Τι νιώθουμε όταν πεθαίνουμε;

Ποια είναι τα τελευταία μας συναισθήματα πριν αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο; Τι νοιώθουμε; Οι επιστήμονες εξηγούν.
Τι νιώθουμε όταν πεθαίνουμε;

Θάνατος, το απόλυτο τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης όπως τη γνωρίζουμε. Τόσα έχουν γραφτεί, άλλα τόσα έχουν διαδοθεί, μύρια έχουν συζητηθεί γύρω από την «παγερή» αυτή πραγματικότητα. Πώς νοιώθουμε στιγμές πριν πάρουμε την τελευταία ανάσα; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας;

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που δημιούργησε η Αμερικανική Ένωση Χημείας το σενάριο έχει ως εξής: ένας μανιακός δολοφόνος με τσεκούρι σας κυνηγά για να σας σκοτώσει. Τι συμβαίνει στο σώμα σας;  Αρχικά, νοιώθετε έντονο φόβο, οργανική αντίδραση του σώματος σε κάθε κατάσταση κινδύνου. Ο φόβος δίνει εντολή σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, γνωστά ως «θάλαμος» και αυτά με τη σειρά τους βάζουν το σώμα μας σε μια συγκεκριμένη κατάσταση επαγρύπνησης.

Ο οργανισμός εκκρίνει αδρεναλίνη, γεγονός που προκαλεί αύξηση των καρδιακών ρυθμών, όξυνση των αισθήσεων και εύκολη πρόσβαση σε μεγάλα αποθέματα ενέργειας έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για επιβίωση. Αν καταφέρετε και γλιτώσετε από τον δολοφόνο με το τσεκούρι, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσετε να ουρλιάζετε. Σε αντίθεση με τον κανονικό λόγο, οι φωνές και τα ουρλιαχτά εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο τελείως διαφορετικά και περνάνε σε μια περιοχή – μέσω των αυτιών μας – που λέγεται «αμυγδαλή». Αυτή είναι κάτι σαν το κέντρο επειγόντων περιστατικών του εγκεφάλου. Εν ολίγοις, το ουρλιαχτό πριν πεθάνουμε, είναι ένας τρόπος… διαμοιρασμού της χημείας του εγκεφάλου μας εκείνη την ώρα.

Έστω ότι ο δολοφόνος σας πετυχαίνει με το τσεκούρι. Προκαλείται έντονος πόνος, συγκεκριμένοι νευρώνες στέλνουν μηνύματα στον «θάλαμο» του εγκεφάλου, ο οποίος τα συλλέγει και «λέει» στον εγκέφαλο να κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτόν τον τραυματισμό από το να ξανασυμβεί. Από τη στιγμή που θα σωριαστείτε στο έδαφος από το θανατηφόρο χτύπημα, είστε κλινικά νεκροί, όμως ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, ο εγκέφαλος «ζει» κάποια λεπτά μετά το θανατηφόρο χτύπημα και έχει συνείδηση. Πολύς κόσμος που μιλά για μεταθανάτιες εμπειρίες, πιθανώς να έχει βιώσει αυτήν την κατάσταση. Και μετά, σειρά έχει ο βιολογικός θάνατος με ό,τι ερμηνείες αυτός συνεπάγεται. Τι γίνεται όμως αν δεν πεθάνουμε από χτύπημα μανιακού δολοφόνου με τσεκούρι;

Οι τρέχουσες απόψεις επ’ αυτού προκύπτουν από τις επιθανάτιες εμπειρίες: επιπλέουμε πάνω από τα άψυχα σώματά μας, δίπλα μας είναι τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ένα λαμπρό φως μας γνέφει. Σύμφωνα με έρευνα που εξέτασε 140 επιζώντες από καρδιακή ανακοπή, το 9% αυτών ανέφεραν ότι είχαν μια τέτοια επιθανάτια εμπειρία, κάποιες φορές χαρούμενη, κάποιες λιγότερο: τελετές αποτέφρωσης, σύρσιμο μέσα σε νερό, σώμα μέσα σε φέρετρο ήταν μερικά από τα όχι και τόσο χαρωπά παραδείγματα. Το 22% ανέφερε ένα αίσθημα γαλήνης και ευεξίας. Είναι λοιπόν αυτό το αίσθημα που νοιώθουμε όταν πεθαίνουμε; Μάλλον όχι, μιας και οι περισσότερες επιθανάτιες εμπειρίες δεν μπορούν να επαληθευτούν, μπορεί να συνέβησαν μετά την ανάνηψη και όχι κατά τη διάρκεια του θανάτου. Ή μπορεί να αντανακλούν αναμνήσεις που φτιάχτηκαν για να συμπληρώσουν κενά αμνησίας.

Μια έρευνα του 2007 για το περιοδικό New Scientist εξέτασε το τι ακριβώς νοιώθουν όσοι πεθαίνουν σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία και μαρτυρίες επιζώντων. Σε θάνατο από πνιγμό, το άτομο επιζητά αέρα, τα χέρια κουνιούνται για 20-60 δευτερόλεπτα πριν κρατήσει την αναπνοή του για 90 δευτερόλεπτα, βήχοντας και βγάζοντας διάφορους ήχους. Νοιώθει ότι οι πνεύμονές του καίνε και σκίζονται καθώς γεμίζουν με νερό. Μετά επικρατεί ηρεμία και απώλεια των αισθήσεων. Στην απώλεια αίματος 1,5 λίτρου, το άτομο νοιώθει αδυναμία, άγχος, δίψα και σύγχυση πριν τα φώτα σβήσουν.

Στον θάνατο από φωτιά, υπάρχει έντονος πόνος και δυσκολία στην αναπνοή ενώ οι αεραγωγοί καίγονται. Το μονοξείδιο του άνθρακα δηλητηριάζει τον οργανισμό και προκαλεί πονοκέφαλο, υπνηλία και απώλεια αισθήσεων μέσα σε λίγα λεπτά. Τέλος, στον θάνατο με αποκεφαλισμό, η συνείδηση παραμένει για μέχρι και 7 δευτερόλεπτα μετά την αποκοπή από τον νωτιαίο μυελό.

Η αλήθεια είναι ότι οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούν να μας πουν με ακρίβεια πώς είναι να πεθαίνεις είναι εκείνοι που… πέθαναν. Αν θέλετε τη γνώμη μας, καλύτερα να μην έρθουν σε επαφή μαζί μας, και να συνεχίσουμε να υποθέτουμε…

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v