Πώς να βρείτε το ιδανικό φοιτητικό σπίτι

Τι πρέπει να προσέξουμε όσο ψάχνουμε για φοιτητική κατοικία; Ποια sites κάνουν εύκολη την ζωή μας; Ποιες περιοχές κάθε πόλης φημίζονται για τις φοιτητικές τους στέγες; Ακολουθήστε τις συμβουλές και βρείτε το ιδανικό σπίτι για τα «πιο ανέμελά σας χρόνια».
Πώς να βρείτε το ιδανικό φοιτητικό σπίτι
του Γιώργου Κόκουβα

Οι βάσεις των σχολών φρεσκοαναρτήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και πριν προλάβει να τελειώσει το επεισόδιο «άγχος για τα αποτελέσματα» αρχίζει το επόμενο, με τίτλο «χάος στην αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού». Από μόνη της η μετάβαση στην ανεξάρτητη ζωή μακριά από το πατρικό σπίτι είναι μία μεγάλη υπόθεση που δημιουργεί –μάλλον θετικό- άγχος στους πρωτοετείς. Ωστόσο, πριν αρχίσει και επίσημα η φοιτητική ζωή, παραμένει μια διαδικαστική λεπτομέρεια που θα καθορίσει το καθημερινό σας περιβάλλον για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια: η αναζήτηση σπιτιού σε μία ξένη πόλη.

Προς διευκόλυνση του ελαφρώς άχαρου έργου σας, συγκεντρώνουμε tips, συμπυκνώνουμε τις εμπειρίες όσων έχουν ήδη περάσει το ίδιο «λούκι» για να… παραδειγματιστείτε και ευχόμαστε… «με το δεξί».

Οδηγίες… υπεράνω πόλεως

Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν σε όποια πόλη κι αν σας έφεραν τα αποτελέσματα των περσινών σας κόπων, καθώς υπάρχουν κάποιες σταθερές που θα κάνουν την αναζήτηση σπιτιού ευκολότερη.

*Αν διαθέτετε φίλους και γνωστούς στην πόλη που σας ενδιαφέρει, «ανακρίνετε» τους για το ποιες περιοχές είναι οι καλύτερες, ποιες είναι πιο οικονομικές ή πιο κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές κλπ. Πάντα οι πληροφορίες «εκ των έσω» είναι και οι πιο αξιόπιστες.
*Πριν ξεκινήσετε τα μαρκαρίσματα αγγελιών και τις «αυτοψίες», συντάξτε μία λίστα με τα χαρακτηριστικά του σπιτιού που θα επιθυμούσατε να βρείτε. Για παράδειγμα, μπορεί τα standards σας να απαιτούν οπωσδήποτε μεγάλο μπάνιο, επομένως, μπορείτε αυτομάτως να αποκλείετε όσα δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας. Επίσης, σκεφτείτε εξ αρχής το budget του ενοικίου που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε και απορρίψτε όσες αγγελίες ζητούν πολύ περισσότερα. Αξίζει να θυμάστε, ωστόσο, πως αναζητάτε φοιτητικό σπίτι και όχι… οικογενειακή έπαυλη: Δεν χρειάζεστε δύο υπνοδωμάτια αν πρόκειται να μείνετε μόνοι σας, ούτε τεράστια μπαλκόνια και μαρμάρινη κουζίνα.
*Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας συγκατοίκησης: Τα έξοδα θα μειωθούν στο μισό, περιλαμβανομένου ενοικίου, κοινοχρήστων και λοιπών λογαριασμών. Επιπλέον, θα έχετε πάντα παρέα –ακόμη, όμως, κι όταν δεν το θέλετε, γι’ αυτό η απόφαση της συγκατοίκησης χρειάζεται πρώτα διεξοδική σκέψη. Διαβάστε παλιότερο δημοσίευμα του in2life για τα διλήμματα της συγκατοίκησης και ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά.
*Επιχειρήστε μία αναγνωριστική βόλτα στην πόλη, αν δεν γνωρίζετε καθόλου τα κατατόπια, ώστε να πάρετε μία πρώτη γεύση από κάθε περιοχή.
*Εφοδιαστείτε με τις τοπικές εφημερίδες που δημοσιεύουν αγγελίες ενοικίασης κατοικίας και πάρτε μία ιδέα για τις περιοχές με την μεγαλύτερη προσφορά ή για τις τιμές των ενοικίων και σημειώστε όποιες σας φαίνονται ενδιαφέρουσες.
*Αξιοποιήστε τις αρετές της τεχνολογίας: Sites όπως το Aggeliopolis.gr, ο Spitogatos, το Rento.gr, η Χρυσή Ευκαιρία, το Spiti25 μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία της αναζήτησής σας, δίνοντάς σας όλες τις πληροφορίες για το κάθε σπίτι (φωτογραφιών περιλαμβανομένων) χωρίς να ξεμυτίσετε από το σπίτι.
*Εξίσου σημαντικοί σύμμαχοι είναι οι πίνακες ανακοινώσεων στις πανεπιστημιακές σχολές αλλά και οι ιστοσελίδες τους, όπου θα βρείτε πλήθος αγγελιών από ιδιώτες αλλά και από φοιτητές που τελειώνουν τις σπουδές και ψάχνουν… διάδοχο για το σπίτι τους – σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τους αποσπάσετε πολύτιμες πληροφορίες για την εμπειρία τους από την διαμονή τους στα συγκεκριμένα διαμερίσματα.

