Θέλω λίγο χρόνο: Το «διάλειμμα» στις σχέσεις

Τι επιτρέπεται και τι όχι όταν είστε… on a break; Χρειάζονται όντως οι σχέσεις διαλείμματα; Απαντήσεις σε περίπλοκες ερωτήσεις.
Θέλω λίγο χρόνο: Το «διάλειμμα» στις σχέσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Δέκα χρόνια από τότε που τελείωσαν τα Φιλαράκια, η ατάκα “we were on a break” εξακολουθεί να κάνει καθημερινά τον γύρο του κόσμου και να διχάζει τις παρέες (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και τα ζευγάρια που καλούνται να απαντήσουν στο δύσκολο δίλημμα αν θα τα ξαναβρούν ή όχι (στη χειρότερη). Τι επιτρέπεται και τι όχι στο «διάλειμμα» της σχέσης, εκείνη την γκρίζα περίοδο ανάμεσα σε έναν περίπου χωρισμό και μια επανασύνδεση; Και επίσης, ποιος ο λόγος να υπάρχουν διαλείμματα στις σχέσεις; Και σε τι μπορούν να χρησιμεύσουν;

Να το κάνω, γιατρέ μου;

Οι υπέρμαχοι του ρομαντισμού που ζουν ανάμεσά μας θα σας πουν ότι δεν είναι αγάπη αυτή που χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει, ότι οι σχέσεις δεν έχουν on και off, ότι πρέπει να παλεύεις για αυτές και όχι να το βάζεις στα πόδια με την πρώτη δυσκολία, και άλλα τέτοια ρομαντικά και όμορφα. Επειδή όμως πίσω στον πραγματικό κόσμο ο ρομαντισμός απειλείται από διάφορες πραγματικές καταστάσεις που μπορεί να λέγονται ρουτίνα, καθημερινά προβλήματα, ψυχολογικές μεταπτώσεις εξαιτίας ή και όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ή απλώς πειρασμοί λόγω υπερπροσφοράς (μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε) μπορούμε να σας πούμε ότι αντικειμενικά μπορεί σε κάποιο σημείο της σχέσης να χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα. Κι αυτό το διάλειμμα μπορεί να σας βγει και σε καλό. Αρκεί να το έχετε σκεφτεί πολύ καλά, και να έχετε λάβει υπ’ όψιν τα παρακάτω:

- Το διάλειμμα δεν ακολουθείται απαραίτητα από επανασύνδεση. Το ότι κανείς από τους δύο δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «χωρίζουμε», αλλά είπατε κάτι του τύπου «ίσως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα» δε σημαίνει ότι δεν χωρίσατε. Κάθε χωρισμός μπορεί να καταλήξει σε επανασύνδεση, όμως αυτό δεν το εγγυάται κανείς. Αν το ενδεχόμενο να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας μακριά του/ της ισοδυναμεί στο μυαλό σας με αυτοκτονία, καλύτερα να έχετε δοκιμάσει και εξαντλήσει όλες τις άλλες, λιγότερο επώδυνες και λιγότερο επικίνδυνες λύσεις για να αναζωογονήσετε την σχέση σας (έχουμε μερικές εδώ) πριν το ρισκάρετε.

- Το διάλειμμα γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επειδή η σχέση έχει βαλτώσει, επειδή κάποιος από τους δύο έχει βαρεθεί/ κουραστεί/ αρχίσει να αναρωτιέται μήπως η ζωή του θα ήταν καλύτερη στη συσκευασία του ενός. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για να κοιμηθείτε ένα βράδυ με την καινούρια σέξι συμμαθήτρια από το σεμινάριο ιστιοπλοΐας χωρίς να έχετε τύψεις ότι απατήσατε την σύντροφό σας, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Γιατί…

