5+5... Straight friendly bars

Δέκα μπαράκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταργούν τις ενοχλητικές ταμπέλες και καλοδέχονται όλους τους χαμογελαστούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Δείτε τις δέκα πιο… φιλικές διευθύνσεις για ποτό.
5+5... Straight friendly bars
του Γιώργου Κόκουβα

Straight bars με gay friendly πολιτική. Gay bars που καλοδέχονται και τους straight θαμώνες. Στέκια με την ανομολόγητη ενοχή της λατρείας που τους επέδειξε η gay κοινότητα. Όπως και να μεταφράζονται οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, τα παρακάτω μπαράκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φιλοξενούν φρέσκες φάτσες που θέλουν να διασκεδάσουν και δεν βλέπουν την διαφορετικότητα ως εμπόδιο –όχι, σε αντίθεση με όσα πίστευε η κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες, οι gay δεν δαγκώνουν, και το gay bar δεν είναι «άντρο αμαρτίας». Αντίθετα, είναι η αφορμή για χορό, ιδιαίτερα ποτά και… polysexual εξόδους.

Gay/Straight friendly Athens
Από το αναμενόμενο Γκάζι μέχρι του Ψυρρή και την πλατεία Αγίας Ειρήνης, η pop διάθεση, τα φωτεινά χρώματα, οι εναλλακτικές μουσικές και τα χαμογελαστά πρόσωπα κάνουν παρέλαση στα παρακάτω στέκια. 

Μαγκαζέ
(Αιόλου 33, πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ: 210 3243740) 
Το πιο ζωντανό σημείο του πεζόδρομου της Αιόλου έχει χρώμα… λαδοπράσινο και pop ύφος για όλες τις ώρες. Το «Μαγκαζέ», παρ’ ότι δεν δηλώνει την σεξουαλική του ταυτότητα, αποτελεί σταθερό στέκι για το gay κοινό, που πίνει τον καφέ του στα τραπεζάκια του πλακόστρωτου ή επιλέγει νόστιμες σαλάτες και κρύα πιάτα, συνοδεύοντάς τα με τις διάφορες ετικέτες κρασιού που διαθέτει το bar. Το εσωτερικό του είναι όμορφα αξιοποιημένο, με έναν μεγάλο χάρτη του κέντρου της Αθήνας που κοσμεί τον κεντρικό τοίχο και μεγάλα τραπέζια στο cozy πατάρι του. Πινελιές, όπως η μπανιέρα στον χώρο της τουαλέτας και τα funky χρώματα στους τοίχους κάνουν την διαφορά. Οι μουσικές του κινούνται σε ευχάριστα beats και λειτουργούν σαν χαλί για τις συζητήσεις των θαμώνων.
Ώρες λειτουργίας: 8.00 π.μ. – 3.00 π.μ., ποτό: 6,5 ευρώ. 

My Bar (Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή) 
Δυνατό spot της gay και lesbian σκηνής, το My bar στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει μεγάλα πάρτι κάθε Κυριακή και happy wine day τις Δευτέρες, οπότε και τα ποτά του κοστίζουν 5 ευρώ. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από lounge αισθητική, όπως και οι μουσικές που θα συναντήσετε σ’ αυτόν. Ο DJ φλερτάρει με την jazz, την soul και τους swing ήχους, ενώ πέρα από τα ωραιότατα κοκτέιλ σαμπάνιας, θα βρείτε και νόστιμες γεύσεις από την Ασία.
Ώρες λειτουργίας: από τις 22.00, ποτό: 7 ευρώ. 

