Δωρεάν Αθήνα: Η φτώχια θέλει καλοπέραση

Το τσάμπα δεν πέθανε και υπάρχουν ακόμα μπόλικα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην Αθήνα εντελώς δωρεάν: να μορφωθούμε, να διασκεδάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε και – φυσικά – να βολτάρουμε. Δωρεάν προτάσεις και ιδέες για κάθε γούστο και… άδειες τσέπες.
Δωρεάν Αθήνα: Η φτώχια θέλει καλοπέραση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να γκρινιάζουμε κατά καιρούς για τις τιμές που παραμένουν στάσιμες ενώ οι μισθοί μειώνονται, για την κοινωνία μας η οποία βασίζεται στον υπερκαταναλωτισμό και για τον Ερμή που (δεν) είναι ανάδρομος, όμως η αλήθεια είναι πως μπορούμε να κάνουμε μπόλικα πράγματα στην Αθήνα εντελώς δωρεάν. Όχι, δεν εννοούμε να αράξουμε στα παγκάκια του Συντάγματος και να ταΐζουμε τα περιστέρια πασατέμπο, ούτε να συμμετέχουμε στα συσσίτια της Εκκλησίας. Μπορούμε άνετα να διασκεδάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να μορφωθούμε, να αθληθούμε, να δούμε πράγματα στην πόλη που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε την ύπαρξη τους, εν ολίγοις να περάσουμε καλά, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ. Πώς;

*Στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου της Αθήνας. H Ερμού, το Θησείο, το Μοναστηράκι, η πλατεία Αβησσυνίας, η πλατεία Καπνικαρέας, ο πεζόδρομος του Κεραμεικού και ο κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και performances μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου από δεκάδες θεατρικές ομάδες και κέντρα τέχνης. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

* «Καβαλώντας» το Ελληνικό Κύμα (Riding the Greek Wave) στην διημερίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία διοργανώνεται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα είναι προσκεκλημένοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς. Οι τελευταίοι θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν το κοινό της εκδήλωσης, στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την επιτυχημένη προετοιμασία, προώθηση και διεθνή διανομή μιας ταινίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

* Στο Τρένο στο Ρουφ (Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός σταθμός Ρουφ Τηλέφωνο: 2105298922, 6937604988), όπου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη πραγματοποιεί προβολές και εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών στην αποβάθρα, κάθε Τετάρτη στις 22:00 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

* Παίρνοντας τα πιτσιρίκια/ ανιψάκια/ παιδιά φίλων σας, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, στην Πλάκα. Οι εκθέσεις είναι ενδιαφέρουσες, ακόμη και για ενήλικες, και η είσοδος τις περισσότερες φορές δωρεάν. Το μουσείο λειτουργεί από τις 10.00 μέχρι τις 14.00 από Τρίτη έως Παρασκευή, και από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 Σάββατο και Κυριακή.

* Πηγαίνοντας στο Καλλιτεχνείο Αχαρνών, το οποίο φιλοξενεί και διεξάγει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (και όλο και πιο συχνά και Κυριακές) με πάντα ελεύθερη είσοδο, δρώμενα που αφορούν τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, θεματικές βραδιές, τη ζωγραφική, τα έθιμα και τις γιορτές.Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

* Ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές ιδιότητες της Yoga στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος (ακριβώς μπροστά από το Καφενείο) κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί. Απαραίτητα… σύνεργα ένα στρώμα και ένα ζακετάκι.

* Κάνοντας ποδηλατοβόλτες στην Αθήνα κάθε Παρασκευή βράδυ. Λεπτομέρειες θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life, αλλά να θυμίσουμε τα βασικά: παίρνετε το δικό σας ή ένα δανεικό ποδήλατο, και κατευθύνεστε κατά τις 22.00 στον σταθμό του Θησείου, απ’ όπου ξεκινάτε παρέα με 500+ άλλους ποδηλάτες, να καλύψετε με το πάσο σας μια διαδρομή 30 έως 60 χιλιομέτρων, εντός της Αττικής.

