Κάντε τον χρόνο σύμμαχο: Δέκα tips για βιαστικούς

Είστε μονίμως τσακωμένοι με τα… λεπτά και το ρολόι αποδεικνύεται καθημερινά ο μεγαλύτερος εχθρός σας; Νιώθετε την ανάγκη να γίνετε πιο παραγωγικοί, αλλά δεν ξέρετε πως; Δέκα συμβουλές «εξοικονόμησης» για… πηγμένους.
Κάντε τον χρόνο σύμμαχο: Δέκα tips για βιαστικούς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Time is on my side»
τραγουδούσαν πριν από αρκετές δεκαετίες οι Rolling Stones, όμως το ρεφρέν τους σήμερα φαντάζει πιο ειρωνικό από ποτέ. Όχι μόνο ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος μας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το εικοσιτετράωρο δείχνει υπερβολικά… λίγο για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις. Η λύση (εκτός από βαθιές ανάσες και ασκήσεις ηρεμίας) είναι να μάθετε πως μπορείτε να διαχειριστείτε έξυπνα τον χρόνο σας. Δείτε παρακάτω πως.

* Βρείτε την… ρίζα του κακού. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσετε πού χάνετε τον χρόνο σας και πώς θα μπορούσατε να τον χρησιμοποιήσετε πιο παραγωγικά. Εν ολίγοις, που χασομεράτε. Facebook; Τηλεόραση; Ιστοσελίδες με ψυχαγωγικό περιεχόμενο; Μια αναλυτική καταγραφή των ημερήσιων δραστηριοτήτων, με χρονομέτρηση, αν και εκνευριστική διαδικασία, μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε τι ποσοστό του χρόνου ξοδεύετε σε επείγουσες δραστηριότητες, τι ποσοστό σε σημαντικές εργασίες και τι ποσοστό στην αναψυχή σας.

* Μάθετε να ξεχωρίζετε ποια ακριβώς είναι τα απολύτως απαραίτητα. Έχοντας μάθει να λειτουργούμε σε “multi-tasking mode” έχουμε την τάση να θεωρούμε τα πάντα επείγοντα. Όχι, δεν χρήζουν όλα τα e-mail σας άμεσης απάντησης, ούτε «πρέπει» να απαντήσετε το τηλέφωνο που χτυπάει σαν δαιμονισμένο τη στιγμή που κάνετε ντουζ.
* Αφιερώστε δεκαπέντε λεπτά από το απόγευμα της Κυριακής για να οργανώσετε την επόμενη εβδομάδα. Μην περιοριστείτε στη λίστα με τις υποχρεώσεις μόνο –βρείτε χώρο για την καινούρια ταινία που θέλετε να δείτε ή τον καφέ με τους φίλους. Έτσι, δεν θα γλιτώσετε μόνο άγχος και χρόνο, αλλά θα θεραπεύσετε εν μέρει και την κυριακάτικη μελαγχολία.

* Μην χάνετε χρόνο περιμένοντας. Στο ημερήσιο πρόγραμμά σας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε την αναμονή, είτε περιμένοντας το λεωφορείο, είτε περιμένοντας να συναντήσετε πελάτες είτε στο ραντεβού με τον οδοντίατρο. Προετοιμαστείτε κατάλληλα λοιπόν, ώστε να αξιοποιήσετε αυτό το χρόνο, είτε με το να ενημερωθείτε για τη δουλειά σας, είτε κανονίζοντας το ημερήσιο πρόγραμμα. Εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό είναι ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Δείτε τις επιλογές μας από τον χώρο των smartphones στην ενότητα Τεχνολογία.

* Φτιάξτε μια To-Do List. Κάθε Σαββατοκύριακο φτιάξτε μια λίστα με τα projects τις προσεχούς εβδομάδας. Ύστερα, δώστε προτεραιότητα στο καθένα βάζοντας δίπλα τους έναν αριθμό, ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι. Για παράδειγμα, «1» για όσα πρέπει πάση θυσία να γίνουν, «2» για τα πολύ σημαντικά τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σε μια συγκεκριμένη μέρα, «3» για τα σημαντικά που πρέπει να ξεκινήσετε και κατά προτίμηση να ολοκληρώσετε μια άλλη μέρα, «4» για τα θέματα ρουτίνας που μπορούν να αναβληθούν και «5» για τα ασήμαντα. Εστιάστε τις ενέργειές σας στα τρία πρώτα (1,2,3) κατά προτίμηση με αριθμητική σειρά και αφού τα ολοκληρώσετε προχωρήστε στα 4 και 5.

* Σχεδιάστε τις διαδρομές σας είτε τις κάνετε με το αυτοκίνητο, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο το δυνατόν λιγότερο αγχογόνες. Αν, για παράδειγμα, έχετε δύο ώρες κενό από τη στιγμή που θα φύγετε από το γραφείο μέχρι την ώρα που ξεκινά η ταινία που έχετε κανονίσει να δείτε, και το σπίτι σας απέχει σαράντα λεπτά από το γραφείο, είναι προτιμότερο να δώσετε ραντεβού νωρίτερα έξω από το σινεμά και να πιείτε ένα καφέ στο φουαγιέ ή στην καφετέρια δίπλα, παρά να πάτε σπίτι για να «ξεκουραστείτε» και να καταλήξετε στο σινεμά κουρασμένοι από την κίνηση και το άγχος.

* Βάλτε χρονικά περιθώρια. Η διαχείριση χρόνου απαιτεί τη χρήση του ρολογιού. Θα πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια τόσο για τις δουλειές όσο και για τις δραστηριότητές στον ελεύθερο σας χρόνο.

* Μάθετε να λέτε όχι. Δεν χρειάζεται να αναλάβετε εσείς όλα τα σημαντικά projects της εταιρείας, συν τα ψώνια στο super market, την πληρωμή των λογαριασμών όλης της οικογένειας και το baby sitting των παιδιών της δεύτερης ξαδέρφης. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι οι φίλοι/ συνάδελφοι/ συγγενείς/ σύντροφοι δεν θα σας αγαπούν λιγότερο αν τους κάνετε λιγότερες χάρες.

* Περιορίστε τις συναλλαγές σας με το δημόσιο στο ελάχιστο δυνατό. Η… αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία δεν είναι απλά το αντίθετο της απλότητας: είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της ψυχικής σας υγείας και φυσικά του χρόνου σας. Στη μάχη σας εναντίον της, η τεχνολογία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος: ζητήστε από την τράπεζά σας έναν κωδικό online συναλλαγών, και πληρώστε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά, ή ακόμα καλύτερα δώστε πάγια εντολή να πληρώνονται αυτόματα όλες οι ΔΕΚΟ από τον λογαριασμό σας κάθε μήνα.

* Κάντε ερωτήσεις. Προσπαθώντας να μαντέψετε, ή να διαβάσετε το μυαλό των ανθρώπων, στην καλύτερη περίπτωση χάνετε χρόνο –στη χειρότερη, δημιουργείτε παρεξηγήσεις και άβολες καταστάσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v