Σεπτέμβριος low budget: Παράταση διακοπών... x4!

Είπε κανείς «καλό χειμώνα»; Μαζεύουμε τις πενιχρές οικονομίες μας, και παρατείνουμε το καλοκαίρι σε δύο Κυκλαδονήσια και δύο στεριανούς προορισμούς που εγγυώνται πως, αν βρέξει, δε θα μείνουμε να κοιτάμε μουτρωμένοι την παραλία.
Σεπτέμβριος low budget: Παράταση διακοπών... x4!
της Ηρώς Κουνάδη

Εξαντλήσατε το υπόλοιπο αδείας, ή το budget σας, ή και τα δύο, και τώρα θέλετε να χτυπήσετε τον επόμενο που θα ακούσετε να λέει πως ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για διακοπές, «γιατί οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι υπηρεσίες καλύτερες, η κοσμοσυρροή ανύπαρκτη, όπως και τα μελτέμια που ανακάτευαν την άμμο και σας χαλούσαν τις βουτιές στο Αιγαίο». Σας καταλαβαίνουμε. Και σας έχουμε και τη λύση. Μία εβδομάδα αποχή από πάσης φύσεως delivery στο γραφείο, και δυο Σαββατοκύριακα cocooning με φίλους, σας εξασφαλίζουν το budget ενός σεπτεμβριάτικου weekend σε ένα κοντινό Κυκλαδονήσι ή σε δύο «στεριανούς» προορισμούς της διπλανής πόρτας. Βάζετε στοίχημα;

Άνδρος: Καπετανόσπιτα και φαράγγια

Η… Κυκλάδα της διπλανής πόρτας απέχει μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που περιλαμβάνεται στους αγαπημένους μας προορισμούς. Οι εκπληκτικές παραλίες της, η νοστιμότατη τοπική κουζίνα, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, η όμορφη ενδοχώρα, οι πράσινες γωνιές της –τόσο αναπάντεχες στο κυκλαδίτικο σκηνικό– και η μόνιμη αίσθηση ότι είσαι ένας από τους λίγους κι εκλεκτούς που την ανακάλυψαν, που δημιουργείται χάρη στην έλλειψη πολυκοσμίας, είναι μερικά από τα προτερήματά της.

Θα βουτήξετε: Στα –τόσο τιρκουάζ που θυμίζουν Ιόνιο– νερά του Ζόρκου, στην εξωτική Άχλα, με τα διαυγή νερά και το πολύχρωμο, ψιλό βοτσαλάκι, στον ερημικό Άη Γιάννη στις Κρεμμύδες, και σε μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες παραλίες των Κυκλάδων, της Γριάς το Πήδημα, με τον απόκοσμο βράχο που ξεπηδά από το νερό. Περισσότερες παραλίες, μαζί με οδηγίες πρόσβασης, εδώ.

Θα βολτάρετε: Στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, ανάμεσα σε επιβλητικά καπετανόσπιτα και ανθισμένες αυλίτσες. Στα κουκλίστικα χωριά Μένητες, με τα περιβόλια και τα πλατάνια τους, Κόρθι, με τα πανέμορφα αρχοντικά, και Στενιές, με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα. Στην Πυθάρα, έναν καταπράσινο βιότοπο με λίμνες και καταρράκτες. Στα ειδυλλιακά μονοπάτια της ενδοχώρας, που ελίσσονται μέσα από φαράγγια, πλάι σε νερόμυλους και πάνω από τοξωτά γεφύρια. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδρομές θα σας δώσει το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Trekking Andros (τηλ.: 6937236362).

Θα πάτε: Με πλοίο της Agoudimos Lines, σε δύο ώρες και 29€ μετ’ επιστροφής, από το λιμάνι της Ραφήνας.

Θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά –must το γιουβετσάκι και οι κολοκυθοκροκέτες– αλλά και εξαιρετική σχάρα (μην χάσετε την καπνιστή μπριζόλα) με θέα στη θάλασσα στα Δελφίνια (περί τα 20€ το άτομο) στο Μπατσί, ατενίζοντας την θάλασσα. Τοπική κουζίνα (δοκιμάστε φρουτάλια, τοπική ομελέτα με χειροποίητο λουκάνικο και τυρί) στο Μπαλκόνι του Αιγαίου (15-20€) στο Άνω Απρόβατο. Φρεσκότατο ψαράκι και άλλους αλμυρούς μεζέδες θα δοκιμάσετε στο Barbarola και τα Γιάλια στις Στενιές και στη Νόνα, στη Χώρα –υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο για καθένα από αυτά. Σπιτικές πίττες και παραδοσιακά μαγειρευτά με ολίγο από δημιουργικό twist (όπως κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ πατάτας) στα Σκαλάκια (20-25€) στη Χώρα.

Θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Amorani Studios με τα μεγάλα μπαλκόνια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα (στα 40€ το δίκλινο), και του Villa Alexandros, στα 50€, αμφότερα στο Μπατσί. Αν προτιμάτε για βάση σας την Χώρα, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το αυθεντικά κυκλαδίτικο Ανεμόμυλοι Studios, οι τιμές του οποίου αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα.

Παρνασσός: Φθινοπωρινή έκπληξη

Αν σκεφτήκατε Αράχωβα, χειμερινά σπορ, ακριβές σουίτες και κοσμοσυρροή, δεν έχετε βρεθεί στον Παρνασσό φθινόπωρο. «Μυστικά» παραδοσιακά χωριουδάκια, καταπράσινες βουνοπλαγιές, ειδυλλιακές διαδρομές σε ωραιότατα μονοπάτια για αφοσιωμένους και μη πεζοπόρους, εξαίσια κουζίνα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι μερικά μόνο από τα highlights του… βουνού της διπλανής πόρτας. Προσθέστε σε αυτά την μηδαμινή απόσταση –δύο ώρες μάξιμουμ– από την Αθήνα, και τις τιμές των ορεινών προορισμών που αυτήν την περίοδο είναι αισθητά μειωμένες, και… φύγατε.

Θα βουτήξετε: Στις παραλίες της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, οι οποίες απέχουν μία-δύο ωρίτσες, ανάλογα με την πλευρά του Παρνασσού που έχετε επιλέξει για βάση σας. Δείτε λεπτομέρειες για αυτές, και για τις λίγο πιο απομακρυσμένες παραλίες του Κορινθιακού εδώ.

Θα βολτάρετε: Στα εξαιρετικά σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, όπως το grande ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε έξι (!) ώρες, περνώντας μέσα από το κατά γενική ομολογία ομορφότερο δάσος του Παρνασσού. Στα γραφικά, εκτός πεπατημένης χωριά όπως η Αγόριανη και η Βάριανη. Σε ιστορικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος αξιοθέατα, όπως το Μουσείο – Θεματικό Πάρκο Βαγονέτο, στα παλιά μεταλλεία της περιοχής, το Χάνι της Γραβιάς και, φυσικά, ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Λεπτομέρειες για τις περιηγήσεις σας στην περιοχή θα βρείτε εδώ.

Θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου δύο ώρες ή 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά (δοκιμάστε μοσχάρι με κυδώνια και ρεβίθια με μανιτάρια) και εξαίσια σχάρα με hit τα ζουμερά παϊδάκια στην ταβέρνα Μαυροδήμος (15-20€ το άτομο) στην Αγόριανη. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, σπιτικές πίττες και σχάρα, στο Ρόδι και Κάστανο (περί τα 20€) επίσης στην Αγόριανη. Λαχταριστά παϊδάκια και άλλα καλοψημένα, ντόπια κρέατα στην Δροσούλα (περίπου 15€ το άτομο) δίπλα στις πηγές της Βάριανης.

