Έρχονται ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειώσεις στην φορολογία αναμένεται να φέρει η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας.
Έρχονται ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Καλά είναι τα νέα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που αναμένεται να εφαρμοστεί το 2014 και να ελαφρύνει την φορολογική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, το νεότερο σχέδιο του υπουργείου θα μειώσει τον φόρο των ακινήτων μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας, ενώ θα αυξήσει τον αντίστοιχο φόρο για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει 20 συντελεστές, αντί για 33 που προέβλεπε το αρχικό αλλά απορρίφθηκε από την τρόικα, για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.

Φυσικά, ο τελικός φόρος θα προκύψει από ένα σύνολο παραγόντων, που αφορούν το είδος του ακινήτου, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει από τον φόρο τους οικονομικά ασθενέστερους – ήτοι όσους έχουν εισόδημα έως και 7.000€, σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια, αλλά και εταιρίες με μειωμένο κύκλο εργασιών.

Ο φόρος για τα αστικά ακίνητα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένος. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. πρώτου ορόφου σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται πως δεν προβλέπεται ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Διαβάστε περισσότερα παραδείγματα και δείτε τους νέους συντελεστές του ΕΝΦΑ εδώ και μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v