Τάσος Κουράκης: Να πληρώνουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι την Εκκλησία

Σε πρόσφατο συνέδριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης πρότεινε την επιβολή ειδικού φόρου, ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία από όσους πολίτες δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι.
Τάσος Κουράκης: Να πληρώνουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι την Εκκλησία
Πολιτικό αναβρασμό προκάλεσε η πρόσφατη ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά , κατά την οποία ο κ. Κουράκης πρότεινε να πληρώνουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι την Εκκλησία, μέσω ειδικού φόρου. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για δηλώσεις που προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπογράμμισαν πως «σε μια περίοδο όπου ο Αρχιεπίσκοπος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους προς καλλιέργεια και συσσίτια αγάπης διοργανώνονται για άστεγους, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ στην ομιλία του, o κ. Κουράκης παραθέτει το σχετικό απόσπασμα , που έχει ως εξής:

«Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου».

Μάλιστα, ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε ισχύοντα νόμο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι στην ίδια ομιλία του έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία.

«Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία- δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο "εκκλησιαστικό φόρο' που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες», αναφέρει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v