Θα μείνετε: Στον παραδοσιακό ξενώνα Μαυροδήμος, στην Αγόριανη, οι κουκλίστικες σοφίτες του οποίου κυμαίνονται αυτήν την περίοδο στα 50€ με το λαχταριστό, σπιτικό πρωινό. Στα όμορφα δωμάτια του Delphi Rooms & Bungalows, μεταξύ Δελφών και Αράχωβας, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 40€ για το δίκλινο δωμάτιο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking

Τήνος: Η διακριτική γοητεία της ενδοχώρας

Το άρτι αφιχθέν Μουσείο Κώστα Τσόκλη, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο στον Κάμπο και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι μόνο η αφορμή. Η πανέμορφη, όσο και ανεξάντλητη, ενδοχώρα της, οι απάνεμες παραλίες, η μικρή απόσταση που τη χωρίζει από το λιμάνι της Ραφήνας, η συγκλονιστική τοπική κουζίνα και η νυχτερινή ζωή είναι μερικές… «αιτίες» για τα φθινοπωρινά weekends μας στο πλέον παρεξηγημένο Κυκλαδονήσι.

Θα βουτήξετε: Αφού ρωτήσετε τους ντόπιους, οι οποίοι θα σας υποδείξουν την «σωστή» πλευρά, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου κάθε μέρα. Στις “must” παραλίες σημειώστε την χρυσαφένια, ερημική αμμουδιά του Αγίου Πέτρου, με τα κρυστάλλινα νερά, την εξωτική Απηγανιά, τον όρμο Γιαννάκη αν είστε fan του βότσαλου, τον Άγιο Φωκά αν θέλετε και την ξαπλώστρα σας. Περισσότερες… κατευθύνσεις θα βρείτε σε αυτό το εξαιρετικό ταξιδιωτικό site για την Τήνο, και σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Θα βολτάρετε: Στα πανέμορφα χωριά της ενδοχώρας, που είναι κατά κοινή ομολογία το δυνατό σημείο του νησιού, σταματώντας κάθε τόσο για να θαυμάσετε έναν ακόμα περίτεχνο περιστερώνα. Ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μας, φιγουράρουν η Κάρδιανη, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, ο πανέμορφος Πύργος, που φιλοξενεί το σπίτι και μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ο Αρνάδος με τις μεσαιωνικές στοές του, και ο απόκοσμος Βώλακας, με τους σεληνιακούς σχηματισμούς των βράχων του.

Όσο για sightseeing; Όρεξη (και χρόνο) να έχετε: ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ναό, και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος και βέβαια το προαναφερθέν Μουσείο Τσόκλη είναι μερικά από τα «οπωσδήποτε» ενός weekend στην Τήνο.

Θα πάτε: Σε τέσσερις ώρες και 44€ το άτομο μετ’ επιστροφής με πλοίο της Κυκλάδες Fast Ferries ή της Αγούδημος Lines, από την Ραφήνα. Σε τεσσερισήμισι ώρες και 59€ το άτομο μετ’ επιστροφής με πλοίο της Blue Star από τον Πειραιά.
Αν βιάζεστε (και διαθέτετε λίγο μεγαλύτερο budget): Σε δύο παρά κάτι ώρες και 98€ το άτομο με το Sea Jet ή το Flying Cat της Hellenic Seaways από τη Ραφήνα.

Θα φάτε: Εξαίσια τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά στο Κουτούκι της Ελένης (20-25€ το άτομο) και το Μεταξύ Μας (περίπου 20€) στη Χώρα. «Πειραγμένες» ελληνικές συνταγές με άρωμα από Μεσόγειο στο Ήταν ένα Μικρό Καράβι (στα 20-25€), επίσης στη Χώρα. Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στο Ψαροκόκαλο (περίπου 20€ το άτομο) στον Πάνορμο. Ζουμερή σχάρα αλλά και μαγειρευτά στο Βώλαξ (περί τα 15€ το άτομο) στο ομώνυμο χωριό. Ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, στο Κονάκι (περί τα 15€ το άτομο) στον Άγιο Ιωάννη Πόρτο.

