30 ιδέες για έναν μήνα γεμάτο δράση!

Τι προλαβαίνει να κάνει κανείς σε έναν μήνα; Πριν προλάβετε να γκρινιάξετε, σας παραθέτουμε 30 ιδέες για να δοκιμάζετε κάτι διαφορετικό κάθε ημέρα του μήνα. Και ο χρόνος ξεκινά… από τώρα!
30 ιδέες για έναν μήνα γεμάτο δράση!
του Γιώργου Κόκουβα

Οκτώ μήνες πριν, τα λαμπιόνια στο έλατο «τιτίβιζαν» τα κάλαντα, οι κουραμπιέδες ψήνονταν, το θερμόμετρο έδειχνε περί τους 40 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από σήμερα και εσείς, καθισμένοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα με ζεστό καφέ, παίρνατε χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσετε τα «πατροπαράδοτα» resolutions για την επόμενη χρονιά. Μία από αυτές τις αποφάσεις, σας θυμίζουμε, ήταν σίγουρα να δοκιμάσετε πολλά καινούρια πράγματα, να αποκτάτε συνεχώς νέες εμπειρίες, να, να ,να…
Δεν συνεχίζουμε, (γιατί αφενός θα είναι σαν να απαγγέλουμε στίχους της Rihanna, αλλά και) επειδή όσο σίγουρο είναι πως η παραπάνω απόφαση συμπεριλήφθηκε στα ετήσια resolutions σας –ή έστω σε κάτι λιγότερο επίσημο κι αμερικάνικο- άλλο τόσο είμαστε βέβαιοι πως αρκετούς μήνες μετά, η υπόσχεση στον εαυτό σας έχει ξεχαστεί και η αποφασιστικότητά σας να την τηρήσετε έχει σκοντάψει κάπου στην αδράνεια του χειμώνα, στον πολιτικό παροξυσμό της άνοιξης ή στη ραθυμία του καλοκαιριού. 

Γι’ αυτό, όμως, είμαστε εμείς εδώ. Για να σας θυμίσουμε πως οι εμπειρίες, η αποφασιστικότητα, ο ενθουσιασμός και οι στιγμές δεν είναι «επετειακή» διαδικασία που ξεχνιέται μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς. Και πως οι υποσχέσεις στον εαυτό μας δεν είναι υπόθεση μακροπρόθεσμη, για να τις θέτουμε με ορίζοντα 365 ημερών, αλλά πρέπει να τηρούνται και να ανανεώνονται καθημερινά, γιατί πάντα είναι πιο εύκολα να πετυχαίνεις έναν μικρό στόχο καθημερινά.

Κάνουμε την αρχή, προτείνοντας 30 πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα στον επόμενο μήνα, ένα κάθε ημέρα, ώστε στο τέλος του, να έχετε γνωρίσει καλύτερα την πόλη σας και τους γύρω σας, να έχετε συγκεντρώσει πολύ περισσότερες εμπειρίες, αναμνήσεις, γνωριμίες και στιγμές από όσες θα περιμένατε, και από όσες θα συλλέγατε αν αφήνατε να σας «πάρει το ποτάμι» της καθημερινότητας. Στόχος, λοιπόν, ένα νέο, πρωτότυπο, χρήσιμο, ενδιαφέρον, ξεχωριστό (κλπ κλπ) πράγμα κάθε ημέρα, για να έχετε έναν γεμάτο μήνα.

*Γνωρίστε την πόλη σας
Όσο κι αν θεωρείτε πως την ξέρετε απ’ έξω κι ανακατωτά, οι πόλεις πάντα βρίσκουν τρόπο να ανανεώνονται και να μας εκπλήσσουν σε κάθε γωνιά. Όλοι άλλωστε έχουμε συνηθίσει λόγω ρουτίνας να κινούμαστε καθημερινά σε μία ως τρεις περιοχές της πόλης μας (δουλειά-σπίτι-άντε και μια έξοδο στο κέντρο) που δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγαμε βόλτα στην τάδε περιοχή ή το δείνα προάστιο.  Οι Κυριακές ή τα απογεύματα των καθημερινών είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε μια γειτονιά που δεν έχετε εξερευνήσει ή να θυμηθείτε παλιά σας λημέρια. Θέλετε ιδέες;
{οι παρακάτω προτάσεις είναι… βέρες Αθηναίες, αλλά το concept της γνωριμίας με τις γειτονιές μπορεί να εφαρμοστεί κατ’ ανάλογο τρόπο σε όποια πόλη κι αν μένετε}



