ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η αμφιφυλοφιλία υπάρχει, λέει έρευνα

Η αμφιφυλοφιλία δεν είναι μύθος, και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες δεν είναι «συγκαλυμμένα γκέι» ή «μπερδεμένοι». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η αμφιφυλοφιλία υπάρχει, λέει έρευνα

Οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες πιθανότατα δεν θα εκπλαγούν με το αποτέλεσμα νέας έρευνας που επιβεβαιώνει πως η σεξουαλική έλξη που αισθάνονται τόσο απέναντι σε άνδρες όσο και σε γυναίκες είναι πραγματική. Τα ευρήματα, όμως, ενδέχεται να διαφωτίσουν όσους πιστεύουν ακόμη το στερεότυπο ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες είναι συγκαλυμμένα ομοφυλόφιλοι, ή απλά μπερδεμένοι.

Στη νέα έρευνα, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Northwestern συμμετείχαν εκατό άνδρες από την περιοχή του Σικάγο: ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι. Σε αντίθεση, όμως, με αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια από το ίδιο Πανεπιστήμια, αυτή χρησιμοποίησε αυστηρότερα κριτήρια για να ορίσει την αμφιφυλοφιλία.

Οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες που συμμετείχαν έπρεπε να είχαν στο παρελθόν σεξουαλικές συνευρέσεις με τουλάχιστον δύο άτομα από κάθε φύλο, και τουλάχιστον δύο σχέσεις διάρκειας τριών μηνών ή περισσότερο με δύο άτομα από κάθε φύλο. Η προηγούμενη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί το 2005, βασιζόταν εν πολλοίς στις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ένα προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Οι συμμετέχοντες στην τελευταία έρευνα συνδέθηκαν με αισθητήρες στα γεννητικά όργανα, οι οποίοι μετρούσαν την διέγερσή τους ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν βίντεο ερωτικών επαφών μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών και ομοφυλόφιλων γυναικών. Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν, από το 0 μέχρι το 10, την διέγερση που τους προκαλούσε το κάθε βίντεο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες διεγείρονταν εξίσου και από τα δύο βίντεο –οι μετρήσεις των αισθητήρων συμφωνούσαν με την βαθμολογία που έδιναν οι ίδιοι– ενώ οι γκέι και οι straight συμμετέχοντες διεγείρονταν από τις ανδρικές και τις γυναικείες σεξουαλικές επαφές αντίστοιχα.

Αντιθέτως, η έρευνα του 2005 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι απαντήσεις των αμφιφυλόφιλων ανδρών σχετικά με την διέγερση και την σεξουαλική έλξη έμοιαζαν με εκείνες των ομοφυλόφιλων. Ο David Tuller των New York Times έγραφε τότε πως «το συμπέρασμα εξόργισε τους αμφιφυλόφιλους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δήλωσαν πως φαινόταν να υποστηρίζει το στερεότυπο των αμφιφυλόφιλων ανδρών που είναι απλά συγκαλυμμένα γκέι».

«Έχω κάνει συνεδρίες με πάρα πολλούς ανθρώπους που νιώθουν ότι η ίδια η οικογένειά τους τούς ακυρώνει, πιστεύοντας ότι είναι μπερδεμένοι, ότι περνούν φάση ή ότι βρίσκονται σε άρνηση» δήλωσε στους Times η Dr. Lisa Diamond, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Utah.

Παρ’ όλα αυτά, η Dr. Diamond και άλλοι ερευνητές δήλωσαν στους Times ότι οι μετρήσεις της σεξουαλικής διέγερσης που προκαλείται από ερωτικά βίντεο στο εργαστήριο δεν αποκαλύπτει πολλά σχετικά με τις σεξουαλικές συνευρέσεις στον πραγματικό κόσμο, ή με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ενός ατόμου.

«Αυτό δυστυχώς υποβαθμίζει την σεξουαλικότητα και τις σχέσεις στο επίπεδο της στείρας σεξουαλικής διέγερσης» λέει η Ellyn Ruthstrom, πρόεδρος του Bisexual Resource Center της Βοστώνης. «Οι ερευνητές θέλουν να στριμώξουν την αμφιφυλοφιλική έλξη σε ένα μικρό κουτάκι –αρκεί να σε ελκύουν εξίσου οι άνδρες και οι γυναίκες, για να είσαι bisexual. Αυτά είναι ανοησίες. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι οι άνθρωποι εκφράζουν την αμφιφυλοφιλία τους με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους».

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε online στο περιοδικό Biological Psychology.

Πηγή: Time.com
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2