Οδηγός για πρωτοετή… ψάρια έξω απ’ το νερό

Συγχαρητήρια, είστε φοιτητές! Δυστυχώς, έπεται η ταλαιπωρία της εγγραφής, της αναζήτησης εστίας ή σπιτιού, της συγκατοίκησης και της επίπλωσης. Το in2life είναι εδώ, για να σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα μέσα από τον λαβύρινθο που οδηγεί προς τα «καλύτερά σας χρόνια».
Οδηγός για πρωτοετή… ψάρια έξω απ’ το νερό
του Γιώργου Κόκουβα

Υπάρχουν ταλαιπωρίες που δεν «πειράζουν» και τόσο πολύ. Υπάρχει γραφειοκρατία που ναι μεν είναι πάντα ανεπιθύμητη, αλλά δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα. Υπάρχει τρέξιμο, ψάξιμο και άγχος που αξίζει τον κόπο.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η «ταλαιπωρία» του πρωτοετούς φοιτητή. Μπορεί να χρειαστούν ώρες αναμονής στις γραμματείες των τμημάτων –τα πιο μισητά μέρη για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια της ζωής σας, μπορεί να χρειαστούν χιλιόμετρα ποδαρόδρομου αναζητώντας υποψήφια σπίτια, ίσως οι πρώτες ημέρες στην σχολή να είναι γεμάτες φόβους για το άγνωστο, αλλά όλα αυτά χάνονται μπροστά στην απολαυστική αίσθηση της νέας αρχής, της ανεξαρτητοποίησης, την ενηλικίωσης και του μεγάλου βήματος στη ζωή σας.

Εδώ είμαστε εμείς, λοιπόν, να σας αφήσουμε να απολαύσετε αυτή την αίσθηση με μερικές έγνοιες λιγότερες σχετικά με την «πρωτοετή ταλαιπωρία». Προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούν χρήσιμα tips, links και πληροφορίες για την εγγραφή, την αναζήτηση σπιτιού ή εστίας, την συγκατοίκηση και την επίπλωση – όλα δηλαδή τα στάδια πριν ο αφέτης κηρύξει επίσημα την έναρξη της φοιτητικής σας ζωής σε μια καινούρια πόλη.

Βήμα 1°: Η εγγραφή

Συγχαρητήρια, περάσατε. Μέχρι να εγγραφείτε, όμως, και να αποκτήσετε το πάσο και το βιβλιάριό σας, τυπικά ακόμη δεν είστε φοιτητές. Η διορία σας για να γίνετε, είναι φέτος από τις 11 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα οφείλετε να μεταβείτε στην γραμματεία του τμήματός σας (εσείς ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από εσάς πρόσωπο), (εξ)οπλισμένοι σαν αστακοί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά, για να πετύχετε την εγγραφή σας:
 
-Αίτηση για εγγραφή (παρέχεται από τη Γραμματεία)
-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνετε ότι δεν είστε εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
-Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
-Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
-Για ειδικές κατηγορίες επιτυχόντων πρωτοετών, δείτε εδώ ποια επιπλέον δικαιολογητικά είναι απαραίτητα 

Έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι γραμματείες των τμημάτων λειτουργούν πολύ συγκεκριμένες ώρες για τις εγγραφές των φοιτητών, γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε με ένα τηλεφώνημα για το σχετικό ωράριο, ώστε να μην χάσετε πολύτιμο χρόνο. Για τους εντελώς «αθώους», συνήθως στους χώρους των εγγραφών θα προσφερθούν μεγαλύτεροι φοιτητές να σας βοηθήσουν – πρόκειται για μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που έχουν απώτερο σκοπό να σας εντάξουν σε αυτές. Αρνηθείτε ευγενικά.

Βήμα 2°: Αναζήτηση εστίας

Σπίτι ή εστία; Μόνος ή με συγκάτοικο; Σε ποια περιοχή και πώς οργανώνεται το ψάξιμο; Ας πάρουμε τα ερωτήματα ένα-ένα, ξεκινώντας από την περίπτωση που αναζητάτε στέγαση στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου σας.

