Πού κινούνται οι φετινές βάσεις εισαγωγής των πανεπιστημιακών σχολών

Εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε αυτή τη χρονιά στις βάσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ενώ «σημείο των καιρών» είναι η εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές του τόπου καταγωγής τους, ώστε να μην πληρώνουν ενοίκιο. Δείτε όλες τις φετινές «τάσεις» στις βάσεις.
Πού κινούνται οι φετινές βάσεις εισαγωγής των πανεπιστημιακών σχολών
Ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι φετινές βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και τα συναισθήματα, καθώς και οι τάσεις της χρονιάς… είναι ανάμικτες.

Ανοδική πορεία σημειώθηκε στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, που υποδηλώνει την τάση των υποψηφίων προς τμήματα τα οποία θεωρούνται αποτελεσματικά ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Σταθερά υψηλές παρέμειναν οι βάσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές, ενώ αξιοσημείωτη μείωση παρουσίασαν τα Παιδαγωγικά τμήματα.

Από τους 116.173 υποψηφίους που υπέβαλλαν μηχανογραφικό, «πέρασαν» σε κάποιο τμήμα 80.615 μαθητές. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα από τις 10.00 το πρωί στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr/ , ενώ επισήμως και αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής θα αναρτηθούν στα σχολεία, όπου και έχουν σταλεί οι σχετικές λίστες αποτελεσμάτων προς εκτύπωση.

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής για τα Ενιαία Λύκεια (με το 90%) εδώ, όπου θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές: Οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν με βασικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ παρατηρήθηκε πως μεγάλο ποσοστό των μαθητών δήλωσαν σχολές του τόπου καταγωγής τους, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα του ενοικίου.

Στο Πρώτο επιστημονικό πεδίο παρατηρείται γενική άνοδος των βάσεων, με κυριότερα ανοδικά τμήματα αυτά της Νομικής, της Φιλολογίας, της Ψυχολογίας και της Δημοσιογραφίας.

Στο Δεύτερο επιστημονικό πεδίο άνοδο παρουσίασαν οι βάσεις της Φυσικής και της Πληροφορικής, στο Τρίτο οι Ιατρικές, ενώ «ανάμικτη» είναι η εικόνα στις Πολυτεχνικές σχολές. Το Πέμπτο πεδίο, αυτό των Οικονομικών επιστημών, παρουσιάζει επίσης γενική άνοδο.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και αρκετές σχολές που έχουν να κάνουν με επιστήμες της γης. Ενδεικτικά, τα τμήματα με την μεγαλύτερη αύξηση βάσεων σε σχέση με αυτές του 2011 ήταν αυτά της Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και της Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής – περί τα 1.000 μόρια αύξησης έκαστο. Η Σχολή Αστυφυλάκων, βέβαια, διεκδικεί τα πρωτεία με 2.243 μόρια παραπάνω από αυτά της περσινής της βάσης.

Την μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν τα Μουσικά τμήματα, τα Τμήματα ξένων γλωσσών και οι Παιδαγωγικές σχολές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v