* Παρακολουθώντας κάθε λογής πολιτιστικά δρώμενα στα μορφωτικά ινστιτούτα των πρεσβειών (Γαλλικό Ινστιτούτο, ΘερβάντεςΓκαίτε κλπ). Οι εκδηλώσεις τους περιλαμβάνουν προβολές ταινιών που δύσκολα θα πετύχετε να προβάλλονται οπουδήποτε αλλού, εικαστικές εκθέσεις και μουσικά αφιερώματα που ξεφεύγουν κατά πολύ από το mainstream ρεύμα. Το πρόγραμμά τους ανανεώνεται συνεχώς, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε τις ιστοσελίδες τους στα Bookmarks και να ενημερώνεστε τακτικά για τις εκδηλώσεις τους.

* Γνωρίζοντας από κοντά το σημαντικό έργο του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιώργου Ξένου στην έκθεση «Χίλιες Εικόνες…», η οποία φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση, καθώς και μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ζωγράφου θα βρείτε εδώ.

* Μαθαίνοντας ελληνικούς χορούς στον λόφο του Φιλοπάππου. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν εκεί δωρεάν μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού στη σχολή του Θεάτρου «Δόρα Στράτου». Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 2103244395 και 2103246188, πρωϊνές ώρες. Θέατρο τηλ. 210.921.4650, ώρες μαθημάτων.

* Κάνοντας μαθήματα υποκριτικής στην σχολή θεάτρου «Ίασμος». Τα μαθήματα απευθύνονται σε άνεργους 18-29 ετών και για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να προσκομίσετε στην Γραμματεία της Σχολής φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας, φωτοτυπία ταυτότητας και μία μικρή φωτογραφία. Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ακρόαση για την επιλογή των υποψηφίων. Η σχολή λειτουργεί καθημερινά 10:00-21:00 Μαίζωνος 48. Τηλ: 2105200096, 2105222712.

* Στο Nosotros στα Εξάρχεια, το οποίο μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι μακράν ένας από τους καλύτερους πολύ-πολιτιστικούς πολύ-χώρους στην Αθήνα. Εκθέσεις ζωγραφικής, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά γλέντια, και άλλα πολλά τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ διοργανώνονται καθημερινά στους χώρους του, στο 66 της οδού Θεμιστοκλέους.

* Στις θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο οι οποίες φιλοξενούνται σε Δάφνη και Υμηττό. Στις 25 Σεπτεμβρίου στο θεατράκι Άλσους Πέτρου και Παύλου στον Υμηττό (δίπλα στην πλατεία Υμηττού) και ώρα 21:00 θα παιχτεί η «Γυναίκα της Ζάκυθος» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικού Καλαμό.

* Στο lunch street party. Διοργανώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά κανόνα Κυριακές, από μια ομάδα παιδιών που πραγματικά και έμπρακτα αγαπά την πόλη. Μαζεύεται πλήθος κόσμου, σε διαφορετικό σημείο της πόλης κάθε φορά, ο καθένας φέρνει ό,τι θέλει –φαγητό, φρούτα, ποτά, παιχνίδια, μουσικά όργανα– μαζί με την καλή του διάθεση, κι όταν τελειώνει το πάρτι ο χώρος έχει γίνει αγνώριστος. Δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, καλλωπισμοί είναι μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα. Λεπτομέρειες για την επόμενη διοργάνωση στο blog του Lunch Street Party.

* Στην πάλαι ποτέ εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στο 42 της Φωκίωνος Νέγρη. Εδώ συμβαίνουν συχνά πυκνά διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως προβολές ταινιών, μαθήματα ξένων και μη γλωσσών, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, και άλλα πολλά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

* Στα πανέμορφα αθηναϊκά πάρκα, που η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων (επιμένει να) αγνοεί: την Καισαριανή, το Άλσος Συγγρού, το Άλσος Βεΐκου, το Πάρκο Αντώνη Τρίτση, τον λόφο του Φιλοπάππου, και τον Εθνικό Κήπο. Δείτε φωτογραφίες και χάρτες για να βρείτε τον δρόμο σας σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v