-Το κρυμμένο Θησείο: Ξεφύγετε από τις τουριστικές πιάτσες και ανακαλύψτε τα όμορφα μπαράκια του, μέσα από το σχετικό αφιέρωμα του in2life
-Οι γειτονιές στο Κουκάκι και τα Άνω Πετράλωνα: Θυμηθείτε τις κλασικές αθηναϊκές γειτονιές με άρωμα από παλιές εποχές, εκεί που κάθε απόγευμα οι γείτονες στήνουν πηγαδάκια στα πεζοδρόμια, οι νεραντζιές κάνουν πάρτι και τα σπίτια δεν έχουν εξαφανιστεί μπροστά στις τεράστιες πολυκατοικίες. Γνωρίστε εκ νέου τα στέκια στο Κουκάκι εδώ και στα Άνω Πετράλωνα εδώ.  
-Τα παρεξηγημένα Βόρεια Προάστια: Η νύχτα πλέον τους ανήκει, καθώς τα πιο «φρέσκα» μπαράκια εμφανίζονται πλέον από Χαλάνδρι και πάνω. 
-Τα στενά στα Εξάρχεια: Μπλεχτείτε στα ανθισμένα σοκάκια ανάμεσα στην Θεμιστοκλέους και την Τρικούπη, κάντε χάζι στην κυριακάτικη λαϊκή της Καλλιδρομίου, αγοράστε βιβλία στην πηγή του «πνεύματος» και ανεβείτε στον λόφο του Στρέφη πριν πιάσετε θέση σε ένα από τα όμορφα café της πιο μποέμ περιοχής. 
-Οι λόφοι της πόλης: Δροσιά, θέα, ηρεμία. Μία φορά τον μήνα είναι ένας εφικτός στόχος ώστε να έχετε εξερευνήσει ως το τέλος της χρονιάς όλους τους λόφους της πόλης και να περηφανεύεστε ότι έχετε δει το τοπίο της πόλης από κάθε πιθανή πλευρά του. 
-Τα πάρκα της πόλης: Κι όμως, υπάρχουν. Και είναι πολλά (έστω κι αν δεν είναι αρκετά), κι έτοιμα να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες σας για λίγο πράσινο. 
-Τα αξιοθέατα: Πρόσφατα δημοσιεύσαμε ένα «ταξιδιωτικό» κουίζ για πολιτογραφημένους Αθηναίους, που ωστόσο ελάχιστα γνωρίζουν την πραγματική Ιστορία της πόλης. Κάντε μόνοι σας το κουίζ, και στην συνέχεια, επισκεφθείτε τα μέρη στα οποία δεν… σκοράρατε.  
-Τα παλαιοπωλεία: Κάντε μια βόλτα στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή, χαζέψτε στο «γιουσουρούμ» της πλατείας Αβησσυνίας, μπλεχτείτε στην υπαίθρια αγορά της Ηφαίστου και κάντε παζάρια με τους παλαιοπώληδες, έστω κι αν δεν αγοράσετε τίποτα, απλώς και μόνο για την χαρά του «παιχνιδιού» που ούτως ή άλλως επιζητούν και οι ίδιοι οι πωλητές. 

*Φροντίστε τον εαυτό σας
Αφιερώστε μια ημέρα στην περιποίησή του σώματός σας. Κλείστε εκείνο το μασάζ που είχατε βάλει στο μάτι σε deal site εδώ και καιρό και ανακηρύξτε το συγκεκριμένο 24ωρο ημέρα χαλάρωσης.

