Τι κάνει κάποιον σέξι;

Τι κάνει μια γυναίκα ή έναν άνδρα ελκυστικό στο αντίθετο φύλο και πώς αυτό το «κάτι» εξηγείται με βάση την επιστήμη; Μια συνοπτική ανάλυση των έλξεων.
Τι κάνει κάποιον σέξι;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Συζητήσεις επί συζητήσεων σε παρέες αφορούν το… φλέγον ζήτημα «τι σε τραβάει σε έναν άνδρα ή μια γυναίκα» και περιλαμβάνουν απαντήσεις όπως «το πρόσωπό του/της», «το σώμα του/της» και ο «χαρακτήρας του/της». Όμως, πώς ακριβώς ορίζεται η έλξη προς το αντίθετο φύλο και τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει σέξι και ποθητό έναν άνδρα ή μια γυναίκα;

Σίγουρα ο υποκειμενισμός παίζει εξέχοντα ρόλο στην διαμόρφωση απαντήσεων για το συγκεκριμένο ερώτημα, και ο καθένας μας έχει μια παγιωμένη αντίληψη για το τι θεωρεί «σέξι», όμως αν «σπάσουμε» τις πτυχές της ελκυστικότητας σε μικρά κομμάτια και προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε επιστημονικά, βρίσκουμε άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η επιστήμη της έλξης
Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αποφάσεις για το κατά πόσο κάποιος είναι ή όχι σέξι, εξελίχθηκαν μέσα από τον κύριο σκοπό της εύρεσης ενός «υψηλής ποιότητας» συντρόφου. Τι εννοούμε λέγοντας «υψηλής ποιότητας;» Μην πάει το μυαλό σας μακριά, απλά ρίξτε ένα βλέμμα στο ζωικό βασίλειο για να πάρετε μια γεύση. Πώς είπατε; Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα; Δεν διαφωνούμε, απλά οι διαφορές μας από τα ζώα δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε, τουλάχιστον στο θέμα του ζευγαρώματος.

Σε – πολύ – γενικές γραμμές, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ελκόμαστε από ανθρώπους οι οποίοι θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν το ιδανικό γενετικό ταίρι για εμάς. Αυτούς δηλαδή που είναι περισσότερο «γόνιμοι» ή «καρπεροί», έχουν δυνατά γονίδια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα συμπληρώνει το δικό μας. Εν ολίγοις, ταιριάζοντας (ή ζευγαρώνοντας αν θέλετε) με κάποιον ο οποίος είναι υγιής και έχει καλά γονίδια, εξασφαλίζουμε ότι μπορούμε να περάσουμε αυτά τα γονίδια στα παιδιά μας. Το σώμα και το μυαλό μας λοιπόν, είναι έτσι ρυθμισμένα έτσι ώστε να εντοπίζουν αμέσως συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά;

Δείξε μου το πρόσωπό σου
Στην πρώτη οπτική επαφή, άνδρες και γυναίκες, αναζητούν στο αντίθετο φύλο ένα καθαρό και λείο δέρμα, το οποίο φανερώνει ότι ο… κάτοχός του είναι υγιής. Ή τουλάχιστον αυτό μας υπαγορεύει το ένστικτό μας. Επίσης, τα συμμετρικά πρόσωπα θεωρούνται πιο όμορφα από τα μη συμμετρικά και δείχνουν περισσότερο «νέα» και υγιή, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα για τον σεξουαλικό διμορφισμό.

Το πόσο συμμετρικό ή όχι είναι το πρόσωπό μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί ένδειξη της ποιότητας της γενετικής μας κατασκευής, καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώσαμε.

Οι γυναίκες του δυτικού κόσμου τουλάχιστον, όσον αφορά το πρόσωπο, προτιμούν άνδρες με μεγαλύτερο και εξέχον μέτωπο, «γεμάτα» χείλη, μικρό σαγόνι και στενό πηγούνι, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συνδέονται με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, κάτι που επίσης αποτελεί παράγοντα σεξουαλικής έλξης. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η γωνία μεταξύ των ματιών και του στόματος, το κατά πόσο εξέχουν ή όχι τα ζυγωματικά, αλλά και το μέγεθος του προσώπου. Από την άλλη πλευρά, το ιδανικό γυναικείο πρόσωπο για έναν άνδρα περιλαμβάνει ψηλά ζυγωματικά, μεγάλα μάτια και λεπτό σαγόνι.

Συμπερασματικά, ένα συμμετρικό πρόσωπο εκτός από το γεγονός ότι είναι δείγμα ομορφιάς, διεγείρει το υποσυνείδητό μας, καθώς μαρτυρά καλά γονίδια, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή αναπαραγωγή και τη δημιουργία όμορφων απογόνων. Ποιες είναι οι ιδανικές αναλογίες; Σύμφωνα με μελέτη του 2010 ένα ανδρικό ή γυναικείο πρόσωπο είναι ελκυστικό όταν η απόσταση ανάμεσα στα χείλια και τα μάτια είναι περίπου στο 36% του συνολικού του μήκους. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική και για τα δύο φύλα είναι η καθαρότητα των ματιών, αφού σύμφωνα με έρευνες τα κόκκινα ή υγρά μάτια θεωρούνται «λυπηρά» και «μη ελκυστικά».