Αρχικά, δείτε εδώ μια λίστα με τις φοιτητικές εστίες σε όλη την επικράτεια και εντοπίστε εκείνη που αντιστοιχεί στο Πανεπιστήμιό σας. Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου σας θα βρείτε επίσης και τις σχετικές αιτήσεις, τις πληροφορίες και τους όρους για την επιλογή σας για διαμονή σε αυτές – για κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις, αλλά τα σταθερά κριτήρια είναι τα παρακάτω:

Βασική προϋπόθεση για να μπει οποιοσδήποτε φοιτητής στις φοιτητικές εστίες είναι η εισαγωγή του σε κάποια Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή, χωρίς να είναι πτυχιούχος άλλης. Επιπλέον, θα πρέπει ο ίδιος ή η οικογένειά του να μην έχουν ιδιόκτητη κατοικία σε ακτίνα συγκεκριμένων χιλιομέτρων από την βάση του Πανεπιστημίου.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια: Μέλη άπορων ή πολύτεκνων οικογενειών, ορφανοί φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και μέλη οικογενειών με χαμηλό εισόδημα προηγούνται στην διαδικασία επιλογής από την Εφορεία της εκάστοτε εστίας.

Οι ανακοινώσεις για την έναρξη των αιτήσεων συνήθως συμπίπτουν με την περίοδο των εγγραφών. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την γραμματεία της αντίστοιχης εστίας, η οποία θα σας δώσει την σχετική αίτηση, ενώ θα απαιτήσει από εσάς συγκεκριμένα δικαιολογητικά που μπορείτε να δείτε εδώ

Βήμα 3°: Συγκατοίκηση ή όχι;

Εφόσον έχετε απορρίψει την ιδέα της φοιτητικής εστίας (ή εκείνη απέρριψε εσάς), τίθεται το επόμενο δίλημμα: Μόνος ή με παρέα; Αρχικά, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αν ο πιθανός συγκάτοικος είναι κάποιος που γνωρίζετε ή όχι. Αν κάποιος γνωστός σας ή ακόμη καλύτερα, ο κολλητός σας πέρασε στην ίδια πόλη με εσάς, πιθανόν η απόφαση να μείνετε μαζί του να είναι πιο εύκολη – όχι ότι η συγκατοίκηση με φίλο δεν κρύβει επίσης τις παγίδες και τους κινδύνους της. Σε κάθε περίπτωση, εμείς σας ετοιμάσαμε μια πρόχειρη λίστα με λόγους… να το κάνετε ή να μην το κάνετε.

Συγκατοίκηση γιατί…
-Γλιτώνετε χρήματα, αφού μοιράζεστε ενοίκιο, λογαριασμούς, κοινόχρηστα, ψώνια
-Έχετε συνέχεια παρέα
-Μπορείτε να νοικιάσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι σε σχέση με αυτό που θα νοικιάζατε μόνοι σας
-Μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού
-Στις δύσκολες στιγμές, πάντα υπάρχει κάποιος στο σπίτι για βοήθεια

Μόνος γιατί…
-Γλιτώνετε την φασαρία ή την παρέα, που βρίσκεται πάντα εκεί, ακόμη κι όταν θέλετε να «απομονωθείτε»
-Γλιτώνετε το ρίσκο καβγάδων με τον φίλο/συγκάτοικό σας – η συγκατοίκηση έχει χαλάσει φιλίες χρόνων
-Θέλετε ανά πάσα στιγμή να έχετε τον προσωπικό σας χώρο για τα φοιτητικά σας «τυχερά»

Κάντε την δική σας λίστα με τους λόγους που θα θέλατε ή όχι να συγκατοικήσετε και καταλήξτε σε μια απόφαση. Αν, πάλι, κλίνετε προς το «ναι» αλλά δεν γνωρίζετε κάποιον πρόθυμο, μια συνήθης πρακτική είναι η αγγελία στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολής ή της φοιτητικής λέσχης – αν και στην εποχή των ηλεκτρονικών αγγελιών, τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα. Δείτε τι μας είπαν αναγνώστες μας σχετικά με το δίλημμα σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life

Βήμα 4°: Αναζήτηση σπιτιού

Ώρα για αγγελίες και… αυτοψίες. Ξεκινήστε, μαθαίνοντας ποιες είναι οι καλύτερες φοιτητικές γειτονιές στην πόλη που περάσατε, ώστε αφενός να μην είστε μακριά από την σχολή σας, και αφετέρου να μην είστε μακριά από το «κέντρο του ενδιαφέροντος» ή κοντά σε κάποια κακόφημη περιοχή. Δείτε σε παλιότερο αφιέρωμά μας τις συνήθεις φοιτητογειτονιές και τις στεγαστικές «παγίδες» σε καθεμία από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας. 

Αν έχετε γνωστούς στην συγκεκριμένη πόλη, αντλήστε από αυτούς πληροφορίες σχετικά με το πού κυμαίνονται περίπου τα ενοίκια αυτή την εποχή – ευτυχώς η κρίση τα έχει ρίξει αισθητά, αν και βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης ζήτησης και ορισμένοι ιδιοκτήτες… προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα.