*Φροντίστε… κάποιον άλλο
Κάντε την ανιδιοτελή πράξη του μήνα χωρίς γκρίνιες. Βοηθήστε έναν φίλο στην μετακόμισή του ή να κοιτάξει αγγελίες για σπίτι ή δουλειά. Δηλώστε συμμετοχή σε ένα εθελοντικό event, σε ένα φιλανθρωπικό bazaar ή δώστε αίμα. Η ψυχολογική ανταμοιβή είναι υπεραρκετή. 

*Δοκιμάστε ένα κούρεμα που δεν έχετε ξαναεπιχειρήσει
Ζητήστε την συμβουλή του κομμωτή για κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο σας και τολμήστε το – ή έστω ανανεωθείτε με ένα περίεργο/extreme/διαφορετικό χτένισμα, και «παίξτε» με την εικόνα σας, για να μην χάσετε το ενδιαφέρον σας για τον… εαυτό σας. 

*Βγείτε για φωτογραφική βόλτα
«Ζωστείτε» την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή και αφιερώστε ένα απόγευμά σας σε φωτογραφικές αναζητήσεις σε μία από τις βόλτες στις περιοχές που σας προτείναμε παραπάνω. Ή ακόμη και στην δική σας γειτονιά. Τραβώντας φωτογραφίες από την περιοχή σας, θα παρατηρήσετε λεπτομέρειες που δεν είχατε προσέξει, θα ανακαλύψετε την κρυμμένη ομορφιά στις γωνιές της, όμορφα κτίρια κρυμμένα στο μπετόν και εντυπωσιακές αντιθέσεις με τεράστια φωτογένεια – και από αντιθέσεις, ζωή να ‘χουν, υπάρχουν χιλιάδες στο αστικό περιβάλλον. Φτιάξτε ένα μικρό album με τις λήψεις σας και μοιραστείτε το με τους φίλους σας στα social networks, ή φτιάξτε ένα blog όπου θα αναρτάτε κάθε φορά και ένα αφιέρωμα σε συγκεκριμένη περιοχή της πόλης. 

*Φορέστε κάποιο περίεργο αξεσουάρ
Κι όταν λέμε περίεργο, εννοούμε από αυτά που όλοι θα θέλαμε να φορέσουμε, αλλά φοβόμαστε μήπως μας κοιτάξουν περίεργα στον δρόμο, μήπως γελάσουν οι γνωστοί μας ή μήπως μας πουν hipsters. Γιατί να μην φορέσετε το καπέλο που σας πάει; Τις τιράντες που σας δίνουν στιλ; Ένα σούπερ-αποκαλυπτικό φόρεμα; Έστω μια φορά στο τόσο – μέχρι να διαπιστώσουμε ότι η εξωτερική μας εμφάνιση έχει περισσότερη σημασία για εμάς παρά για τους άλλους.

*Ξυπνήστε νωρίς
Το ξέρουμε πως ο ύπνος είναι ιερό πράγμα και πως μισείτε το ξυπνητήρι. Δοκιμάστε, όμως, έστω μία ημέρα, να βάλετε το ξυπνητήρι δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό και να κάνετε όσα προτείνουν όλες εκείνες οι «τρελές» έρευνες ειδικών: Να αφιερώσετε μισή ώρα για πρωινή προπόνηση, να πάρετε ένα βαρβάτο πρωινό ή να ξεμπερδέψετε με τις δουλειές του σπιτιού και άλλες υποχρεώσεις. Ίσως τελικά, ποιος ξέρει, να ήσασταν πρωινοί τύπου και να μην το γνωρίζατε.

*Ξυπνήστε αργά
Κάντε τώρα το αντίστροφο. Αφιερώστε μία ημέρα στο λατρεμένο σας στρώμα – εννοείται πως προτείνουμε αυτό να γίνει κάποιο Σαββατοκύριακο, σε περίπτωση που εργάζεστε. Απενεργοποιήστε κινητά και υπολογιστές και μην αφήσετε κανέναν και τίποτα να μπει ανάμεσα σε εσάς και το μαξιλάρι σας. Σηκωθείτε μόνο όταν ο οργανισμός σας σάς πει από μόνος του πως χόρτασε ύπνο και ξεκούραση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα σπάσετε το ατομικό σας ρεκόρ (ποιος είπε ότι δεκατέσσερις ώρες ύπνου είναι χαμένος χρόνος;).