- …Η απιστία που διαπράττεται κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, στο μυαλό πολλών γυναικών παραμένει απιστία –η Rachel από τα Φιλαράκια ήταν η πρώτη διδάξασα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι όντως απιστία (οι γνώμες διίστανται). Εκτός εάν δεν είχατε κανέναν άλλο λόγο να «κάνετε ένα διάλειμμα» πέρα από την σέξι ιστιοπλόο. Μπερδευτήκατε; Να το πούμε απλά. Σενάριο πρώτο: Βρίσκεστε σε διάλειμμα από την σχέση σας, πίνετε «για να σκεφτείτε» σε κάποιο σκοτεινό μπαρ, διηγείστε με μισομεθυσμένα λόγια τον πόνο σας στον μπάρμαν ή τη μπαργούμαν κι εκείνος/η επειδή είναι συμπονετικός άνθρωπος αναλαμβάνει να σας παρηγορήσει σπίτι του όταν κλείσει το μαγαζί. Αυτό μπορεί, στο μυαλό του πρώην συντρόφου σας, να ισοδυναμεί ή να μην ισοδυναμεί με απιστία. Σενάριο δεύτερο: Γνωρίζετε στο σεμινάριο ιστιοπλοΐας μια σέξι συμμαθήτρια που σας έχει πάρει τα μυαλά, την σκέφτεστε από το πρωί ως το βράδυ και τελικά ζητάτε από την σύντροφό σας «να κάνετε ένα διάλειμμα για να σκεφτείτε τη σχέση σας» (σε ελεύθερη μετάφραση, για να κοιμηθείτε με την σέξι συμμαθήτρια χωρίς τύψεις). Αυτό είναι σαφής απιστία.

- Όπως ισχύει σε όλες τις σχέσεις, εντός και εκτός διαλειμμάτων, το αν ομολογείς την απιστία είναι ένα μεγάλο θέμα (που το έχουμε συζητήσει διεξοδικά εδώ) και το οποίο εξαρτάται πρωτίστως από τον χαρακτήρα και τα πιστεύω τα δικά σου και του/ της συντρόφου σου και δευτερευόντως από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το να εξομολογηθείς ένα one night stand από το οποίο δεν θυμάσαι, ή δεν έμαθες ποτέ, ούτε το όνομα του παρτενέρ σου, πιθανότατα δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν άλλο σκοπό πέραν του να στεναχωρήσει τον σύντροφό σου –κι αν το θέλεις αυτό, περνάμε σε άλλες (σαδιστικές) προεκτάσεις της σχέσης που χρήζουν επιστημονικού χειρισμού. Πριν βιαστείς να χαρείς για τις άπειρες πιθανότητες one night stand που ανοίγονται μπροστά σου και τις οποίες έχεις το δικαίωμα να μην ανακοινώσεις, θυμήσου ότι το ίδιο ισχύει και για τον/την σύντροφό σου. Προχωράς στο διάλειμμα μόνο αν είσαι εντελώς συνειδητοποιημένα βέβαιος ότι δεν έχεις πρόβλημα ούτε με τα one night stands του/της, ούτε με το ενδεχόμενο να μην τα πληροφορηθείς ποτέ.

- Τα διαλείμματα μπορούν όντως να κάνουν καλό στις σχέσεις. Πολλές φορές, μέσα στη δίνη της καθημερινότητας ή στη μονοτονία της ρουτίνας, ξεχνάμε γιατί ερωτευτήκαμε ή γιατί θέλουμε στη ζωή μας τον άλλο. Το διάστημα που θα σου λείψει είναι μια καλή ευκαιρία να το θυμηθείς, αλλά και να απομακρυνθείς από τα προβλήματα που είχατε, να τα κοιτάξεις από μακριά και να αποφασίσεις αν αξίζει και μπορείς να μπεις στον κόπο να τα λύσεις. Βέβαια, εσύ μπορεί να ξεκινάς το διάλειμμά σου με τις αγνότερες των προθέσεων, αλλά το σύμπαν να έχει για σένα άλλα σχέδια, και να σου ρίξει στο δρόμο έναν καινούριο έρωτα ή τη δουλειά των ονείρων σου στη Λατινική Αμερική, ή και όλα αυτά τα πράγματα που πιθανότατα θα προσπερνούσες χωρίς να τα παρατηρήσεις τότε που είχες σχέση. Πράγμα που μας φέρνει πίσω στην πρώτη παράγραφο, και την φιλική υπενθύμιση ότι το διάλειμμα δεν συνεπάγεται πάντα επανασύνδεση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v