Η Αθήνα αλληλοστηρίζεται!

Δίνουμε από το περίσσευμα του φαγητού μας, γινόμαστε εθελοντές, μοιραζόμαστε όσα δεν χρειαζόμαστε, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους να επιδείξουμε αλληλεγγύη, στηρίζουμε τον διπλανό μας, κι αυτός με την σειρά του εμάς. Με 40 διαφορετικούς τρόπους.
Η Αθήνα αλληλοστηρίζεται!
του Γιώργου Κόκουβα

Τα δίκτυα αλληλεγγύης αυξάνονται και πληθύνονται. Το ίδιο, όμως, και οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, οι φορείς που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα για να βελτιώσουν την κατάσταση, δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, όμως. Αυτή η βοήθεια είναι στο χέρι όλων μας να δοθεί, και στις περισσότερες περιπτώσεις, να γυρίσει πίσω σε εμάς, σαν ένα αισιόδοξο μπούμερανγκ. Ο χάρτης της αλληλεγγύης με άλλα λόγια μετρά πολλές δεκάδες κουκίδες στην ελληνική επικράτεια, και εμείς τον «ξαναγράφουμε», προσθέτοντας νέους τρόπους και διευθύνσεις για να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε.

Αλληλεγγύη για το παιδί:

*Χαμόγελο του παιδιού: Μπορείτε να συμμετάσχετε στα εθελοντικά προγράμματά του, όπως η φροντίδα παιδιών σε νοσοκομεία, η δημιουργική απασχόληση, το Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας, το Εθελοντικό δημιουργικό εργαστήρι, τα παζάρια και οι εκθέσεις της οργάνωσης. Μάθετε περισσότερα εδώ
*Ξεμπλογκάρισμα: Ομάδα bloggers που βοηθούν τις φυλακισμένες μητέρες στις φυλακές Ελεώνα Θήβας μαζί με τα παιδιά τους, και δέχονται βοήθεια είτε σε μορφή εθελοντισμού είτε σε είδη πρώτης ανάγκης – επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected].
*Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας: Εθελοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που φροντίζει για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ατομική αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και των μειονοτήτων. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να βοηθήσετε. 
*Μαζί για το Παιδί: Η συγκεκριμένη Ένωση λειτουργεί σαν μια ομπρέλα δέκα κοινωφελών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, Παιδική Στέγη, Χατζηπατέρειο, Η Χαρά, Φίλοι της Μέριμνας, Φίλοι του Παιδιού, Παιδικά χωριά SOS, Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, ΠΝΟΗ, Φίλοι του «Θεοτόκος»), παρέχοντας ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη. Αν θέλετε να βοηθήσετε είτε εθελοντικά, είτε προσφέροντας από ένα ευρώ, μάθετε εδώ τον τρόπο. 
*Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού: Μη κερδοσκοπικό σωματείο γονέων, εκπαιδευτικών, συγγραφέων, καλλιτεχνών και παιδιών, που προωθούν τα Δικαιώματα του παιδιού στην κοινωνία, και χρειάζονται στήριξη σε μορφή εθελοντικής εργασίας, δωρεάς ή αγοράς μερικών από τα είδη του σωματείου που θα βρείτε εδώ
*Make-A-Wish: Εκπληρώνει τις επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών με σοβαρές ασθένειες, και σας προτείνει περισσότερους από δέκα τρόπους να συμμετάσχετε κι εσείς στο αλληλέγγυο έργο τους. 

Ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική αλληλεγγύη:

