Συγκατοίκηση: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν την τολμήσετε

Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα πιο εξειδικευμένα sites για να βρείτε συγκάτοικο… και να μην τον σκοτώσετε τον πρώτο μήνα.
Συγκατοίκηση: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν την τολμήσετε
της Ηρώς Κουνάδη

Τα θέματα περί συγκατοίκησης κάνουν παραδοσιακά την εμφάνισή τους λίγο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, κι αυτό είναι ένα έθιμο που κρατά από τις εποχές των περιοδικών των 90s: Τότε που δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξεκοκαλίσεις τις αγγελίες για συγκατοίκηση, αν δεν ήσουν 18χρονος πρωτοετής φοιτητής, που είτε πέρασε στην ίδια επαρχιακή σχολή με τον κολλητό του, είτε θέλει απλά να ελαφρύνει τους γονείς του από το budget του ενοικίου –το υπόλοιπο του οποίου θα καταναλώσει σε πίτσες και μπύρες.

Οι εποχές, όμως, δυστυχώς αλλάζουν, και πλέον η συγκατοίκηση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των φοιτητών. Το ενοίκιο που μοιράζεται στα δύο, μαζί με τους λογαριασμούς και τα κοινόχρηστα, δεν ακούγεται καθόλου κακή ιδέα στα αυτιά του μέσου 30αρη, που δουλεύει για τα 400-και-κάτι-ευρώ-τον-μήνα του βασικού μισθού. Και κάπως έτσι… «γινόμαστε Ευρώπη» και ανακαλύπτουμε τις χαρές της συγκατοίκησης, που (όσο και αν δεν το πιστεύετε) δεν είναι μόνο οικονομικές.

Γιατί να συγκατοικήσω;

Πέρα από τους προφανείς οικονομικούς λόγους, που δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, έχετε μερικούς ακόμα:
- Οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται. Και δεν χρειάζεται να είσαι φοιτητής στην πρώτη του χρονιά μακριά από το νοικοκυριό της μαμάς για να εκτιμήσεις την επιλογή του να μην πλένεις τα πιάτα κάθε μέρα.
- Και οι γκαρνταρόμπες μοιράζονται. Ειδικά αν μιλάμε για συγκατοίκηση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, τα ρούχα σου ξαφνικά διπλασιάζονται.
- Έχεις παρέα όποτε θέλεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις τρία διαφορετικά τηλεφωνήματα για να βρεις παρέα για ταινία, ούτε να ανησυχείς ότι θα γυρίσεις σπίτι μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά ή την σχολή και δεν θα έχεις κανέναν να μιλήσεις.
- Το σπίτι… μεγαλώνει. Μένοντας μόνοι, αναγκαστικά συμβιβάζεστε με την επιλογή μιας γκαρσονιέρας, ή ενός δυαριού, των οποίων το ενοίκιο μπορείτε μετά βίας να καλύψετε. Με έναν συγκάτοικο, μένετε μια χαρά σε ένα τριάρι, που εξασφαλίζει από τη μία την ιδιωτικότητα των δύο δωματίων και από την άλλη το σαλόνι για τις παρεΐστικες στιγμές που λέγαμε προηγουμένως.
- Έχεις έναν μόνιμο σύμμαχο. Ειδικά μετά τον πρώτο καιρό, μοιράζεσαι με κάποιον το 100% της καθημερινότητάς σου, κι αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για παράδειγμα σε άβολες καταστάσεις που καταλήγουν σε δηλώσεις του τύπου «μα-εγώ-σπίτι-ήμουν-κι-έβλεπα-τηλεόραση-να-ρώτα-και-τον-συγκάτοικό-μου». Μη μας πιέζετε, δεν θα πούμε περισσότερα.



