όταν βγάζεις την κάρτα από το πορτοφόλι για να πληρώσεις 1,99€ για έναν χυμό, το κάνεις λάθος. Επειδή αυτά τα μικρά, σιγά-να-μη-μου-λείψουν έξοδα συσσωρεύονται.

Το ξεφτιλίζεις και με τις online αγορές
Σκουπάκια προηγμένης τεχνολογίας από το Amazon; Δέκα βιβλία την βδομάδα από το book depository; Άχρηστα αλλά σούπερ κουλ γκατζετάκια (που μπορεί και να σου έχουμε προτείνει εμείς); Αν δεν βγαίνεις, ρε παιδί μου, ασ’ τα για άλλον μήνα. Ή βαλ’ τα στην άκρη. Βασικά, ναι, να τα βάλεις στην άκρη, θα αφιερώσουμε ολόκληρη παράγραφο σ’ αυτό:

Δεν έχεις κουμπαρά
Ο λόγος που κάναμε πολλά ενοχλητικά πράγματα ως παιδιά ήταν για να σώσουμε την ζωή μας ως ενήλικες. Το να παγιδεύουμε τα λεφτά μας σε ένα γυάλινο γουρουνάκι και να μην έχουμε πρόσβαση σε αυτά ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μάλλον δεν έμαθες ποτέ. Άρα καλό θα ήταν να ξεκινήσεις. Μπόνους χιπστεριά αν πάρεις όντως κουμπαρά-γουρουνάκι, που – να τα λέμε κι αυτά – είναι πολύ δικαιολογημένο έξοδο.

Δεν έχεις έλεγχο, είσαι παρορμητικός
Όχι, μην πάρεις κουμπαρά-γουρουνάκι αν δεν έχεις λεφτά. Ναι, όσο ωραίο κι αν ακούγεται.

Είσαι (υπερβολικά) γενναιόδωρος
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, να παίρνεις έναν σκασμό πράγματα (που περιέχουν πολλή ζάχαρη) και μετά να αράζεις με τους φίλους σου και να τα τρώτε λες και σας έχουν βάλει όπλο στο κεφάλι. Είναι ηθική ικανοποίηση, πώς να το κάνουμε. Δουλεύω και πληρώνω. Αλλά δεν μπορείς να τα πληρώνεις όλα, συγγνώμη. Κι εμείς για να κερνάμε αβέρτα τους φίλους μας θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι.

Πάγιες συνδρομές από την κόλαση
Συγγνώμη που θα σου κάνουμε αυτή την ερώτηση, αλλά θέλουμε να την σκεφτείς πολύ σοβαρά και μετά να απαντήσεις ειλικρινά στον εαυτό σου: Έχεις στ’ αλήθεια ανάγκη το Netflix αυτή τη στιγμή της ζωής σου; Ναι, είναι οκτώ ευρώ, αλλά θυμάσαι αυτό που είπαμε για τα μικρά έξοδα που συσσωρεύονται; Τέτοιες πάγιες συνδρομές, όπως σε διάφορες διεθνείς κοινωφελείς οργανώσεις, μπορεί να είναι πολύ καλές στην θεωρία, αλλά αν στην πράξη δεν σου φτάνουν τα λεφτά, δεν τις χρειάζεσαι.

Πέφτεις στην παγίδα των social media
Και όχι, αυτή η παγίδα δεν είναι οι διαφημίσεις. Επειδή οι διαφημίσεις πλέον γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο συγκεκριμένες και προσπαθούν να πιάσουν τα ενδιαφέροντά σου από κάθε πιθανή γωνία και καταλήγουμε με αίσχη σαν αυτό:

Η αληθινή παγίδα βρίσκεται στην απλή, ανθρώπινη ζήλεια που μας πιάνει για όποια χαζομάρα κι αν δούμε εκεί μέσα. Και μετά θέλουμε να την αποκτήσουμε, επειδή την έχει ήδη κάποιο άτομο που θαυμάζουμε. Επίσης, θα ήταν καλό να σταματήσεις να σχολιάζεις “Τιμούλα;” κάτω από ρούχα. Δεν θα σου κάνουν όπως στην 40κιλη Κινέζα στην φωτογραφία.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v