ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

«Προχωρημένες» θρησκείες: Κι όμως, υπάρχουν

Υπάρχει θρησκεία που υποστηρίζει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Υπάρχει ακόμα και θρησκεία που δεν έχει αντίρρηση να μην πιστεύεις σε κανέναν θεό. Ναι, αλήθεια.

«Προχωρημένες» θρησκείες: Κι όμως, υπάρχουν

της Ηρώς Κουνάδη

Αν έπρεπε να μαντέψετε, τι θα λέγατε: Υπάρχει ή δεν υπάρχει εκκλησία που να υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου; Που δεν έχει αντιρρήσεις ενάντια στα διαζύγια; Που θεωρεί την έκτρωση δικαίωμα μιας γυναίκας; Που δεν την πειράζει να μην πιστεύεις στον θεό της; Που δεν έχει καν θεό; Πώς είπατε; Όχι; Θα σας εκπλήξουμε.

Επισκοπική Εκκλησία

Αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια πιστούς στις ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης πατριαρχεία στην Καραϊβική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Ταϊβάν, τη Μικρονησία και την Ευρώπη. Ιδρύθηκε αμέσως μετά την Αμερικανική Επανάσταση, αποσχιζόμενη από την Εκκλησία της Αγγλίας, της οποίας οι κληρικοί ήταν υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στη βρετανική μοναρχία, ως ανώτατο άρχοντα της Εκκλησίας. Έγινε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πρώτη αγγλικανική εκκλησία εκτός βρετανικού εδάφους.

Η Επισκοπική Εκκλησία διακηρύσσει την απόλυτη ισότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Έχει από το 1976 γυναίκες ιερείς και επισκόπους, και από το 2003 ομοφυλόφιλους άνδρες επισκόπους –παρά τις αντιρρήσεις της «μαμάς» Αγγλικανικής Εκκλησίας επί του θέματος. Τελεί γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, είναι ανεκτική απέναντι στο θέμα των προγαμιαίων σχέσεων, διακηρύσσει ως σοβαρή αμαρτία τον ρατσισμό και υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα κάθε γυναίκας και κάθε οικογένειας στην αντισύλληψη και τον έλεγχο των γεννήσεων. Όσον αφορά την έκτρωση, μία επίσκοπος δήλωσε πριν λίγο καιρό στην Huffington Post ότι «υιοθετούμε μια πολύ ευέλικτη προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι, αν και από άποψη ηθικής είναι τραγωδία, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να αρνείται την διαθεσιμότητά της». Περισσότερα για την Επισκοπική Εκκλησία έχει η Wikipedia, εδώ.

Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων

Θα παίρνατε όρκο ότι την ακούτε πρώτη φορά; Κι όμως, την ξέρετε, απλώς με άλλο όνομα: Είναι οι Κουακέροι, η προτεσταντική εκκλησία που ιδρύθηκε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα Τζορτζ Φοξ. Θεμελιώδεις αρχές της εκκλησίας είναι η ισότητα των φύλων, το δικαίωμα των γυναικών να χειροτονούνται ιερείς και επίσκοποι, η αντίθεσή τους στην θανατική ποινή και η ισχυρή πίστη στην ειρήνη. Αυτή η τελευταία τους έχει χαρίσει τον λίγο οξύμωρο τίτλο των «φανατικών ειρηνιστών»: οι Κουακέροι είναι υποχρεωμένοι από την θρησκεία να αρνηθούν την στράτευση, ακόμα και αν αυτή γίνεται για αμυντικούς λόγους.

Αν και οι απόψεις διίστανται εντός των κύκλων τους, πολλές από τις εκκλησίες των Κουακέρων έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, τους οποίους μάλιστα τελούν συχνά χωρίς την έγκριση της πολιτείας τους. Από την άλλη, η Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων δεν είναι τόσο προχωρημένη ώστε να μην υποστηρίζει την αποχή από το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά και να μην είναι τουλάχιστον σκεπτική απέναντι στα διαζύγια. 

Περισσότερα για τους Κουακέρους έχει η Wikipedia, εδώ (και λίγα ακόμα η ελληνική της έκδοση, εδώ).

Οικουμενισμός

Υπάρχει τέτοια θρησκεία; Θα ρωτήσετε. Υπάρχει –και ναι, αυτήν πιθανότατα δεν την έχετε ξανακούσει, ούτε με αυτό ούτε με κανένα άλλο όνομα. Με βασικό της αξίωμα το «πίστευε ό,τι θέλεις, μόνο μη διεκδικείς την αποκλειστικότητα της αλήθειας και του δρόμου της σωτηρίας», είναι μία από τις πιο ανεκτικές θρησκείες που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Συνδυάζει στοιχεία από τον ουμανισμό, τον χριστιανισμό, τον ινδουισμό, τον βουδισμό, τον ιουδαϊσμό (που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει επίσης πολλά παρακλάδια που υποστηρίζουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου –πιστεύατε το αντίθετο, έτσι δεν είναι;) ακόμα και τον αγνωστικισμό και την αθεΐα.

Ως θρησκεία, ο Οικουμενισμός δεν πρεσβεύει μία συγκεκριμένη θεότητα. Για την ακρίβεια, πολλοί οικουμενιστές είναι μονοθεϊστές (πιστεύουν στον ίδιο θεό των τριών μεγάλων θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ) άλλοι είναι πολυθεϊστές και άλλοι είναι –κι εδώ είναι το καλύτερο– αγνωστικιστές ή άθεοι. Πιστεύουν ότι αυτό που τους ενώνει ως θρησκευτική κοινότητα δεν είναι μια θεϊκή οντότητα, αλλά αφενός η αναζήτηση της πνευματικής καλλιέργειας και αφετέρου η πίστη στη δύναμη και την ιερότητα ενός "συμβολαίου" που βασίζεται στην άνευ όρων αγάπη. Ακριβώς για να υπογραμμίσει αυτό το «άνευ όρων», ο Οικουμενισμός έγινε τον Ιούνιο του 1984 η πρώτη ευρέως αναγνωρισμένη θρησκεία που τελεί γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Περισσότερα για τον Οικουμενισμό έχει η Wikipedia, εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2