Ένας κερασμένος καφές περιμένει σε δεκάδες μαγαζιά της Αθήνας όσους δεν έχουν τα χρήματα να τον πληρώσουν. Η γέννηση της πρωτοβουλίας και οι διευθύνσεις αλληλεγγύης.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Είναι πρωί και θες οπωσδήποτε καφέ. Βγαίνεις από το σπίτι, πετάγεσαι στο κοντινότερο μαγαζί στον δρόμο για τη δουλειά και παίρνεις έναν ζεστό καπουτσίνο. Εσύ όμως. Γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιος άλλος δύο τετράγωνα πιο πέρα, ίσως και να μην βγει καν από το σπίτι του γιατί δεν έχει δουλειά. Θέλει καφέ, όμως δεν έχει τα χρήματα για να τον πάρει.
Πριν από μερικούς μήνες, μια άκρως σημαντική πρωτοβουλία θέλησε μέσα από την πιο απλή πράξη, το κέρασμα ενός καφέ, να ενισχύσει την αλληλεγγύη στην κοινωνία, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι Σήμερα, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, τα καταφέρνει μέχρι στιγμής περίφημα.
Ο λόγος για το «Ένας καφές σε περιμένει». Μια δράση, ένα κίνημα που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης και η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στα μαγαζιά της Αθήνας. Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια.
«Είχαμε διαβάσει στις αρχές του χρόνου την είδηση από ένα πρακτορείο για αστέγους και το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είναι μια τόσο σεμνή και διακριτική κίνηση. Αφήνεις ένα καφεδάκι για κάποιον που το χρειάζεσαι, όποτε θέλεις αν θέλεις», λέει ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».
«Δεν είναι ο καφές, είναι το γεγονός ότι κινητοποιείται η κοινωνία και αυτό ονειρευόμαστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του, να ξεπεράσει τη ντροπή και να πάει στο καφέ της γειτονιάς να πάρει έναν καφέ που τον περιμένει», προσθέτει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές γειτονιές της πόλης οι πολίτες φτιάχνουν κέικ ή γλυκίσματα και τα πηγαίνουν στα κοντινότερα καφέ για διατεθούν και αυτά στους απόρους.
«Στα πρώτα τέσσερα καφενεία τα οποία συμμετείχαν στην πρωτοβουλία όταν ξεκίνησε τον Ιούλιο πήγαμε εμείς και ανταποκρίθηκαν θετικά. Με το που ‘πήρε μπρος’ η δράση, άρχισαν πλέον να έρχονται και άλλα μαγαζιά από μόνα τους σε εμάς. Υπάρχει αγάπη στον κόσμο και αλληλεγγύη στον απλό άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να το κάνουμε και να το επεκτείνουμε», τονίζει ο κ. Αλεφαντής.
Μέχρι στιγμής, στην πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί σαράντα μαγαζιά από την Αθήνα και ένα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ όμως μας πληροφορεί ο ίδιος σύντομα θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν και εστιατόρια για ένα αντίστοιχο κερασμένο γεύμα. «Είναι πιο δύσκολο, γι’ αυτό πάμε βήμα-βήμα. Πιστεύουμε ότι άμα το θέλουμε, μπορούμε να το καταφέρουμε», καταλήγει.
Ακολουθεί η λίστα με τα καταστήματα της Αθήνας (συν το ένα της Θεσσαλονίκης) που συμμετέχουν στο δίκτυο της πρωτοβουλίας «ένας καφές σε περιμένει».