Επί το έργον…

*Η επιλογή να ψάξετε χωρίς την «αιγίδα» ενός μεσιτικού γραφείο θα σας γλιτώσει από το διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο του ενός επιπλέον ενοικίου που συνήθως λαμβάνουν οι μεσίτες για την μεσολάβησή τους. Προτιμήστε να διαχωρίσετε τις αγγελίες των εφημερίδων σε αυτές ιδιωτών και μεσιτών, ενώ δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να κάνετε έναν περίπατο στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν για να εντοπίσετε τα τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια, τα οποία συνήθως κρύβουν τα μεγαλύτερα «κελεπούρια», από ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να μπλέξουν με μεσιτικά γραφεία.
*Δεν χρειάζεται να πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Δείτε περισσότερα από ένα σπίτια πριν καταλήξετε σε μια απόφαση και μην διστάζετε να δείτε δεύτερη φορά κάποιο που σας άρεσε ή σας προκάλεσε ενδοιασμούς.
*Στις «αυτοψίες» των σπιτιών, πάρτε μαζί… παρέα. Οι γονείς, τα αδέλφια, κάποιοι φίλοι –ιδιαίτερα χρήσιμοι είναι όσοι έχουν αρχιτεκτονικές γνώσεις, καθώς καταλαβαίνουν αμέσως αν κάποιο σπίτι «πάσχει» από άποψη χώρων- θα σας δώσουν την πολυπόθητη δεύτερη γνώμη.
*Σε κάθε σπίτι που βλέπετε, αξίζει να εστιάσετε σε ορισμένους παράγοντες: την παλαιότητα της οικοδομής (όσο παλαιότερη είναι, τόσες περισσότερες ενδέχεται να είναι οι πιθανές φθορές), το είδος θέρμανσης (θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των κοινοχρήστων, στον πίνακα των οποίων μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην είσοδο της πολυκατοικίας για να πάρετε μια ιδέα), την περιοχή στην οποία βρίσκεται (αν είναι κοντά στην σχολή σας, αν υπάρχει πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες που σας βολεύουν, αν υπάρχουν κοντά supermarkets και άλλα καταστήματα πρώτης ανάγκης).

Αναζήτηση… ανά την Ελλάδα

*Αθήνα
Αν η ανακοίνωση των βάσεων σας στέλνει στην πρωτεύουσα, η αναζήτηση σπιτιού θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την σχολή στην οποία περάσατε, καθώς οι διάφορες σχολές βρίσκονται διασκορπισμένες μεταξύ άλλων στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στο Γουδή, στο Αιγάλεω, στο κέντρο, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά.

