ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο κατά 10,6% το εισόδημα των νοικοκυριών

Η υποχώρηση των αποδοχών των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα ελληνικά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων οδήγησαν σε κάμψη της τάξης του 10,6% του εισοδήματος των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο κατά 10,6% το εισόδημα των νοικοκυριών
«Βουτιά» στα εισοδήματα των νοικοκυριών για το τρίτο τρίμηνο του 2012, έδειξε σημερινή έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (δείτε την αναλυτικά εδώ). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε 10,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 37,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 33,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι κύριοι λόγοι για αυτή την μείωση είναι αφενός οι περικοπές κατά 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων και η πτώση κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά, αφ’ ετέρου η αύξηση κατά 17,7% των φόρων εισοδήματος και περιουσίας.

Αντίστοιχα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 38,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 35,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v