Τα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων επιστρέφουν

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά μοντέλο δήλωσης εσόδων-εξόδων για επιχειρήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή δαπανών ως και 30% στους καταναλωτές.
Τα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων επιστρέφουν
Το πορτογαλικό μοντέλο ηλεκτρονικής δήλωσης αποδείξεων από επιχειρηματίες και καταναλωτές μελετά να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζοντας να επαναφέρει στο «τραπέζι» τα κίνητρα για συλλογή και δήλωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, που θα μπορούν να έχουν επιστροφή χρημάτων ως και 30%.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Τα Νέα μελετά την εφαρμογή του πορτογαλικού συστήματος e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο), το οποίο έχει ήδη αποφέρει στην ιβηρική χώρα αύξηση φορολογικών εσόδων. Αυτό το μοντέλο υποχρεώνει όλους τους επιχειρηματίες να αποστέλλουν το σύνολο των συναλλαγών και εσόδων-εξόδων τους στο υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να δηλώνουν επίσης ηλεκτρονικά τις δικές τους συναλλαγές με επιχειρήσεις και στο τέλος του έτους να παίρνουν επιστροφή μέχρι και του 30% της αξίας των αποδείξεων σε συγκεκριμένους τομείς επαγγελματικών επιχειρήσεων (π.χ. φέτος σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και συνεργεία αυτοκινήτων).

Ήδη το μοντέλο λειτουργεί σε προαιρετικό επίπεδο στην Πορτογαλία, ενώ από 1ης Ιανουαρίου του 2014 θα λειτουργεί υποχρεωτικά για τους επιχειρηματίες. Το ίδιο μοντέλο φέρεται να προκρίνει και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα ανακοινώσει την επαναφορά «φοροκάρτας» ή ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τους φορολογούμενους ώστε να μπορούν να περνούν τις δαπάνες τους. Είναι πιθανό, μάλιστα, τα στοιχεία να μπορούν να μεταβιβαστούν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: Τα Νέα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v