Ανεβαίνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να περιμένουν τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, παρά τις… αναδουλειές των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν πως τα επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.
Ανεβαίνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Η στεγαστική πίστη έχει πέσει τον τελευταίο καιρό στο ναδίρ, με αποτέλεσμα αρκετές τράπεζες να εγκρίνουν μονοψήφιο αριθμό στεγαστικών δανείων κάθε μέρα. Παρ’ όλα αυτά, τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων ή τα επιτόκια για όσους θελήσουν να αυξήσουν την διάρκεια οφειλής των ήδη υπαρχόντων δανείων, αναμένεται να αυξηθούν.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι τραπεζίτες παρατηρούν την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων – αυτών δηλαδή που δεν εξοφλούνται. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που είχαν ανακοινωθεί προ ολίγων μηνών, δεν αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες να αυξηθούν κατά 20% - αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2012 το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος παρουσίασε άνοδο κατά δέκα μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταλήγοντας στο 3,04%.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, οι τραπεζίτες θεωρούν πως τα επίπεδα αυτά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, καθώς την ίδια στιγμή υπάρχουν καταθετικά προϊόντα με επιτόκιο άνω του 4% - με άλλα λόγια, υποστηρίζουν πως πληρώνουν το χρήμα πιο ακριβά από όσο το δανείζουν.

Πηγή: TaNea.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v