Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, απιστία, έλλειψη χρόνου, δυσλειτουργίες. Επτά συχνά προβλήματα στο κρεβάτι και πώς αυτά αντιμετωπίζονται.
Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα σεξουαλικά προβλήματα στις σχέσεις δεν αποτελούν προνόμιο λίγων. Κάθε ζευγάρι, σε κάποια στιγμή της σχέσης του αντιμετωπίζει σεξουαλικά «εμπόδια», τα οποία έχουν ως αντίκτυπο την μειωμένη επιθυμία για σεξ είτε από τη μία είτε από τις δύο πλευρές.

Σε πρόσφατη έρευνά του, το Huffigton Post ζήτησε από εξειδικευμένους στον τομέα των σχέσεων Ψυχολόγους, να παραθέσουν τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να «θεραπευτούν». Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά εξ αυτών.
 
Σε θέλω (δε) με θέλεις
Συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια μετά την πάροδο κάποιον χρόνων και συνήθως εκφράζεται με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στον έναν από τους δύο. Από εκεί που το σεξ ήταν συχνό και έντονο, τείνει να «ξεθωριάζει» και να γίνεται σπάνιο. Η λύση στο πρόβλημα προσαρμόζεται ανάλογα με το ζευγάρι. Για παράδειγμα, ζευγάρια με παιδιά και λίγο χρόνο, συνίσταται να βρίσκουν συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στην εβδομάδα τα οποία θα αφιερώνουν στο… κρεβάτι.

Ζευγάρια τα οποία ενδεχομένως να μην βρίσκουν πια ενδιαφέρον στο σεξ, μπορούν να συζητήσουν για τα «θέλω» του καθενός έτσι ώστε η συνουσία να είναι κάτι το οποίο και οι δύο θα περιμένουν με ανυπομονησία. Τα «θέλω» αυτά μπορεί να είναι περισσότερο στοματικό σεξ από τη μία πλευρά ή κάποιου είδους kinky παιχνίδι.

Σε άλλες περιπτώσεις, η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στη σχέση, εξαιτίας των οποίων ο ένας από τους δύο νοιώθει θυμωμένος, παραμελημένος, προδομένος κ.ο.κ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζευγάρι θα πρέπει να λύσει αυτά τα προβλήματα πρώτα και ύστερα να επικεντρωθεί στο σεξουαλικό κομμάτι. Από τη στιγμή που η σχέση «αποκατασταθεί», τότε κατά πάσα πιθανότητα το σεξ θα βελτιωθεί αυτόματα.

Έλλειψη χρόνου – ή μήπως όχι; 
Η έλλειψη χρόνου είναι και αυτή μια συνηθισμένη αιτία προβλημάτων στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, όμως όπως αναφέρει η σύμβουλος σχέσεων Cathy Beaton, το παράπονο αυτό είναι παραπλανητικό, καθώς το σεξ δεν είναι – ή δεν θα έπρεπε να είναι- θέμα χρόνου.
Τα ζευγάρια τα οποία παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα, συνήθως έχουν σχέσεις οι οποίες ταλαιπωρούνται από ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, πόνο κατά τη συνουσία, κακή εικόνα για το σώμα και πρόωρη εκσπερμάτωση.

Και σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, το ζευγάρι θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα αυτά, παρά να τα αποφεύγει, να «εξερευνήσει» τις πραγματικές του ανάγκες και επιθυμίες και να βρει τη λύση.

Πρόβλημα στύσης
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ίσως το πιο συχνό οργανικό πρόβλημα, για το οποίο ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα στο κρεβάτι. Όπως αναφέρει ο Bruce Berman, Ψυχολόγος, αν αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας πάθησης – όπως π.χ. δυσλειτουργία λόγω σακχαρώδη διαβήτη ή φαρμάκων κατά του καρκίνου του προστάτη – τότε το πρόβλημα εστιάζεται στο άγχος του άνδρα τα αποκτήσει και να διατηρήσει τη στύση του.

