Το τάπερ της ελληνίδας μάνας έγινε… ντοκιμαντέρ

Η σχέση της ελληνίδας μάνας και των παιδιών της μέσω του… πατροπαράδοτου τάπερ έγινε ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται την Τετάρτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Το τάπερ της ελληνίδας μάνας έγινε… ντοκιμαντέρ
Πόσοι από εμάς στα φοιτητικά μας χρόνια δεν βρήκαμε στριμωγμένο στη βαλίτσα μας ένα τάπερ με φαγητό της μαμάς, μετά από μια επίσκεψη στο πατρικό μας; Η σχέση της ελληνίδας μάνας με τα παιδιά της… μέσω της κουζίνας της αναβιώνει στις μέρες μας, που δεν είναι οι λίγοι οι νέοι οι οποίοι έχουν «ξενιτευτεί» και το πατροπαράδοτο τάπερ «πάει σύννεφο».

Αυτή την ιδιαίτερη «γαστριμαργική» σχέση της ελληνικής οικογένειας κατέγραψε η κινηματογραφίστρια Μαριάννα Οικονόμου στο ντοκιμαντέρ της Food For Love, το οποίο προβάλλεται στο CineDoc του Γαλλικού Ινστιτούτου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Το Food For Love ακολουθεί τρεις μαμάδες, δύο από την Αθήνα και μία από το Αγρίνιο, οι οποίες ετοιμάζουν φαγητό και το στέλνουν με τάπερ στα παιδιά τους, που ζουν στην Σκοτία, τη Ρουμανία και τα Γιάννενα αντίστοιχα. Η ταινία προβλήθηκε την περασμένη χρονιά στο ολοήμερο αφιέρωμα στην Ελλάδα που πραγματοποίησε το γαλλογερμανικό κανάλι Arte και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

«Απορούν οι ξένοι, πώς είναι δυνατόν οι Ελληνίδες μαμάδες ακόμα να αντιμετωπίζουν μ' αυτό τον τρόπο τα παιδιά τους, σε αυτή την ηλικία. Στην ταινία, προσπαθώ να διεισδύσω στη ψυχολογία αυτής της Ελληνίδας μάνας. Τι σημαίνει το φαγητό στη σχέση με το παιδί της. Ξέρουμε ότι το φαγητό έχει μια συμβολική διάσταση, και στην πραγματικότητα όλη η ελληνική οικογένεια συνδέεται μέσω του φαγητού», δήλωσε σχετικά η σκηνοθέτιδα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η ελληνίδα μάνα είναι σπάνιο είδος, άλλα όχι υπό εξαφάνιση. Αυτό με παρότρυνε να κάνω το ντοκιμαντέρ. Εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι πολύ παραδοσιακό, αλλά το αντίθετο», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι και στη σύγχρονη Ελλάδα το τάπερ είναι συχνό φαινόμενο.

Όσο για τις ίδιες της «πρωταγωνίστριες» του ντοκιμαντέρ; Συνεχίζουν αδιάλειπτα το «έργο» τους, παραγεμίζοντας τάπερ μπροστά στην κάμερα: «Του λέω: σου έχω αγκινάρες, κρέας, μηλόπιτες, σταφίδες. Κι εκείνος αρχίζει και λέει, λέει, λέει, γκρινιάζει. Αλλά μόλις τα δει να δεις χαρά που κάνει», δηλώνει μία από τις μαμάδες στο ντοκιμαντέρ. Δείτε παρακάτω το trailer και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ: 210 3398600) την συνέχεια (Τετάρτη στις 21.30, είσοδος 6€).



Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v