Πού θα βρω συγκάτοικο;

Το πήρατε απόφαση και τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα; Όχι ακριβώς. Για την ακρίβεια, ίσως πριν από μερικά χρόνια –τότε που δεν σκεφτόταν σοβαρά το θέμα της συγκατοίκησης η μισή Ελλάδα– να δυσκολευόσασταν περισσότερο. Πλέον, οι επιλογές σας δεν εξαντλούνται στον πίνακα ανακοινώσεων των ελληνικών Πανεπιστημίων –που, εδώ που τα λέμε, είναι μια μάλλον άβολη επιλογή για τους άνω των 25– ούτε στον κύκλο των φίλων σας, αν φοβάστε ότι η συγκατοίκηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη φιλία σας (βλέπε παρακάτω τους υπαρκτούς κινδύνους). Ιδού μερικά από τα καλύτερα sites που αναλαμβάνουν να σας βρουν συγκάτοικο:

- Sygkatoikos.com: Απλό στη χρήση του, καλοσχεδιασμένο και δωρεάν, το Sygkatoikos.com είναι χωρισμένο σε κατηγορίες (μόνο φοιτητές/ μόνο εργαζόμενοι κλπ). Οι χρήστες του ανεβάζουν αγγελίες που περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως το αν έχουν συγκατοικήσει ξανά στο παρελθόν και μέχρι πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν για το ενοίκιο. Μπορείτε να ανεβάσετε και την δική σας αγγελία, εύκολα και δωρεάν. 

- Moirazomaste.gr: Στην ίδια λογική, με αγγελίες που ανεβάζουν (δωρεάν) οι χρήστες του, αλλά πολύ αναλυτικότερο, με φωτογραφίες των υποψήφιων συγκατοίκων, και ξεχωριστή κατηγορία για όσους έχουν δωμάτιο διαθέσιμο στο σπίτι που ήδη μένουν, και αναζητούν συγκάτοικο. Διαθέτει, επίσης, και αγγελίες για εξοχικά και επαγγελματικούς χώρους. 

- Getahome.gr: Επιλέγοντας το φίλτρο αναζήτησης «Συγκατοίκηση» και εν συνεχεία την περιοχή στην οποία μένετε ή θέλετε να μείνετε, βρίσκετε τα σπίτια (μπορείτε να επιλέξετε αν θα είναι διαμερίσματα ή μονοκατοικίες κλπ) των οποίων οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ψάχνουν συγκάτοικο. Στα συν, οι αναλυτικές περιγραφές –ενίοτε και φωτογραφίες– που συνοδεύουν κάθε αγγελία, για το σπίτι, τις παροχές, την περιοχή και το ενοίκιο. Μην μπερδευτείτε από το διαφημιστικό παράθυρο που ανοίγει όταν επιλέγετε την εμφάνιση των στοιχείων επικοινωνίας για μια αγγελία που σας ενδιαφέρει –απλώς το κλείνετε, και όταν επιστρέψετε στην σελίδα που βρισκόσασταν, τα στοιχεία έχουν εμφανιστεί. 

- Place4U.gr: Ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με το περίπλοκο interface του, το Place4U.gr όμως φιλοξενεί αρκετές αγγελίες για συγκατοίκηση –όπως και για ενοικίαση και πώληση σπιτιών– ενώ σας επιτρέπει να καταχωρήσετε και τη δική σας αγγελία εύκολα και δωρεάν. Στα συν, ότι δεν χρειάζεται να κάνετε εγγραφή για να δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας της αγγελίας που σας ενδιαφέρει.

- Olx.gr: Κάνετε μια αναζήτηση με λέξεις κλειδιά όπως «συγκάτοικος» ή «συγκατοίκηση» για να μην… πελαγώσετε ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες αγγελιών του, και σας εμφανίζει αγγελίες των χρηστών που διαθέτουν ή νοικιάζουν σπίτι, και αναζητούν συγκάτοικο για να μοιραστούν τα έξοδα. Διαθέτει αναλυτικές περιγραφές και αρκετές φωτογραφίες για κάθε σπίτι, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να στείλετε απευθείας μήνυμα στον χρήστη της αγγελίας που σας ενδιαφέρει, χωρίς να εμφανίζει τα προσωπικά του/ της στοιχεία. 