Fantaseed (Τριπτολέμου 8, Γκάζι) 
Με φανατικό σταθερό κοινό, χορευτική διάθεση και χαρούμενη διακόσμηση, το Fantaseed αποτελεί μία από τις γωνιές στο Γκάζι που δεν πέφτει στις παγίδες του «δήθεν» και στεγάζει την διασκέδαση του καθένα, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς στις σεξουαλικές προτιμήσεις και κυρίως χωρίς να το διαλαλεί για να «αποκτήσει χαρακτήρα». Οι χώροι του Fantaseed ακολουθούν την διαρρύθμιση δύο παλιών σπιτιών και χωρίζουν τους πιο χαλαρούς τύπους από τους πιο «χορευταράδες», καθώς τα δωμάτια με την funky διακόσμηση και o κεντρικός χώρος του bar φιλοξενούν τους «ήσυχους» ενώ το ελαφρώς υπερυψωμένο stage είναι η «έδρα» των πιο δραστήριων. Εκεί, την δράση αναλαμβάνουν οι έξι διαφορετικοί DJs, που κινούν τα μουσικά νήματα ένας-ένας κάθε ημέρα της εβδομάδας. Οι ήχοι που θα ακούσετε κινούνται από indie και electro μέχρι pop και nu-rave.
Ώρες λειτουργίας: από τις 22.00 κάθε βράδυ.

Sodade (Τριπτολέμου 10, Γκάζι)
Πάντα γεμάτο, πάντα χαρούμενο, πάντα φιλόξενο, ένα από τα παλαιότερα gay clubs του Γκαζιού είναι για πολλούς το ιδανικό κλείσιμο της νυχτερινής διασκέδασής τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους gay, αλλά και στους ετεροφυλόφιλους φίλους τους, που είμαστε σίγουροι ότι είναι ευπρόσδεκτοι να χορέψουν, να πιουν και να διασκεδάσουν απενοχοποιημένα, είτε στο mainstream είτε στο electronica/progressive stage.
Ώρες λειτουργίας: από τις 23.30 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

S-cape Army Academy (Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι, τηλ: 210 3411003) 
«Gay & Lesbian Straight-friendly club». Ο αυτοπροσδιορισμός του S-cape δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττος, ενώ ταυτόχρονα προσκαλεί σε διασκέδαση «μεγάλων διαστάσεων», όσο μεγάλες είναι και οι εγκαταστάσεις του, με dancefloors 500τ.μ. Mainstream ήχοι και αγαπημένα ελληνικά hits ανεβάζουν την χορευτική διάθεση, ενώ δεν λείπει και η ρομαντική διάθεση. Το S-cape φιλοξενεί μερικά από τα πιο fun parties της πόλης, με drag queen shows, karaoke βραδιές, stand up comedy ή και… καλλιστεία gay και transgender.
Ώρες λειτουργίας: από τις 23.30 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Gay/Straight friendly bars στην Θεσσαλονίκη
Ούτε η συμπρωτεύουσα έχει ελλείψεις στην διασκέδαση χωρίς ταμπέλες και σεξουαλικές ετικέτες. Προτείνει όμορφα στέκια για κάθε γούστο, που φλερτάρουν με το μίγμα διαφορετικότητας και ακομπλεξάριστης συνύπαρξης των θαμώνων τους. 

Pastaflora Darling (Ζεύξιδος 6, τηλ: 2310 261518) 
Τα χρώματα, τα αμέτρητα διακοσμητικά, η σικ-κιτς αισθητική, οι εναλλακτικές μουσικές και τα κάδρα με την Μαίρη Αρώνη ως «Πάστα Φλώρα» στην γνωστή ελληνική ταινία είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που το μικρό μαγαζάκι σε έναν από τους πιο δροσερούς δρόμους της Θεσσαλονίκης αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο. Μπορεί να το ακολουθούν περίεργες φήμες σχετικά με την «σεξουαλική του ταυτότητα», καθώς για μία περίοδο πλανιόταν η φήμη πως ήθελε να αποτινάξει τον «gay πληθυσμό» που το ανέδειξε, αλλά πλέον αυτά ανήκουν στο παρελθόν, και το ατμοσφαιρικό στέκι της Ζεύξιδος συνεχίζει να γεμίζει με φρέσκο κόσμο κάθε ηλικίας και προτίμησης, σερβίροντας ροφήματα από το πρωί και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ το βράδυ. Φυσικά, το χαριτωμένο μαγαζί έχει και soundtrack, το «Πάστα Φλώρα» του Monsieur Minimal, που εισέβαλλε πέρυσι στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