*Κέντρο Ζωής: Οργάνωση που υποστηρίζει όσους ζουν με τον ιό HIV και την ασθένεια του AIDS και ζητά την βοήθειά σας (δωρεά, υιοθέτηση παγίων εξόδων του Κέντρου, συνδρομή με κάρτα μέλους, πληροφόρηση, οργάνωση εκδηλώσεων, παροχή υλικοτεχνικών υποδομών ή υπηρεσιών, εθελοντισμός).
*ΜΚΟ Αίτημα: Η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση φροντίζει για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχει συστήσει το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», για παροχή νομικών συμβουλών, ιατρικής περίθαλψης, υλικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση κάθε Δευτέρα ως Πέμπτη 15.00-17.00 στον χώρο της – μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ή να… βοηθηθείτε από την «Αίτημα» εδώ
*Ι.Δ.Ε.Α.: Η Ι.Δ.Ε.Α. δηλώνει με μεγάλα γράμματα στο ιδρυτικό της «μανιφέστο» πως πρώτος και απόλυτος γνώμονάς της είναι η διαφάνεια, και διαθέτει πολλές δράσεις για να διοχετεύσετε χρόνο και ενέργεια αλλά όχι χρήμα. Ενημερωθείτε εδώ
*Δεσμός: Μη κερδοσκοπικό σωματείο νέων που στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε. Μπορείτε μέσω του Δεσμού να προσφέρετε ή να ζητήσετε βοήθεια, καθώς και να γίνετε εθελοντές.
*Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ): Κύριο μέλημα του Κέντρου οι άποροι και οι άστεγοι. Στις δράσεις του περιλαμβάνονται το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Αθηναϊκή Αγορά (για ενδύματα και υποδήματα) και ο Σταθμός τροφίμων, τα οποία χρειάζονται συνεχώς χορηγίες σε είδη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης – μάθετε περισσότερα εδώ
*Αλληλεγγύη για όλους: Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πραγματοποιήσει μια χρηστικότατη καταγραφή και παρουσίαση δομών αλληλεγγύης, για να εντοπίσετε με ένα κλικ διευθύνσεις, τηλέφωνα και πληροφορίες για φορείς που σχετίζονται με δράσεις αλληλεγγύης. 

Η ανταλλακτική δύναμη της αλληλεγγύης:

*Carpooling και Συνεπιβατισμός: Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται και… στον δρόμο – μάθετε εδώ πώς θα βρείτε συνεπιβάτες για να μοιραστείτε τα έξοδα καυσίμων, και δείτε εδώ το πρώτο οργανωμένο δίκτυο συνεπιβατισμού για υπεραστικές μετακινήσεις «ρεφενέ».  
*Τράπεζα χρόνου: Ανταλλάξτε τον ελεύθερο χρόνο σας προσφέροντας μια υπηρεσία σε κάποιον άλλο χρήστη της «Τράπεζας» και κερδίστε αντίστοιχα την υπηρεσία κάποιου άλλου.
*Fringe αλληλεγγύη: Η κοινότητα του δικτύου του αθηναϊκού φεστιβάλ Fringe οργανώνει το πρόγραμμα Αλληλεγγύη με δωρεάν μαθήματα (γλώσσες, τέχνες, επαγγελματική κατάρτιση, ειδική αγωγή κ.α.). Μπορείτε να συμμετάσχετε είτε χαρίζοντας τις υπηρεσίες σας ως διδάσκων, είτε ως μαθητής δωρεάν, προσφέροντας ωστόσο κι εσείς κάποια υπηρεσία στην κοινότητα.
*Χάρισέ το: Το Xariseto.gr είναι το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων και ανταλλαγής προϊόντων χωρίς χρήματα. Λογική του δικτύου είναι η ισορροπημένη προσφορά και ζήτηση μεταξύ των χρηστών – μάθετε περισσότερα εδώ
*Σπόρος – Σκόρος: Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο από την μία, και το αντίστοιχο χαριστικό παζάρι από την άλλη συνθέτουν τις δομές ενός κοινωνικού χώρου όπου δεν διακινείται χρήμα. Εδώ, πέρα από προϊόντα θα βρείτε και ευκαιρίες για σεμινάρια, παζάρια, εργαστήρια χειροτεχνιών και διάφορων δραστηριοτήτων. Μάθετε περισσότερα εδώ
*Φασούλι: Το δίκτυο Φασούλι συγκεντρώνει όλους εκείνους που αναζητούν νέους τρόπους διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Κάθε μέλος προσφέρει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και ανταμείβεται αντίστοιχα με «φασούλια», το εικονικό νόμισμα του δικτύου, ξεκινώντας ένα «γαϊτανάκι» αλληλέγγυας ανταλλαγής. 
*Freecycle: Η ανακύκλωση είναι πλέον κοινωνική υπόθεση και αφορά προϊόντα που διακινούνται μέσω ενός δικτύου μελών και εθελοντών υπό την ομπρέλα του Freecycle – δείτε τις ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εδώ
*Δώσε-Πάρε: Δωρεάν προσφορά, ζήτηση και ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών σε ένα δίκτυο δραστήριων μελών, αντίστοιχης λογικής με το “Χάρισέ το”. 
*Μάθετε για περισσότερες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην εκτενή λίστα φορέων που θα βρείτε εδώ