Θα μείνετε: Στο εντυπωσιακό Golden Beach Hotel ακριβώς δίπλα στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Φωκά, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου θα σας κοστίσει 65€ αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο καταπράσινο κάμπινγκ (τηλ.: 22830 22344) στη Χώρα, που διαθέτει και χαριτωμένα bungalows. Οι τιμές αυτήν την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ το άτομο, και 3 ευρώ για τη σκηνή. Αν προτιμήσετε τη λύση των bungalows, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα απλά, τα οποία κοστίζουν 30€ και τα κομπλέ, πλήρως εξοπλισμένα με air condition, ψυγειάκι και δικό τους μπάνιο, τα οποία κυμαίνονται στα 40-50€ το δίκλινο. Υπάρχουν, τέλος, και έτοιμες στημένες σκηνές με στρώματα, οι οποίες κοστίζουν 19€ ανά δύο άτομα.

Ορεινή Κορινθία: Βουτιές στη λίμνη

Δύο πανέμορφες λίμνες, ένα Μουσείο Περιβάλλοντος που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια σας, πολλές γραφικές διαδρομές για τους λάτρεις της οδήγησης, αμέτρητα πετρόχτιστα χωριουδάκια να ξεπροβάλλουν πίσω από κάθε στροφή, κι άλλα τόσα ειδυλλιακά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Να προσθέσουμε το γεγονός ότι από οποιοδήποτε χωριό της Ζήρειας μπορείτε να επιστρέψετε τη Δευτέρα το πρωί κατ’ ευθείαν στο γραφείο, σε μιάμιση μόλις ώρα, ή σας πείσαμε ήδη;

Θα βουτήξετε: Στα καταπράσινα νερά της λίμνης Δόξα, για να δοκιμάσετε την εμπειρία της κολύμβησης σε γλυκό νερό, με θέα τις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας. Αν, τώρα, επιμένετε, το –ολίγον 80s– Ξυλόκαστρο και τα αλμυρά νερά του απέχουν περίπου τριάντα λεπτά καθόδου από το βουνό.

Θα βολτάρετε: Με το αυτοκίνητο, σε όσα από τα όμορφα χωριά της χωρούν σε ένα Σαββατοκύριακο. Στα δικά μας highlights συγκαταλέγονται το Κεφαλάρι με τα λιθόκτιστα αρχοντικά του και την όμορφη πλατειούλα με τον αιωνόβιο πλάτανο, η γραφική Καστανιά και η αμφιθεατρικά κτισμένη Γκούρα. Με τα πόδια, θα βολτάρετε στα άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια, που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους περνώντας μέσα από ελατοσκέπαστες πλαγιές και καταλήγοντας στις επιβλητικές κορυφές της Ζήρειας. Δείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life περισσότερες ιδέες και λεπτομέρειες για τις περιηγήσεις σας.

Θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου μιάμιση ώρα ή 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Άρτεμις (15-20€ το άτομο) στα Μεσαία Τρίκαλα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας από το μπαλκονάκι της Πινακωτής (περί τα 20€) επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα. Αρνάκι στη γάστρα στο Πέτρινο (15-20€) και μαγειρευτά στον Πλάτανο (περί τα 15€ το άτομο) στα Κάτω Τρίκαλα. Σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Καστανιά (12-15€ το άτομο) στο ομώνυμο χωριό.

Θα μείνετε: Στο παραδοσιακό Αρχοντικό Κεφαλάρι (τηλ.: 27470 22200) στο ομώνυμο χωριό, σε ρομαντικά δωμάτια με πέτρινους τοίχους και σφυρήλατα κρεβάτια, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 52€, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο Astra Hotel (τηλ.: 27470 61202) στην πανέμορφη Καστανιά, ανάμεσα στις δυο λίμνες, τα ατμοσφαιρικά δωμάτια του οποίου αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 60€ με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v