Στην συνέχεια, ξεκινήστε να κυκλώνετε αγγελίες στις τοπικές εφημερίδες, να κλικάρετε ηλεκτρονικές αγγελίες – προτιμήστε αυτές που περιλαμβάνουν φωτογραφίες των χώρων του σπιτιού και, αν το λένε τα πόδια σας, δοκιμάστε την τύχη σας ψάχνοντας για τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια σε γειτονιές που σας αρέσουν – εκεί κρύβονται συχνά τα μεγαλύτερα «κελεπούρια». Ένα μεσιτικό γραφείο, παρότι πιο ξεκούραστο, καλό είναι να αποτελέσει λύση ανάγκης, καθώς θα σας στοιχίσει ένα νοίκι παραπάνω.

Τα πιο δημοφιλή sites αγγελιών για κατοικία και όχι μόνο είναι τα ακόλουθα:
-Aggeliopolis.gr 
-Spitogatos 
-Rento.gr 
-Χρυσή Ευκαιρία 
-Spiti25 

Έχετε, επίσης, υπόψη σας, καθ’ όλη την διάρκεια της αναζήτησής σας, όσα σας συμβουλεύει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή για τις παγίδες αλλά και για τα κριτήρια που πρέπει να θέτετε όταν βλέπετε υποψήφια διαμερίσματα. Δείτε αναλυτικά τα άκρως ενδιαφέροντα tips εδώ

Βήμα 5°: Φοιτητική επίπλωση

Η επίπλωση του σπιτιού σας γίνεται σε δύο στάδια: Το πρώτο είναι αυτό της «ευγενικής προσφοράς». Μιλάμε για τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, τα πιατικά και τα λοιπά αξεσουάρ που η (ευρύτερη) οικογένειά σας θα προσπαθήσει να «ξεφορτώσει» στο νέο σας σπιτικό. Ξέρουμε πως πρόκειται για το πρώτο σας σπίτι και θέλετε να το «χτίσετε» όπως το έχετε πλάσει με την φαντασία σας, και πως όλα αυτά τα μικροέπιπλα της γιαγιάς και της θείας δεν υπήρχαν απαραίτητα σε αυτή τη φαντασία, αλλά σκεφτείτε ξανά.

Πρώτα-πρώτα, αναλογιστείτε την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Εφόσον ο «κουμπαράς» δεν αντέχει ολοκαίνουρια επίπλωση και ηλεκτρικό εξοπλισμό «από την κορυφή ως τα νύχια», δείτε το από την θετική του πλευρά. Χρησιμοποιήστε ότι οι συγγενείς προθυμοποιούνται να σας δώσουν, και φροντίστε να επενδύσετε χρήματα σε διακοσμητικές πινελιές που θα αφήσουν το δικό σας στίγμα στον χώρο, ώστε το σπίτι να παραμείνει στο «στιλ» σας.

Όσο για τις αγορές, σχεδόν κάθε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και επίπλων εγκαινιάζει την σεζόν με προσφορές και πακέτα ειδικά για φοιτητές – φροντίστε να επωφεληθείτε από αυτά. Επί παραδείγματι, εντοπίσαμε ήδη τα εξής:

*Ηλεκτρονική: Στο e-shop της υπάρχει ειδική κατηγορία «Φοιτητικές προτάσεις» με αξιόλογες προσφορές σε διάφορα είδη, από ένα απλό σίδερο ή ένα φουρνάκι μέχρι το ψυγείο ή το πλυντήριο ρούχων σας. 
*Kotsovolos: Διαθέτει ειδικά φοιτητικά πακέτα που ξεκινούν από 220€ (ψυγείο και κουζινάκι) και φτάνουν τα 679€ για δίπορτο ψυγείο, κουζινάκι, monitor TV και πλυντήριο ρούχων. 
*Praktiker: Διαθέτει ειδική «φοιτητική» στήλη, με προϊόντα και έπιπλα σε προσφορά, καθώς και συμβουλές διακόσμησης για πλήρη επιμέλεια του κάθε δωματίου σας. 
*Ikea: Ο νέος κατάλογος με μειωμένες τιμές σε αρκετά προϊόντα για όλο το σπίτι μόλις τυπώθηκε και η προσφορά για τους φοιτητές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: Με κάθε αγορά άνω των 600€, παίρνετε δώρο ένα Turbo-X Breeze II Tablet 7’’. Δείτε περισσότερα εδώ, και κρατήστε σημειώσεις στην χρηστική checklist του IKEA για το φοιτητικό σπίτι. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v