Ποια ψέματα λέμε περισσότερο σε μια σχέση;

Ποια είναι τα συχνότερα ψέματα που λέμε ο ένας στον άλλον σε μια σχέση; Τα στοιχεία μιλάνε και εμείς τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
Ποια ψέματα λέμε περισσότερο σε μια σχέση;
Πριν προλάβετε να πείτε το υπέρτατο ψέμα, ότι δηλαδή «εγώ δεν λέω ψέματα στη σχέση μου», ρίξτε μια ματιά στις στατιστικές. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.000 ενήλικες και των δύο φύλων και μπορείτε να τη δείτε δημοσιευμένη εδώ έδειξε πως ο μέσος άνδρας λέει κατά μέσο όρο τρία ψέματα ημερησίως στη σύντροφό του, ενώ η μέση γυναίκα με τη σειρά της «ξεφουρνίζει» περίπου δύο ψέματα τη μέρα.

Μάλιστα, οι άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, νιώθουν λιγότερες ενοχές για τα ψέματά τους, ενώ το 82% των γυναικών δείχνει να έχει… συνείδηση που δεν τις αφήνει να ησυχάσουν. Από την άλλη, το 75% όλων των συμμετεχόντων θεώρησαν πως τα ψέματά τους ήταν «αθώα», ήτοι αναγκαία για να μην στεναχωρήσουν τον/την σύντροφό τους.

«Λευκά» ή… κατράμι, τα συνηθέστερα ψέματα που ακούγονται εκατέρωθεν σε μία σχέση είναι τα ακόλουθα:

*Τα ψέματα των ανδρών

-Δεν ήπια πολύ
Ελάχιστη σημασία έχει το ότι η μυρωδιά του ουίσκι υπερκαλύπτει το ακριβό του άρωμα ή που η μπυροκοιλιά μέρα με τη μέρα συναγωνίζεται αυτή μίας εγκύου στον έκτο μήνα. Ο μέσος άνδρας φροντίζει να μην «ανησυχήσει» την σύντροφό του ή απλώς να αποφύγει το κατσάδιασμα για άλλη μια νύχτα που βγήκε με τους κολλητούς του και έγιναν λιώμα.

-Δεν έχω τίποτα, είμαι μια χαρά
Θα περίμενε κανείς αυτό το ψέμα να είναι γυναικείο προνόμιο, αλλά όπως αποδεικνύεται, και οι άνδρες κρύβουν τα συναισθήματά τους και την ενόχλησή τους όταν «στριμώχνονται». Ή απλώς, θέλουν να αποφύγουν μακροσκελείς συζητήσεις για το «πού πηγαίνει η σχέση και γιατί δεν είμαστε όπως παλιά».

-Δεν είχα σήμα
Αυτό σημαίνει ότι είχε κλείσει το κινητό του. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το έκλεισε για να αποφύγει τα τηλεφωνήματα, κυρίως της συντρόφου του. Που, τέλος, σημαίνει, πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ψέμα «Συγγνώμη, δεν είδα την κλήση σου».

-Δεν ήταν πολύ ακριβό
Αν χρησιμοποιείται για δώρο που έχει πάρει για την σύντροφό του και θέλει απλώς να μην την κάνει να νιώσει άσχημα που καταξοδεύτηκε για χάρη της –που ασφαλώς και δεν θα νιώσει άσχημα- έχει καλώς. Αν πάλι πρόκειται για αγορά ενός gadget για τον ίδιο ή μιας κονσόλας για παιχνίδι, εννοείται πως το ψέμα είναι στάχτη στα μάτια για να μην ακούσει τα εξ αμάξης.

-«Είμαι στον δρόμο» ή «Έχω μπλέξει στην κίνηση»
Δεν έχει μπλέξει στον δρόμο και δεν είχε καθόλου κίνηση. Πιθανότατα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη για το ραντεβού ή για το σπίτι, όπου κάποια τον περιμένει μέσα στα νεύρα και τις υποψίες.

-Όχι, δεν φαίνεσαι χοντρή με αυτό το ρούχο
Ο ορισμός ίσως του “little white lie” που λένε οι άντρες, κι αυτό γιατί είναι η μοναδική, στα μάτια των γυναικών, σωστή απάντηση. Ακόμη κι αν δεν είναι αληθής, είναι η σωστή. Στο ίδιο πνεύμα, ένας άνδρας θα πει πως «Έχεις χάσει βάρος». Και θα φτιάξει την ημέρα της συντρόφου του, γι’ αυτό και του δίδεται άφεση αμαρτιών για την ψευδορκία του.

-Είναι αυτό που ήθελα πάντα
Εντάξει, λίγη υπερβολή χρειάζεται πάντα για να διατηρηθεί ο ενθουσιασμός σε μία σχέση. Γι’ αυτό και αυτό το ψεματάκι δικαιολογείται απόλυτα.

*Τα ψέματα των γυναικών

Αναμενόμενο ή μη, οι γυναίκες λένε πάνω-κάτω τα ίδια ψέματα με τους άνδρες. Στην λίστα των δέκα πιο συχνά επαναλαμβανόμενων γυναικείων ψεμάτων συναντάμε τα «Δεν έχω τίποτα, είμαι μια χαρά» - που σημαίνει με βεβαιότητα ότι κάτι τρέχει, «Δεν ήταν πολύ ακριβό» και το ανάλογου περιεχομένου «α, αυτό το έχω κάτι χρόνια» για να καλύψουν μια καινούρια αγορά, το «δεν ήπια πολύ» μετά από μια έξοδο με τις φίλες της και το «είναι ό,τι ήθελα πάντα» για να μην κακοκαρδίσουν τον σύντροφό τους. Από την άλλη, υπάρχουν και τα καθαρά γυναικεία ψέματα:

-Δεν ξέρω πού είναι, δεν το άγγιξα
Σπεύδουν να πουν την συγκεκριμένη φράση όταν ο σύντροφός τους ρωτά πού είναι το κινητό του ή ένα προσωπικό του αντικείμενο. Και όταν, μετά από γενική φασίνα, ο άνδρας δεν βρίσκει τα πράγματά του, χωρίς πολλή σκέψη ψεύδονται λέγοντας «Όχι, δεν το πέταξα» (ένατο πιο διαδομένο ψέμα στις τάξεις των γυναικών, σύμφωνα με την έρευνα).

-Έχω πονοκέφαλο
Γνωστή η συνταγή για να αποφευχθούν οι επί κρεβατιού δραστηριότητες: Πονάει το κεφάλι. Είναι το πέμπτο, σύμφωνα με τα στατιστικά της έρευνας, πιο διαδεδομένο γυναικείο ψέμα, και αυτό σημαίνει πως η απόλυτη γυναικεία δικαιολογία είναι μύθος – με άλλα λόγια, όταν η γυναίκα λέει στο κρεβάτι πως έχει πονοκέφαλο, πιθανότατα δεν έχει.

-Ήταν σε προσφορά
Άλλο ένα ψέμα για να δικαιολογηθεί μία καινούρια αγορά. Το φόρεμα δεν ήταν σε προσφορά, ούτε η τσάντα, ούτε τα δύο ζευγάρια παπούτσια. Μπορεί να ήταν το βραχιολάκι των 2€, αλλά τα υπόλοιπα 200€ σε ψώνια δεν δικαιολογούν τον τίτλο «συμφέρουσα αγορά».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v