9 λάθη που… σκοτώνουν μια σχέση

Συγκεντρώνουμε τα μεγαλύτερα «faux pas» και τα λάθη που μπορούν να βλάψουν την σχέση σας, προς γνώση και συμμόρφωση.
9 λάθη που… σκοτώνουν μια σχέση
Σκεφτείτε όλες τις παλαιότερες σχέσεις σας και τον λόγο που καθεμία από αυτές τελείωσε ή που δεν περνούσατε καλά σε αυτή. Θα διαπιστώσετε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, το ρομάντζο τέλειωσε και τα σύννεφα εμφανίστηκαν όταν κάποιος από τους δύο ή και οι δύο περιπέσατε σε κάποιο από τα παρακάτω «παραπτώματα». Τα οποία και σας παραθέτουμε… προς γνώση, συμμόρφωση και πρόληψη ενός δραματικού χωρισμού.

*Η απιστία
Στην περίπτωση του κλασικού «κέρατου» υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν τα ζευγάρια των ελεύθερων σχέσεων ή αυτά που έχουν την κοινή πεποίθηση πως «άλλο σχέση και άλλο σεξ» ή πως «όσο δεν το μαθαίνει ο άλλος, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις». Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως, που εδώ που τα λέμε είναι και ο κανόνας, συνήθως αυτός που ανακαλύπτει την απιστία είναι και από αυτούς που… δεν την σηκώνουν και νιώθουν την σχέση τους να τραυματίζεται ανεπανόρθωτα. Το αν η απιστία συγχωρείται, από την άλλη, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που έχουμε συζητήσει και παλαιότερα εδώ και εδώ

*Η έλλειψη επικοινωνίας
Καλά τα λουλουδάκια, οι καρδούλες και τα ρομαντικά μηνύματα της πρώτης περιόδου μιας σχέσης, αλλά αν τελικά οι δύο εμπλεκόμενοι αφήσουν αμέσως μετά να μπει ανάμεσά τους η ρουτίνα και απλώς συνυπάρχουν και κάνουν σεξ, χωρίς να επικοινωνούν πραγματικά, τότε πιθανότατα η σχέση είναι καταδικασμένη. Είτε να τελειώσει, είτε να συνεχιστεί – και ίσως το τελευταίο να είναι χειρότερο για τον καθέναν από αυτούς.

*Δεν ακούτε ο ένας τον άλλον
Όταν προηγουμένως μιλούσαμε για επικοινωνία, τονίσαμε το «ουσιαστική». Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, αξίζει να τονίσουμε έναν επιμέρους παράγοντα της διαπροσωπικής επαφής ενός ζευγαριού, στον οποίο υστερούν πολλά ζευγάρια: Ο καθένας θέλει να μιλάει, αλλά όχι να ακούει. Θέλει να εκτονωθεί λέγοντας τα προβλήματα της ημέρας του στον άλλον, αλλά όχι και να ακούσει του άλλου. Μιλά στο πρώτο πρόσωπο, αλλά ξεχνά να ρωτήσει και το δεύτερο. Το αποτέλεσμα; Κάποια στιγμή αυτό το… β’ πρόσωπο δεν θέλει να είναι πλέον κομπάρσος στην σχέση και σφυρίζει τη λήξη.

*Ξεχνάτε να μην είστε μόνο ζευγάρι
Υπάρχουν τα ζευγάρια που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά άτομα, με αυτόνομες προσωπικότητες, δικές τους παρέες και συνήθειες ο καθένας. Και υπάρχουν και εκείνα που από ένα σημείο και μετά νοούνται ως… ενιαίο σύνολο. Είναι αυτοί που αποκαλούμε σαν ένα όνομα (π.χ. «θα έρθει ο-Αντρέας-και-η-Ντίνα»), αυτοί που πάντα πρέπει να δώσουν αναφορά στον άλλον για το τι κάνουν, αυτοί που δημιουργούν κοινό προφίλ στο Facebook και που ξεχνούν πέρα από ζευγάρι να είναι και φίλοι – μεταξύ τους και με τις παρέες τους. Το χειρότερο στην δεύτερη περίπτωση είναι πως, εφόσον τελειώσει η σχέση, νιώθουν ακόμη πιο μόνοι, αφού έχουν δημιουργήσει μιας μορφής απόσταση από τις υπόλοιπες παρέες τους.

