30 εκατομμύρια άνθρωποι στα δεσμά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Δουλείας, μάθετε γιατί το θέμα παραμένει επίκαιρο και ποιες χώρες μαστίζονται ακόμα και σήμερα.
30 εκατομμύρια άνθρωποι στα δεσμά!
Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή ζουν υπό καθεστώς δουλείας. Αυτό είναι το πόρισμα της οργάνωσης WalkFree, η οποία μελετά το πρόβλημα της σύγχρονης δουλείας, ήτοι εργασία υπό άθλιες συνθήκες εργασίας, εξώθηση γυναικών στην πορνεία, εξαναγκασμός παιδιών σε συμμετοχή σε πολέμους ή γάμοι για εξασφάλιση γης.

Κι αν θεωρείτε πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε χώρες μακρινές και υποανάπτυκτές, σας ενημερώνουμε πως η συγκεκριμένη οργάνωση μελέτησε τον πληθυσμό 162 χωρών σε όλο τον πλανήτη και εντόπισε μορφές σύγχρονης δουλείας σε καθεμία από αυτές.

Η Ινδία, για παράδειγμα «πρωτοστατεί», αφού ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δούλων ζει στην συγκεκριμένη χώρα – μάλιστα τα τρία τέταρτα των θυμάτων δουλείας παγκοσμίως βρίσκονται στην Ασία. Η Κίνα σημειώνει την δεύτερη μεγαλύτερη «απόδοση» σε απόλυτο αριθμό δούλων, περίπου τρία εκατομμύρια.

Ωστόσο, την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη καταλαμβάνει η Μαυριτανία, καθώς σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δουλείας σε σχέση με τον πληθυσμό της: Το 4% των κατοίκων της χώρας είναι υπόδουλοι από την ημέρα της γέννησής τους, στην ουσία κληρονομικοί σκλάβοι.



Ακολουθούν η Αϊτή, το Πακιστάν, η Ινδία, το Νεπάλ και η Μολδαβία, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν η Δημοκρατία του Μπενίν, η Ακτή Ελεφαντοστού και οι Γκάμπια και Γκαμπόν. Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο ποσοστό δουλείας καταγράφεται στις εξής χώρες: Ισλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Δανία – ήτοι κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση των κρατών με το μικρότερο ποσοστό "δούλων", αφού σύμφωνα με το WalkFree.org, στα εδάφη της ζουν περίπου 1.400-1.500 σύγχρονοι δούλοι.



Δείτε το σύνολο των στοιχείων στην ιστοσελίδα της οργάνωσης WalkFree

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v