Don’t tell mama(Στρατηγού Καλάρη 9, τηλ: 2310 256707)
Όμορφο καλλιτεχνικό στέκι κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το Don’t tell mama κάνει σαφές το κοινό που το προτιμά από το όνομά του και μόνο. Είτε το έχουν… πει στην μαμά είτε όχι, οι θαμώνες του μαγαζιού είναι κυρίως καλλιτεχνικός κόσμος, που χαλαρώνει με την chillout και freestyle μουσική και την minimal διακόσμηση. Πιάστε θέση στον καναπέ του μικρού παταριού, στην μπάρα της εισόδου ή στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου όταν το επιτρέπει ο καιρός και απολαύστε ένα από τα δροσιστικά cocktails που φτιάχνει ο bartender.
Ώρες λειτουργίας: 12.00π.μ. – 3.30π.μ.

Allosmondo (Στρατηγού Καλάρη 6, τηλ: 2310 224109)
Ακριβώς απέναντι από το Don’t tell mama, το όμορφο all day café bar που μοιάζει με γαλλικό bistrot καλοδέχεται όλους τους θαμώνες στα όμορφα τραπεζάκια που αποτελούν ταυτόχρονα προθήκες έργων τέχνης. Ιδανικό μέρος για τον πρωινό καφέ και το ξεφύλλισμα των free press της πόλης, το Allos Mondo μας μεταφέρει σε… άλλους κόσμους, πιο ευχάριστους και νοσταλγικούς. Υπέροχοι χυμοί και smoothies με την υπογραφή AllosMondo, λουλουδάτο περιβάλλον και lounge ήχοι είναι η σημαία του μικρού αλλά θαυματουργού στεκιού της Καλάρη.
Ώρες: Ανοιχτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Συχνά, από τις 22.00, το Allosmondo φιλοξενεί θεματικά parties με ψαγμένα DJ sets. 

Enola (Βαλαωρίτου 19) 
Ο νούμερο ένα νυχτερινός προορισμός του gay –και όχι μόνο- κοινού της Βόρειας Ελλάδας είναι από τους πρώτους χώρους που γνώρισε επιτυχία στην αναγεννημένη περιοχή της Βαλαωρίτου και της Συγγρού. Φτάνετε στο 19 της οδού Βαλαωρίτου, προσπερνάτε την είσοδο της στοάς, ανεβαίνετε με το ασανσέρ και μπροστά σας εμφανίζεται ο πιο αγαπημένος χώρος για έντονο χορό από το φανατικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Το clubbing υπό διακριτικό –συχνά σκοτεινό- φωτισμό συναντά το γέλιο και την παρεϊστικη διάθεση στις karaoke βραδιές που διοργανώνει το Enola κάθε Τρίτη, οπότε και τα ποτά στοιχίζουν 5 ευρώ και οι μπίρες 3 ευρώ.
Ώρες λειτουργίας: από τις 23.00 μέχρι το πρωί.

Stretto (Καρόλου Ντηλ 18, τηλ: 2310 275159)
Ζεστός και γλυκός χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, το Stretto προσφέρει τους άνετους καναπέδες του στα διάφορα επίπεδα του μαγαζιού για έναν γρήγορο coffee break. Ανέκαθεν φιλικό προς τους gay, το Stretto αποτελεί μια ήσυχη και γλυκιά συνήθεια για τους εργαζόμενους του κέντρου και τους… αιώνιους φοιτητές και κινείται στους δικούς του, αγχολυτικούς ρυθμούς.
Ώρες λειτουργίας: 7.00π.μ. – 3.00π.μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v