Το ζήτημα των γκέι γάμων ταρακουνά τον πλανήτη

Διχασμένοι οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί πολίτες, καθώς το ζήτημα των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων επανέρχεται θορυβωδώς στο προσκήνιο.
Το ζήτημα των γκέι γάμων ταρακουνά τον πλανήτη
Σε εκατοντάδες χιλιάδες μετρώνται οι διαδηλωτές σε Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το τελευταίο διάστημα άνοιξε εκ νέου το νομικό ζήτημα των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Στο Παρίσι, από τη μία, ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει όπως προεκλογικά δεσμεύθηκε, να περάσει το νομοσχέδιο «Γάμος για όλους», αλλά χιλιάδες Γάλλοι διαμαρτύρονται στους παριζιάνικους δρόμους εναντίον των γκέι γάμων. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί, ωστόσο, από την γαλλική Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως και από την Γερουσία.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη, η καρδιά του δικαστικού θρίλερ για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων χτυπά στην Καλιφόρνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της οποίας καλείται από την Τρίτη να αποφασίσει αν η απαγόρευση των γκέι γάμων στην συγκεκριμένη πολιτεία είναι συνταγματική και αν ο ομοσπονδιακός νόμος για την Προστασία του Γάμου, που ορίζει τον γάμο ως ένωση ανδρός και γυναικός, πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις που αντιτίθενται η μία στην άλλη από τις αρχές της πολιτείας, μέχρι που το 2008, εγκρίθηκε η Πρόταση 8 που απαγόρευε τους γκέι γάμους. Τότε, δύο ομοφυλόφιλα ζευγάρια ανέλαβαν το βάρος της πλευράς των εναγόντων, ώστε να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανατραπεί η Πρόταση 8.

Ο Μπάρακ Ομπάμα (και μαζί του το 46-58% της αμερικανικής κοινής γνώμης) συμφωνεί με τους γκέι γάμους, δηλώνοντάς το σε σχετικό tweet. Επιπλέον, σε εννέα πολιτείες της Αμερικής οι γάμοι έχουν ήδη νομιμοποιηθεί και σε δώδεκα άλλες ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης.

Η απόφαση του καλιφορνέζικου δικαστηρίου, που πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί πριν τον Ιούνιο, θεωρείται ιστορικής σημασίας, καθώς όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι των εναγόντων «θα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του 1967, που ακύρωνε τις πολιτειακές απαγορεύσεις των διαφυλετικών γάμων».

Το συντηρητικό, κατά βάση, δικαστήριο της Καλιφόρνια αναμένεται να λάβει μια συμβιβαστική απόφαση «ενδιάμεσης λύσης», αφού ο δικαστής Άντονι Κένεντι σχολίασε πως ανατρέποντας την απαγόρευση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα έμπαινε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Προς το παρόν, τα ύδατα ταράζονται στους αμερικανικούς δρόμους, όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες και των δύο πλευρών.

Πηγή: TaNea.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v