Εθελοντισμός:

*Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η γνωστή ΜΚΟ ζητά σταθερά ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό (από εθελοντές μαίες μέχρι ειδικούς ψυχικής υγείας, τεχνικούς και συντονιστές ανθρώπινου δυναμικού) για να στηρίξει τα προγράμματα και τις αποστολές της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
*Μπορούμε: Πρόκειται για εθελοντικό δίκτυο που συγκεντρώνει προσφορές περισσευούμενων τροφίμων από καταστήματα, εστιατόρια, επιχειρήσεις και τα κατευθύνει σε ιδρύματα και δίκτυα διανομής. Μπορείτε είτε να συνεισφέρετε με φαγητό, εφόσον ανήκετε στην κατηγορία των εστιατόρων, είτε με εθελοντική εργασία για συντονισμό του κινήματος.
*Κέντρο βρεφών Μητέρα: Κέντρο στο οποίο μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο σας για να συνοδεύετε νοσηλευόμενα παιδιά για βόλτα ή να τα προσέχετε – μάθετε περισσότερα εδώ
*Εθελοντής Γείτονας: Δράση της «Γραμμής ζωής» που στοχεύει στην εθελοντική φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων στην γειτονιά σας.
*Action Aid: Στόχος της οργάνωσης, η καταπολέμηση της φτώχιας, και οι ανάγκες της αφορούν ανθρώπινο δυναμικό για εθελοντική εργασία στα γραφεία της.
*Δήμος Αθηναίων: Ο Δήμος έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο εθελοντισμού και έχει δημοσιοποιήσει την φόρμα συμμετοχής όπου μπορείτε να δηλώσετε τα ενδιαφέροντά σας και τον ελεύθερο χρόνο σας, ώστε να σας κατευθύνει εκεί που είστε απαραίτητοι.
*Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Πρόκειται για πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών, που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες κάθε Κυριακή – αν θέλετε να προσφέρετε τις διδακτικές σας υπηρεσίες, μάθετε περισσότερα εδώ
*Ερυθρός Σταυρός: Μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά στα τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσηλευτικής, Αναζητήσεων ή ως διασώστες. 
*ΜΚΟ Praksis: Η Praksis πραγματοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης σε όλη την Ελλάδα και χρειάζεται από εσάς βοήθεια είτε σε χρόνο (συμμετέχοντας στα εθελοντικά της προγράμματα) είτε σε είδος (φάρμακα για τα φαρμακεία της Οργάνωσης).
*Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής: Πάσης φύσεως φάρμακα δέχεται και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στους δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Ζεφύρου 2, Βούλα, τηλ. 2132020118), Ιλίου (Δημοτικά Ιατρεία Αγ. Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, τηλ. 2102624090) και Ν. Ηρακλείου (Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ-Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2717451). Πληροφορίες στο τηλ. 210 3847374. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί και στην Αθήνα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.
*Κοινωνικά Φαρμακεία: Εντοπίστε περισσότερα κοινωνικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα που χρειάζονται συνεισφορές εδώ
*Γιατροί του Κόσμου: Η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια και χρειάζεται εθελοντές για να συνεχίσει το έργο της, καθώς επίσης και ρούχα σε καλή κατάσταση, αν η ντουλάπα σας έχει περιθώρια για «ξαλάφρωμα». 
*Εθελοντική αιμοδοσία: Ενημερωθείτε για το πού και πότε μπορείτε να προσφέρετε αίμα – ή δέκα λεπτά από τη ζωή σας, όπως ανέφερε και το γνωστό spot- που μπορεί να σώσει πολλούς συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Περιβάλλον και φιλοζωική αλληλεγγύη:

*Αρκτούρος: Βοηθήστε τον Αρκτούρο να βοηθήσει την άγρια ζωή της χώρας μας, συμμετέχοντας στα εθελοντικά του προγράμματα. 
*WWF: Η διεθνής οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των ανανεώσιμων φυσικών πόρων διαθέτει ομάδες εθελοντικής εργασίας για… διάφορα γούστα.
*Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία: Στηρίξτε το έργο της Εταρίας που φροντίζει τα ζώα και επιδιώκει να κάνει καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσής τους. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v