ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Το κουτσομπολιό κάνει καλό στην… κοινωνία

Το κουτσομπολιό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ενθαρρύνει την συνεργασία.

Το κουτσομπολιό κάνει καλό στην… κοινωνία

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το κουτσομπολιό είναι «κακή» συνήθεια και θα πρέπει να αποφεύγεται, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με φήμες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Το κουτσομπολιό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν αρκετά από τα φαινόμενα βίας, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να αποτρέψει την "εκμετάλλευση καλών ανθρώπων".

Ο Δρ. Μάιου Φάινμπερκ, ερευνητής του Στάνφορντ, λέει χαρακτηριστικά: «Οι ομάδες που επιτρέπουν στα μέλη τους να κουτσομπολεύουν, διατηρούν την υγιή τους συνεργασία και αποτρέπουν τον εγωισμό σε σχέση με εκείνες που δεν το επιτρέπουν. Μάλιστα οι ομάδες τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα όταν μπορούν να κουτσομπολεύουν και να διώχνουν τα αναξιόπιστα μέλη τους».

Ο ίδιος προσθέτει: «Αν και μπορεί να υπάρξει κατάχρηση και στις 2 αυτές συμπεριφορές, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτές εξυπηρετούν πολύ σημαντικές λειτουργίες για τις ομάδες και την κοινωνία».

Οι ερευνητές χώρισαν 216 συμμετέχοντες σε ομάδες και τους ζήτησαν να παίξουν ένα παιχνίδι, το οποίο περιλάμβανε την λήψη οικονομικών αποφάσεων οι οποίες θα ωφελούσαν τις ομάδες. Πριν προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο με μια νέα ομάδα, όσοι συμμετείχαν μπορούσαν να κουτσομπολέψουν τα προηγούμενα μέλη.

Τα μελλοντικά μέλη της ομάδας, μπορούσαν τότε να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες έτσι ώστε να αποκλείσουν ή να περιθωριοποιήσουν τον «ύποπτο» πριν πάρουν τις επόμενες οικονομικές αποφάσεις.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έμαθαν για την συμπεριφορά των άλλων μέσω του κουτσομπολιού, χρησιμοποίησαν την πληροφορία για να συμμαχήσουν με όσους θεωρούσαν συνεργατικούς.

Ν.Γ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2