Τι να κάνεις αν δεν έχεις λεφτά για δώρα

Περνάς τις μέρες σου αναθεματίζοντας την κρίση και την τύχη σου, που σε άφησαν χωρίς λεφτά για δωράκια χρονιάρες μέρες; Σταμάτα. Έχουμε λύσεις.
Τι να κάνεις αν δεν έχεις λεφτά για δώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Πιθανότατα ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να σου κάνει μια οικονομική κρίση (μάλλον το τρίτο χειρότερο, μετά το να σε αφήσει άστεγο και/ή πεινασμένο) είναι να σου στερήσει τη δυνατότητα να κάνεις τους ανθρώπους που αγαπάς χαρούμενους, μέρες που είναι.

Είναι, όμως, έτσι;

Εμείς λέμε ότι γίνεται να κάνεις γιορτινά δωράκια, ακόμα και με τον κομμένο ή ανύπαρκτο μισθό σου. Και όχι, δεν θα σου πούμε να τους κάνεις πολλές και μεγάλες αγκαλιές –αν και βοηθάνε κι αυτές, λίγο ή πολύ, αναλόγως πόσο ολιγαρκείς ή πόσο αγαπησιάρηδες είναι οι άνθρωποι σου. Αλλά μπορείς να κάνεις κι άλλα.

Φτιάξε κάτι. Ακόμα και αν τη χειροτεχνία στο σχολείο τη μισούσες περισσότερο και από την οργανική χημεία, ακόμα και αν την τελευταία φορά που έπιασες ψαλίδι στα χέρια σου κατέληξες στο ΚΑΤ, πάντα μπορείς να φτιάξεις κάτι. Έστω, να γεμίσεις ένα μεγάλο φάκελο με όλες τις φωτογραφίες που βγάλατε ποτέ μαζί, και να γράψεις αστεία/ χαριτωμένα/ αγαπησιάρικα μηνύματα-λεζάντες πίσω από την καθεμία. Αν, τώρα, πιάνουν τα χέρια σου… όρεξη να ‘χεις, και μερικές καλές ιδέες μπορείς να πάρεις από εδώ

Ψήσε κάτι. Η αγάπη, σου λέει, περνά από το στομάχι, και τα χειροποίητα μπισκότα δεν απέτυχαν ποτέ στην αποστολή τους να κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους. Άσε που θα αρωματίσεις –και θα ζεστάνεις– τέλεια το σπίτι ετοιμάζοντάς τα. Εδώ έχουμε συνταγές για σπιτικά μπισκότα και εδώ οδηγίες για να φτιάξετε τα τέλεια τρουφάκια.

Οργάνωσε μια ανταλλαγή. Κάτι ξέρουν οι πολυεθνικές που οργανώνουν Secret Santa για τους υπαλλήλους τους. Αν δεν είχες πρόσβαση στο ίντερνετ την τελευταία δεκαετία, και δεν έτυχε να το ακούσεις, η ιδέα είναι απλούστατη: Φωνάζεις, ας πούμε, 10 φίλους στο σπίτι (όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο) ο καθένας φέρνει ένα δωράκι, τα βάζετε κάπου όλα μαζί, και παίρνετε στην τύχη ο καθένας από ένα. Ανταλλαγές επιτρέπονται, για την περίπτωση ας πούμε που καταλήξουν τα κορίτσια με ξυριστικές μηχανές και τα αγόρια με κρεμαστά σκουλαρίκια. Αν δεν έχετε δεκάρα τσακιστή ούτε για ένα δωράκι ο καθένας, μπορείτε να τυλίξετε (ή απλώς να ανταλλάξετε) τα παλιά σας βιβλία, ρούχα, CD, αξεσουάρ, γενικά αντικείμενα που έχετε βαρεθεί –αλλά για τους φίλους σας θα είναι τα καινούρια τους αποκτήματα.

Χάρισε τον χρόνο σου. Μην τον υποτιμάς καθόλου, είναι όντως πολύτιμος. Και όχι, δεν εννοούμε να τους χαρίσεις ένα απόγευμα για βόλτα/ καφέ/ παρέα –αυτό, θέλουμε να ελπίζουμε, το κάνεις ούτως ή άλλως. Μπορείς να κάνεις «δωράκι» μια αγγαρεία, του τύπου να κάνεις στον μπαμπά σου εκείνο το μίνι σεμινάριο Facebook για το οποίο σε παρακαλάει τόσο καιρό, να προσφερθείς να στηθείς στην ουρά της τράπεζας για να πληρώσεις εκείνη την δόση που εκκρεμεί, να πλύνεις το αυτοκίνητο, ή τέλος πάντων να αναλάβεις να τους απαλλάξεις από μια βαρετή δουλειά. Για να το κάνεις ακόμα πιο «γιορταστικό» οργανώνεται κι αυτό σαν παραλλαγή του Secret Santa: Γράφετε ο καθένας σε ένα χαρτί μια επιθυμία τέτοιου (βαρετού) τύπου, ανακατεύετε και τραβάτε ο καθένας από ένα χαρτάκι –και προσεύχεσαι να μη σου λάχει το πλύσιμο των πιάτων για μία εβδομάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v