Το κορμί σου το φιδίσιο
Η συμμετρία που αναφέραμε προηγουμένως, επανέρχεται και όσον αφορά τη μορφή ενός ελκυστικού σώματος. Οι άνδρες δείχνουν να προτιμούν αναλογία μέσης γοφών 7 προς 10, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος. Το άνοιγμα των γοφών, όπως επίσης και το μέγεθος του στήθους είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τη γονιμότητα, τον τοκετό και το θήλασμα του παιδιού, επομένως και εδώ παρατηρούμε μια σαφή αναφορά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Από την άλλη πλευρά, η ιδανική αναλογία μέσης-γοφών για τους άνδρες είναι 9 προς 10. Επίσης, η νεανική και fit εμφάνιση είναι ιδιαίτερα ελκυστική και για τα δύο φύλα, αφού η γονιμότητα μειώνεται όσο γερνάμε. Μιλώντας και πάλι με βάση τη θεωρία της εξέλιξης, κανείς δεν θα ήθελε να ζευγαρώσει με κάποιον ο οποίος δεν θα μπορούσε να… κουβαλήσει το παιδί του/της.

Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν εδώ την έρευνα, το ιδανικό ποσοστό λίπους για έναν άνδρα έτσι ώστε να είναι αρεστός στον μέσο γυναικείο πληθυσμό είναι το 12%. Αν αναρωτιέστε γιατί, τότε η έρευνα εξηγεί ότι το ποσοστό σωματικού λίπους φαίνεται να είναι ένας σημαντικός δείκτης για το κατά πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Στο γυναικείο φύλο τώρα, ένας Δείκτης Μάζας Σώματος της τάξης του 20 φαίνεται να αποτελεί την ιδανική αναλογία ύψους/βάρους για να είναι ελκυστική μια γυναίκα.

Ολοκληρώνοντας με τα σωματικά χαρακτηριστικά που έλκουν το αντίθετο φύλο, οι άνδρες θεωρούνται κατά κύριο λόγο ελκυστικοί αν είναι πιο «ανοιχτοί» στους ώμους και «στενοί» στη μέση – το κλασικό και… αγαπημένο σχήμα “V” δηλαδή.

Καλά το μυρίστηκες
Ακόμα ένας παράγοντας για να θεωρήσουμε κάποιον ελκυστικό ή όχι είναι η μυρωδιά του. Αν και οι άνθρωποι δεν έχουν φερορμόνες – οι χημικές ενώσεις που βοηθούν τα ζώα να βρουν σύντροφο- παρ’ όλα αυτά η μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μας έλκει κάποιος ή όχι.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν κατά καιρούς δείξει ότι μπορούμε να βρούμε εκείνον/εκείνη που «ταιριάζει» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα – και άρα είναι πιο πιθανό να μας φέρει ένα υγιές παιδί – κρίνοντας από τη μυρωδιά του/της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι γυναίκες που βρίσκονται σε ωορρηξία, έχουν πολλές πιθανότητες να χαρακτηρίσουν την μυρωδιά ενός «ισχυρού» άνδρα ως σέξι, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα σωματικός μηχανισμός ο οποίος τις κατευθύνει σε δείκτες «καλών» γονιδίων. Οι απόγονοι δηλαδή, των ζευγαριών αυτών έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν καλύτερα γονίδια.

Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που μυρίζουν βανίλια, λεβάντα ή κανέλλα, μιας και αυτά τα αρώματα προκαλούν το ανδρικό φύλο και διεγείρουν τη φαντασία του.

Μα πάνω απ’ όλα θέλω να με θέλεις εσύ
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να γίνουμε περισσότερο αρεστοί και σέξι στο αντίθετο φύλο; Η πιο απλή απάντηση για τις γυναίκες είναι να τονίσουν τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί στο ότι για να είναι ελκυστική μια γυναίκα για έναν άνδρα θα πρέπει να δώσει βάση στη θηλυκότητα της. Να ντύνεται δηλαδή, όσο πιο «γυναικεία» γίνεται και να φορά μακιγιάζ για να τονίζει τα θηλυκά στοιχεία του προσώπου της. Σας ακούγεται σεξιστικό; Ενδεχομένως να είναι. Επίσης, η επιστήμη μας λέει ότι το χαμόγελο και η επαφή με τα μάτια κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ελκυστικούς και στα δύο φύλα.

Όσο για τους άνδρες, αν ψάχνουν για μια σταθερή σχέση, ισχύει το αντίθετο απ’, ό,τι για τις γυναίκες. Θα πρέπει δηλαδή να μειώσουν την διαφορά μεταξύ των δύο φύλων τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά και να δώσουν έμφαση σε τομείς όπως η αγάπη και η φροντίδα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v