*Κρεβάτι… vol.2
Αρκετά κοιμηθήκατε, το κρεβάτι έχει και άλλες χρήσεις. Ανανεώστε τις, δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα με τον/την σύντροφό σας, και ξεκινήστε παίρνοντας ιδέες από εδώ, για το πώς θα ξανακάνετε… πιπεράτη τη σχέση σας ή εδώ για να βρείτε ευφάνταστα sex toys και να του/της κάνετε έκπληξη.  

*Ξεκινήστε το βιβλίο που συνεχώς αναβάλλετε
Κι επειδή η ανάγνωση βιβλίου δεν είναι κάτι πρωτότυπο, δοκιμάστε να ανανεώσετε το ενδιαφέρον σας για την ιεροτελεστία της, σε κάποιο café ή πολυχώρο της πόλης που αγαπά το διάβασμα και ενδείκνυται ακριβώς γι’ αυτή τη δραστηριότητα. 

*Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο που έχετε μήνες/χρόνια να βρεθείτε
Και δεν εννοούμε ένα από εκείνα τα τυπικά τηλεφωνήματα «τι κάνεις, πώς είσαι, πώς πάνε τα παιδιά στο σχολείο» και τέλος – παρότι, ακόμη κι αυτό δεν είναι λίγο μπροστά στις συνεχείς αναβολές επικοινωνίες με τους φίλους σας. Πάρτε τηλέφωνο και προτείνετε άμεσα καφέ. Εδώ και τώρα. 

*Κάντε έκπληξη σε έναν φίλο
Περάστε να πάρετε τον κολλητό σας από το σπίτι του, έχοντας κλείσει εισιτήρια για μια ταινία ή μια παράσταση που ξέρετε ότι θέλει να δει. Πάρτε μπίρες, σουβλάκια και DVD και επισκεφθείτε τον φίλο σας χωρίς να το πολυσκεφτείτε. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει – γι’ αυτό άλλωστε τις λένε εκπλήξεις.  

*Κάντε υπαίθρια γυμναστική
Φορέστε τα καταχωνιασμένα σας αθλητικά και σπεύστε για τρέξιμο σε ένα από τα γήπεδα της πόλης –όχι σε πάρκο ή άλσος, αλλά σε γήπεδο με στίβο, για να αποκομίσετε το σύνολο της «αίσθησης» μιας συνειδητοποιημένης προπόνησης – έστω κι αν αρχικά νιώσετε σαν το ψάρι έξω από το νερό. 

*Κάντε ποδήλατο
Αφήστε το αυτοκίνητο ή οτιδήποτε μηχανοκίνητο στην ησυχία του και χρησιμοποιήστε το ποδήλατό σας, είτε για να πάτε στη δουλειά σας, είτε για να κάνετε βόλτα, είτε για να συμμετάσχετε σε μια από τις οργανωμένες μαζικές ποδηλατοβόλτες – είναι από μόνο του σπουδαία εμπειρία. Συλλέξτε πληροφορίες σε παλιότερο αφιέρωμά μας στους ποδηλατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα και «ψηθείτε» να γίνετε πιστοί φίλοι του ποδηλάτου, όπως οι ποδηλάτες που μας μίλησαν για την καθημερινότητά τους εδώ

*Πιάστε συζήτηση με έναν άγνωστο
Ο διπλανός σας στο μετρό διαβάζει ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει κι εσείς. Ο γείτονάς σας που δεν έχετε ανταλλάξει ποτέ καλημέρα σας χαμογελά στο supermarket. Κάποιος σκοντάφτει στον δρόμο μπροστά σας. Ένας νέος ένοικος μετακομίζει στην πολυκατοικία σας. Όλες τους, περίφημες αφορμές για να ανοίξετε συζήτηση και να γνωρίσετε έναν άγνωστο. Άλλωστε, ο καθένας θα εκτιμούσε να του μιλήσει οποιοσδήποτε τον πλησιάζει χωρίς να του ζητήσει «ένα-πενηντάλεπτο-ρε-φιλαράκι». 