…Ή μήπως να το ξανασκεφτώ;

Όπως το φεγγάρι, έτσι και η συγκατοίκηση έχει δύο πλευρές, η μία εκ των οποίων είναι σκοτεινή. Οι ιστορίες για φιλίες που χάλασαν μετά από λίγους μήνες υπό την ίδια στέγη δεν είναι βγαλμένες από το μυαλό των σεναριογράφων του Hollywood, και το κλισέ με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και τον αλληλοσεβασμό δεν ισχύει μόνο για τις ερωτικές σχέσεις. Σκεφτείτε το δύο (και τρεις, και τέσσερις) φορές πριν επιχειρήσετε να συγκατοικήσετε, αν:

- Βάζετε την ιδιωτικότητά σας πάνω απ’ όλα. Με έναν συγκάτοικο στο σπίτι, θα πρέπει να ενημερώνετε για τις κινήσεις σας (ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν μεταμεσονύχτιες επισκέψεις φίλων και ολονυχτίες με το έτερο σας ήμισυ), να συμβιβάζεστε με τα δικά του πλάνα όταν θα θέλετε να μείνετε μόνοι σας, και να εξηγείτε γιατί (ο μη γένοιτο) κλαίτε πάνω από το βουβό κινητό σας στις 4.00 το χάραμα.

- Δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε συμβιβασμούς. Εσείς θέλετε να δείτε τηλεόραση, εκείνος/η χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να ετοιμάσει ένα σημαντικό project για αύριο. Εσείς πλένετε τα πιάτα κάθε φορά που είναι η σειρά σας, αλλά εκείνος/η γύρισε σήμερα χάλια από την δουλειά και σας ζητάει να κάνει μια εξαίρεση. Εσείς θέλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, εκείνος/η εκτός. Σκεφτείτε τις αντιδράσεις σε όλα αυτά τα πιθανά σενάρια, πριν αρχίσετε να ψάχνετε για συγκάτοικο.

- Είστε μανιώδεις με την τάξη. Τα σαμπουάν στο μπάνιο που είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά είναι μια χαριτωμένη λεπτομέρεια για κάποιον που σας έχει ερωτευτεί. Για τον συγκάτοικό σας, είναι ένας γρίφος που δεν μπορεί/ δεν θέλει/ δεν προλαβαίνει να λύσει το πρωί πριν φύγει για τη δουλειά. Αν αυτό συνεπάγεται στο μυαλό σας την διάλυση του σύμπαντος σε εκατομμύρια μικρά κομματάκια, μην συγκατοικήσετε.

- Έχετε συχνά μέρες «δεν-θέλω-να-δω-άνθρωπο». Όλοι τις έχουμε. Αν, όμως, εσάς σας συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο να θέλετε να κλειδωθείτε στο σπίτι και να μη μιλάτε σε κανέναν, λυπούμαστε αν το ακούτε πρώτη φορά από εμάς, αλλά δεν είστε ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ο ιδανικός συγκάτοικος. Όχι γιατί είναι υποχρεωτικό η κοινή σας ζωή να θυμίζει ένα ατελείωτο πάρτι, αλλά γιατί η παρουσία του συγκατοίκου σας σε αυτές τις στιγμές θα σας ενοχλεί. Πράγμα που μας φέρνει στον αμέσως επόμενο λόγο να μην συγκατοικήσετε.

- Δεν αντέχετε τους καυγάδες. Οι οποίοι, χωρίς να θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν: Γιατί εκείνος που ήταν η σειρά του να πλύνει τα πιάτα δεν το έκανε, γιατί ο φίλος που θέλετε «πάλι» να φέρετε το βράδυ στο σπίτι μιλάει δυνατά και δεν αφήνει τον συγκάτοικό σας να κοιμηθεί, γιατί χάλασε η αλφαβητική σειρά των σαμπουάν στο μπάνιο, γιατί είναι ο Ερμής ανάδρομος κι έχετε κι οι δύο νεύρα. Το θέμα είναι πώς χειρίζεστε αυτούς τους καυγάδες. Αν ακόμα δεν έχετε ξεπεράσει τον τσακωμό με τη διπλανή σας στην Α’ Γυμνασίου, η συγκατοίκηση δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται ούτε σαν ιδέα στα σχέδιά σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v