Κατ’ αρχήν, βασικός «νόμος» της ζήτησης είναι η αυξημένη τιμή των σπιτιών που βρίσκονται κοντά σε σταθμό του μετρό. Αν οι κινήσεις σας στην πόλη εξυπηρετούνται εξίσου αποτελεσματικά από τις λεωφορειακές γραμμές, προτιμήστε την οικονομικότερη λύση των περιοχών που χρειάζονται λίγο… περπάτημα μέχρι το μετρό –άλλωστε το περπάτημα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Καλές επιλογές για τους φοιτητές του κέντρου αποτελούν οι περιοχές του Ζωγράφου, των Ιλισίων, του Παγκρατίου και του Γκύζη, όπου δεν θα συναντήσετε την ακρίβεια του κέντρου, αλλά θα βρίσκεστε πολύ κοντά και σε αυτό και στην σχολή σας. Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Αιγάλεω θα βρουν στην συγκεκριμένη περιοχή αρκετά συμφέρουσες επιλογές ακόμη και σε νεόδμητα κτίρια με τιμές… δυτικών προαστίων, συχνά κάτω των 300 ευρώ.

Για τους «Νότιους φοιτητές» της Παντείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι περιοχές του Αγίου Δημητρίου, της Ευαγγελίστριας και του Πασαλιμανιού διαθέτουν... μυαλωμένους σπιτονοικοκύρηδες, που έχουν ρίξει κατά πολύ τα ενοίκια λόγω κρίσης, όπως μας λέει φίλος του In2life που αναζήτησε πρόσφατα κατοικία στις συγκεκριμένες γειτονιές. Όπως μας λέει, στις παραπάνω περιοχές, αλλά και στο Νέο Φάληρο, που μπορεί να είναι ελαφρώς μακριά από το Πανεπιστήμιο αλλά διαθέτει πολύ συχνές συγκοινωνίες, δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε ένα καλό δυάρι με 300 ως 350 ευρώ ή γκαρσονιέρα με ακόμη λιγότερα.

*Θεσσαλονίκη
Στην ίσως κορυφαία φοιτητούπολη της Ελλάδας, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης ξεκινά από το κέντρο, όπου όμως γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι τα περισσότερα κτίρια είναι… τρίτης ηλικίας αλλά με τιμές που σπάνε κόκαλα. Καλύτερες εναλλακτικές που προτιμώνται από πολλούς φοιτητές είναι η περιοχή στα πέριξ του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Λεωφόρου Στρατού, που βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη της Εγνατίας αλλά και μία ανάσα από την Τσιμισκή, τον Λευκό Πύργο και όλα τα στέκια του κέντρου.

Προτιμήστε την περιοχή περί της Βασιλίσσης Όλγας αν θέλετε να είστε δίπλα στην θάλασσα, τις Σαράντα Εκκλησιές ή την περιοχή του Αγίου Δημητρίου για να είστε κοντά στην γραφική Άνω Πόλη και στο Α.Π.Θ ή στην Κάτω Τούμπα για ησυχία «απόκεντρου» με πολύ συχνές συγκοινωνίες. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, οι γκαρσονιέρες κινούνται στα 350 ευρώ περίπου, αλλά με αρκετό ψάξιμο, θα ανακαλύψετε και ακόμη καλύτερες τιμές.

Extra tips: Εφοδιαστείτε με την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, που δημοσιεύει καθημερινά πλήθος αγγελιών, και επισκεφθείτε το site της σχετικής υπηρεσίας του Αριστοτελείου όπου θα βρείτε μία χρηστικότατη φόρμα αναζήτησης σπιτιού με βάση τα χρήματα που διαθέτετε.

*Πάτρα
Αν έχετε εισαχθεί στην Πάτρα, υπάρχουν δύο εκδοχές αναζήτησης, όπως μας αναφέρουν οι «insiders» του in2life από αχαϊκή πρωτεύουσα. Αν η μοίρα σας έφερε στα ΤΕΙ, τότε μάλλον είστε ευνοημένοι: Έχετε την δυνατότητα να βρείτε σπίτι στην περιοχή των ΤΕΙ όπου υπάρχουν νεόδμητες πολυκατοικίες σε καλές τιμές, αλλά έχετε πάντα και την προτιμότερη δυνατότητα να μείνετε στο κέντρο της πόλης, που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού ξεφυτρώνουν συνεχώς νέα στέκια και τα σπίτια, παρότι αρκετά παλιά, βρίσκονται σε λογικές τιμές (υπολογίστε περί τα 300 ευρώ για ένα αξιοπρεπές δυάρι), και υπάρχει συχνή συγκοινωνία προς τα ΤΕΙ.