*Κλείστε μια προσφορά για ταξίδι χωρίς δεύτερη σκέψη
Αφήστε τον αυθορμητισμό σας να δράσει την επόμενη φορά που θα σας έρθει email με καλή προσφορά π.χ. για Λονδίνο από αεροπορική εταιρία. Ένα ταξίδι δεν το μετάνιωσε ποτέ κανείς. Αντίθετα, πολλοί καταριούνται την αναβλητικότητά τους, αφού έχουν χάσει μια καλή έκπτωση περιμένοντας να συνεννοηθούν για ημερομηνίες με τους φίλους, για να βρουν κάποιον να φυλάει τον σκύλο, για να δουν μήπως βρουν καλύτερη τιμή σε ξενοδοχείο και λοιπά και λοιπά…

*Ξεκινήστε μία μονοήμερη εκδρομή
Ξεσηκώστε την παρέα σας και το επόμενο Σάββατο μοιραστείτε τα έξοδα της βενζίνης και ξεκινήστε για μια σύντομη απόδραση σε μια τοποθεσία που δεν έχετε ξαναβρεθεί. Ενδιαφέρουσες προτάσεις για κοντινές εκδρομές υπάρχουν άφθονες – δείτε μερικές εδώ

*Μην ανοίξετε τον υπολογιστή σας
Δοκιμάστε για μια ημέρα να κάνετε αποτοξίνωση από την τεχνολογία. Ο Zuckerberg ειλικρινά δεν θα σας παρεξηγήσει, και η φάρμα σας στο Facebook, ευτυχώς έχει ξεραθεί από καιρό, από τότε που παρήλθε εκείνη η τρέλα. Σε επόμενο στάδιο, οι πιο προχωρημένοι μπορούν να προχωρήσουν σε απενεργοποίηση του κινητού τους για μια ημέρα (υπήρχε ζωή και πριν από αυτά).

*Πάρτε λουλούδια
Όχι για να ρίξετε το αντικείμενο του πόθου σας. Απλώς για τον εαυτό σας. Μπείτε σε ένα ανθοπωλείο και αφήστε τη μύτη να σας οδηγήσει. Ένα απλό μπουκέτο λουλούδια στο σπίτι μπορεί να αλλάξει την διάθεση όλης της ημέρας. 

*Δοκιμάστε διαφορετικές κουζίνες
Οι δρόμοι της πόλης κρύβουν πολλά και νόστιμα μυστικά, που μαγειρεύονται με το μεράκι μιας ολόκληρης κουλτούρας. Ορίστε μια συγκεκριμένη ημέρα, επί παραδείγματι, ημέρα αφρικανικής κουζίνας (δείτε τις επιλογές σας εδώ), κρητικής, σκανδιναβικής, μεξικανικής, πολίτικης, ιταλικής κ.ο.κ. Μην διστάσετε να πιάσετε συζήτηση με τους υπεύθυνους του κάθε εστιατορίου, για να λύσετε κάθε απορία σας σχετικά με την μαγειρική τους – και επομένως σχετικά με την κουλτούρα τους. Θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να μάθετε γι’ αυτούς με μερικές μπουκιές. 

*Κάντε βραδινές βουτιές
Περάστε την σχέση σας με την θάλασσα ένα επίπεδο πιο πάνω. Αν δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ βραδινό μπάνιο, σπεύστε για βουτιές υπό το φως του φεγγαριού. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ την εμπειρία του γυμνισμού, σπάστε το ταμπού σας και επιχειρήστε το. Και όταν περάσει το καλοκαίρι, τολμήστε αυτό για του οποίου τις ευεργετικές επιδράσεις μιλούν όλοι οι θιασώτες του: την χειμερινή κολύμβηση

*Διοργανώστε ένα πάρτι
Στο σπίτι σας, στην ταράτσα σας, στον κήπο σας, σε ένα αγαπημένο σας μπαράκι, καλέστε φίλους και γνωστούς, ρίξτε τους το γνωστό πλέον σύνθημα του BYOB και πραγματοποιήστε ένα «ρεφενέ» πάρτι, αντί να προβληματίζεστε για το πού θα βγείτε αυτό το σαββατόβραδο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v