*Η ζήλια
Κάποιοι την ανέχονται και τους κολακεύει. Κάποιοι δεν την αντέχουν. Αν ανήκετε στους ζηλιάρηδες, φροντίστε να διαπιστώσετε εξ αρχής σε ποιον από τους δύο τύπους ανήκει ο/η σύντροφός σας. Αν ανήκει στον δεύτερο, αυτόν που δεν σηκώνει καβγάδες για ένα χτύπημα τηλεφώνου ή μουρμούρα γιατί άργησε μισή ώρα – και επομένως, στα μάτια σας, έχει ήδη κάνει παράλληλη σχέση και δύο παιδιά – θα πρέπει να ξανασκεφτείτε κατά πόσο μπορείτε και οι δύο να αντέξετε σε αυτή τη σχέση. Ή να κάνετε λίγη δουλειά με τον εαυτό σας – ξεκινώντας με την μελέτη αυτού του δημοσιεύματος του In2life για τις αιτίες της ζήλιας

*Ο έλεγχος
«Πού ήσουν τέτοια ώρα;», «με ποιον είχες βγει;», «εγώ δεν τον ξέρω αυτόν τον φίλο σου;», «ποια παρέα σε έκανε tag στο Facebook;», ερωτήσεις που συνοδεύονται πάντα με έναν επιτηδευμένα αδιάφορο αλλά ελαφρώς επικριτικό τόνο που θυμίζει «μαμά», είναι τα κόκκινα πανιά που μπορούν να προκαλέσουν από μίνι καβγάδες μέχρι μεγαλύτερες κρίσεις σε μια σχέση, αν ο «δέκτης» του ελέγχου συσσωρεύει το συναίσθημα της καταπίεσης για πολύ καιρό. Ειδική μνεία αξίζει εδώ η σαφής ρητή εντολή: «Ου ψάξεις το κινητό ή τον υπολογιστή του συντρόφου σου». Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.

*Η ασφυξία
Είστε ακόμη στο πρώτο δίμηνο της σχέσης σας και ήδη μιλάτε στον/στην σύντροφό σας για γνωριμία με τους δικούς σας, για συγκατοίκηση, για λευκά φορέματα με τούλια και σκαλιά έξω από τρίκλιτο αρχιτεκτόνημα με τρούλο; Ίσως δεν έχει άδικο να νιώσει μια μικρή έως μεγάλη ασφυξία. Οι σχέσεις θέλουν… ρέγουλα για να μπορέσουν να «δέσουν» τα συστατικά τους και να «σιγοψηθεί» η συνταγή. Διαφορετικά… στους 250 βαθμούς και με το γκριλ αναμμένο, το κέικ δεν φουσκώνει απλώς, καίγεται.

*Τα σχόλια που «πονάνε»
Συνήθως όταν δεν είμαστε καλά ή όταν έχουμε καβγαδίσει με τον/την σύντροφό μας, έχουμε την φαεινή ιδέα να ξεστομίσουμε πράγματα που κρατούσαμε μέσα μας εναντίον του/της. Όχι πως δεν είναι καλή ιδέα να εξωτερικεύουμε όσα μας απασχολούν, απλώς σε μια τέτοια χρονική στιγμή έντασης, σχεδόν πάντα επιλέγουμε τα λάθος λόγια να χρησιμοποιήσουμε, μόνο και μόνο για να πληγώσουμε τον άλλον. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να εκτοξεύσετε ανάλογη «κατηγορία» στο άλλο σας μισό, σκεφτείτε αν θα λέγατε το ίδιο πράγμα σε στιγμή που δεν είστε εν βρασμώ ψυχής.

*Η ένταση που δεν εκτονώνεται
Εδώ έχουμε… το άλλο άκρο. Είναι η περίπτωση που και πάλι καβγαδίζετε, αλλά όχι απλώς δεν εκτοξεύετε κατηγορίες, αλλά «κουκουλώνετε» το πρόβλημα που σηματοδοτεί ο καβγάς και συσσωρεύετε μέσα σας παράπονα και τριβές που καταλήγουν να σας «τρώνε». Με άλλα λόγια, όποτε προκύπτει ένα πρόβλημα ή ένα συννεφάκι στη σχέση σας, φροντίστε να το συζητάτε ψύχραιμα και άμεσα με τον/την σύντροφό σας για να μην εξελιχθεί σε μπόρα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v