Από την άλλη, η εισαγωγή στα ΑΕΙ, συνοδεύεται με ένα πρόβλημα: Τα Ανώτατα Ιδρύματα βρίσκονται στο Ρίο, οπότε μόνη διέξοδος είναι η διαμονή και πάλι στο κέντρο της Πάτρας (πλατείες Γεωργίου, Όλγας και Τριών Ναυάρχων) και οι σχετικά ακριβές συγκοινωνίες προς το Ρίο. Ανερχόμενες και πολύ όμορφες γειτονιές μπορείτε να ανακαλύψετε και ελαφρώς εκτός κέντρου: Εξετάστε το ενδεχόμενο να ψάξετε σπίτι στην Ανθούπολη, την Αγιά, το Πυροσβεστείο, την Αγία Σοφία, τα δημοφιλή Ψηλά Αλώνια ή την ελαφρώς ακριβότερη περιοχή της Μαρίνας για να έχετε για γειτονιά… το παλιό λιμάνι και την θάλασσα.

*Καβάλα
Όσοι περάσατε στις τεχνολογικές σχολές που φιλοξενεί η Καβάλα, κατ’ αρχήν δεν χρειάζεται να βαρυγκωμήσετε που δεν καταφέρατε να εισαχθείτε σε μία μεγαλύτερη πόλη, αφού θα σας αποζημιώσουν οι ομορφιές, η θάλασσα, η κοσμοπολίτικη διάθεση και η νυχτερινή ζωή της μακεδονικής πόλης (δείτε περισσότερα για την Καβάλα εδώ). Από άποψη περιοχών, οι νεοφερμένοι φοιτητές συνηθίζουν να κάνουν την πρώτη «στάση» κατοικίας στον Άγιο Λουκά, επειδή βρίσκεται κοντά στα ΤΕΙ, αλλά σύντομα οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι το κέντρο της Καβάλας δεν συγκρίνεται με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και καταφεύγουν σε αυτό – η Κηπούπολη είναι ένα καλό παράδειγμα περιοχής μέσα στην πόλη με λογικές τιμές στα ενοίκια, περί τα 300 ευρώ.

*Λάρισα
Η θεσσαλική πόλη αρχικά δεν… γεμίζει το μάτι, αλλά οι χιλιάδες φοιτητές των ΤΕΙ και των Ιατρικών σχολών του κέντρου της πίνουν νερό στο όνομα της ασύγκριτης νυχτερινής της ζωής. Η Λάρισα θεωρείται η πόλη του καφέ, των καταστημάτων και των νυχτερινών κέντρων κάτι που την κάνει ιδανική για φοιτητική ζωή, ενώ με την πρόσφατη ανάπτυξή της δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες φοιτητουπόλεις. Εν προκειμένω, για εύρεση κατοικίας στην Λάρισα, αποφύγετε τις περιοχές κοντά στα ΤΕΙ που βρίσκονται ελαφρώς εκτός πόλης και προτιμήστε τις συνοικίες γύρω από την πλατεία Εβραίων και τον Άγιο Νικόλαο, όπου τα φυσιολογικά ως πολύ φθηνά ενοίκια (από 250 ευρώ για ένα δυάρι) συνδυάζονται με την γειτνίαση με όλη την ζωή του κέντρου αλλά και με θέα στο ποτάμι. Επίσης, νεόδμητες πολυκατοικίες κοντά στο κέντρο θα βρείτε και στα πέριξ της οδού Νικηταρά μέχρι την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, την διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες και τα δικαιώματα των ενοικιαστών συμβουλευτείτε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών που δημοσίευσε πρόσφατα την σχετική λίστα με τις οδηγίες του. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v