Αν ο άνδρας αυτός βρίσκεται σε σχέση, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά «ασκήσεων» για τον ίδιο και την σύντροφό του, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να «ενώσουν» σωματικά τους δύο, χωρίς την πίεση της σεξουαλικής απόδοσης. Αν τώρα ο πάσχων είναι single, τότε και πάλι του δίνονται κάποιες «ασκήσεις» τις οποίες χρησιμοποιεί κατά τη διαδικασία του αυνανισμού, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση πάνω στις ικανότητές του να ανακτήσει μια χαμένη στύση.

Πόνος στη συνουσία
Όπως αναφέρει η Ψυχολόγος Irving Binik, οι περιπτώσεις πόνου κατά τη διάρκεια της συνουσίας είναι σημαντικός λόγος για να έχει ένα ζευγάρι προβλήματα στο κρεβάτι. «Η βασική αρχή πίσω από την έρευνα του προβλήματος και της θεραπείας του, είναι η αντίληψη του προβλήματος ως μια διαταραχή πόνου και όχι τόσο ως σεξουαλική δυσλειτουργία, ο πόνος δεν αφορά το σεξ, όμως το σεξ είναι επίπονο», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ίδια, τα αίτια του πόνου στο σεξ αφορούν κατά κύριο λόγο μη σεξουαλικές καταστάσεις, όπως κάποιες γυναικολογικές εξετάσεις ή χρήση ταμπόν. Η προσέγγιση του προβλήματος περιλαμβάνει σε πρώτο βαθμό την εξέταση των γεννητικών οργάνων για τυχόν ερεθισμούς και στη συνέχεια τη διερεύνηση του κατά πόσο ο πόνος οφείλεται σε σεξουαλική κακοποίηση, σε ψυχολογικό τραύμα ή σε κάποια συναισθηματική κατάσταση, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Βαρέθηκα το σεξ
Οι μακροχρόνιες σεξουαλικές επαφές με το ίδιο άτομο, κάνουν τη συνουσία- λίγο έως πολύ – προβλέψιμη και αυτό αποτελεί μεγάλο «πλήγμα» για το ζευγάρι, παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική αυτή οικειότητα ενδεχομένως να βολεύει και τους δύο. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά απλή και συνήθως περιλαμβάνει ανανέωση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού (διαφορετικές στάσεις, φαντασιώσεις κτλ.).

Υπάρχει τρίτος άνθρωπος
Καλά το καταλάβατε: ακόμα ένα συνηθισμένο πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι η ύπαρξη ενός «άλλου» ή κάποιας «άλλης» και η ανακάλυψή του γεγονότος από τον έναν σύντροφο. Το αποτέλεσμα; Και οι δύο τους έχουν διαταραχές στη σεξουαλική τους επιθυμία.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη ψυχολόγο Rita DeMaria περιλαμβάνει τον έλεγχο του «ιστορικού» της σχέσης και, πιο συγκεκριμένα, του ιστορικού της σεξουαλικής σχέσης. Έκανε ποτέ το ζευγάρι καλό σεξ; Αν ναι, τότε προκύπτει η ερώτηση γιατί και πώς αυτό άλλαξε; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ο ειδικός εστιάζει στην έλξη, την επιθυμία και τη διέγερση. Συνήθως για τη γυναίκα, το πρόβλημα που οδηγεί σε… παραστράτημα είναι η έλλειψη οργασμού.

Εθισμός στο… σεξ
Ακούγεται σπάνιο, όμως σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mark D. Ackerman οι περιπτώσεις παραπόνων για ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά – γνωστή και ως ‘σεξουαλικός ‘εθισμός - από τον ένα σύντροφο είναι αρκετά συχνές στους πελάτες του.

Η προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει την εξέταση παραγόντων όπως ο ανεπαρκής έλεγχος του στρες, οι συγκρούσεις με την οικογένεια και η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, η θεραπεία περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, την προτροπή για διαχείριση της παρόρμησης και την συμβουλευτική πάνω στη σχέση με τον σύντροφο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες η κατάθλιψη οφείλεται για τον εθισμό, τότε συνταγογραφούνται φάρμακα γνωστά και ως SSRI, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία ελέγχου της συμπεριφοράς.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v